Seks av ti forventer økt lønn i 2014

Men få nordmenn tror på bonus, viser en undersøkelse fra Randstad.

HEIA NORGE: Seks av ti nordmenn forventer at lønnen vil øke neste år.

Stian Lysberg Solum
  • E24
  • Kristin Norli
Publisert:

Til tross for en høst spekket med rapporter som viser at norsk økonomi vokser saktere, og barometre som viser dystrere utsikter for fremtiden, forventer et flertall av norske arbeidstakere lønnsøkning til våren.

Seks av ti nordmenn forventer en slik lønnsforhøyelse neste år, skriver Randstad i en pressemelding.

Det nederlandske HR-konsernet har gjennomført arbeidsmarkedsundersøkelsen Randstad Workmonitor i 32 land, deriblant Norge.

Høyest lønnsforventning i Skandinavia

Resultatene viser at 64 prosent av nordmennene som svarer på undersøkelsen, sier de forventer høyere lønn i 2014.

Her er de beste frynsegodene (krever abonnement)

Sammenlignet med svenskene og danskene er forventningene til økt lønn større i Norge.

Her hjemme svarer 64 prosent at de forventer lønnsøkning neste år, mens 57 prosent av svenskene og 42 prosent av danske kolleger venter det samme.

- Vår økonomi går godt, arbeidsledigheten er lav, og jobbsikkerheten stor. Ansatte i privat sektor forventer at de gode tidene også gjør utslag i lommeboken, sier Camilla Grana, administrerende direktør for Randstad i Norge.

En SSB-analyse som ble publisert for kort tid siden viser at snitt-nordmannen kan forvente 17.600 kroner mer i lønn neste år.

Vi får lønnsøkning på 17.600 kroner i 2014

– Sammenliknet med andre land sitter vi fortsatt på den grønne gren, kommenterte SSB-forsker Ådne Cappelen til Dine Penger.

Lave forventninger til bonus

Norge og resten av Skandinavia er derimot på bunn når det gjelder forventninger om årsbonus ved årets slutt.

Mens mer enn 80 prosent av arbeidstagerne i Hong Kong, Mexico og India venter på årets bonusutbetaling, ligger Norge, Sverige og Danmark desidert i bunnen.

Bare 20 prosent av norske og danske arbeidstagere forventer bonus, mens bare 11 prosent av svenskene svarer bekreftende på samme spørsmål.

-Det skandinaviske lønnsnivået er generelt høyt, og vi jobber med høye fastlønner og stadig mindre provisjonsbasert. Derfor er også forventningene til en bonus ved årets slutt mer moderate enn hos mange internasjonale kolleger mener Grana.

I slutten av november viste Forventningsbarometeret til finansnæringens bransjeforening Finans Norge at den norske befolkningen nå er mer skeptiske til den norske økonomien, men at de fleste har sterk tro på sin egen personlige økonomi.

Les også:

Finansdepartementet: - Ingen bråstopp i norsk økonomiStøre reagerer på NHO-rapportTopp-økonomer avblåser krisen for norske bedrifterSSB: Ny konjunkturoppgang først i 2015SSB: - Perioder med stor pessimisme i boligmarkedet er kortvarige

Publisert:

Flere artikler

  1. Bare hver tredje nordmann er opptatt av å bli forfremmet

  2. Norske studenter vil til arbeidsgivere som gir god lønn

  3. Norske ansatte er mest fornøyd med arbeidsgiveren

  4. Annonsørinnhold

  5. En av fem vil slutte i jobben for å bli gründer

  6. Oljedirektørene hadde over 20 prosent lønnsvekst i fjor