Ledertalentene 2019

– Jeg har lært meg at når du står til knes i utfordringer, så ikke gjør det alene

Ragnhild Janbu Fresvik er konserndirektør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest, ledertalent i 2014, siviløkonom og glad i tall – men først og fremst en praktiker.

LEDERTALENT: Ragnhild Janbu Fresvik ble kåret til årets ledertalent i 2014. Da var hun 34 år og hadde relativt nylig gått inn i rollen som konserndirektør for bedriftsmarkedet i Sparebanken Vest.

Eivind Senneset
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

– Jeg pleier bare si at det her er Ragnhild fra Sparebanken Vest, men det har vært et par ganger hvor noen har koblet det opp, og så har det blitt veldig stille.

– Men så går det over!

Ragnhild Janbu Fresvik bryter ut i latter. 39-åringen er Sparebanken Vest sin konserndirektør for bedriftsmarkedet, men minst en gang i måneden er hun også rådgiver og ringer kunder sammen med resten av rådgivningsteamet på kundeserviceavdelingen.

Det er sånn hun leder.

– Jeg har veldig behov for praktisk innsikt. Jeg må forstå hva som foregår. Jeg må forstå hva kundene våre er opptatt av, jeg må forstå hvilke hindre de flinke folkene våre har i jobbhverdagen. Jeg må kjenne på det selv. Og jeg tror det er veldig viktig som leder. For da blir du..

– En ting er at du blir mer tilgjengelig da. Men du får også større legitimitet, du får større innsikt som gjør at du kan ta bedre beslutninger, og så tror jeg at særlig bransjer som endrer seg veldig fort, som bank gjør, så må du forstå hva slags problemer du skal løse hvis du skal sette tydelig retning på det.

I år er det ti år siden E24 startet Ledertalentene. I denne portrettserien intervjues de tidligere vinnerne.

Les på E24+

Slår aksjemarkedet med naturens «guddommelige» kode

Fikk jobbtilbud med kort akseptfrist

Når E24 møter Fresvik har hun kommet rett fra kundemøte. Det er også noe hun prioriterer i jobbhverdagen sin. For Fresvik mener at som leder for bedriftsavdelingen i en regional sparebank er det viktig å være synlig og mye ute med kunder.

Da det ble kjent at Fresvik var kåret til årets ledertalent i 2014, kom en av de første gratulasjonene nettopp fra en stor kunde. Han skrev i en mail til Fresvik at han syntes det var veldig fortjent, og begrunnet det med at hun allerede en av de første dagene i jobben var ute og besøkte kunder i Sogn og Fjordane.

Den tilbakemeldingen ga retning for hvordan prioriteringene hennes skulle bli fremover.

Da Ledertalent-utmerkelsen kom hadde det bare gått et drøyt år siden hun fikk tilbud om lederjobben, og kun noen få måneder siden hun tiltrådte.

– Egentlig kom kanskje den kåringen et år før tiden, sier hun nå.

PÅ GØLVET: Hvertfall én gang annenhver uke tar Fresvik plass med gjengen på kundeservice i Sparebanken Vest og ringer kunder. Det er viktig for henne å forstå hva slags utfordringer både kundene og de ansatte har.

Eivind Senneset

Fresvik hadde masse erfaring med seg, men opplevde likevel at hun var «jokeren» i ledergruppen som den nye konsernsjefen Jan Erik Kjerpeseth satte sammen.

– Jeg kom inn som et litt uskrevet blad for hele bedriftsmarkedsdivisjonen. Jeg tror nok de var litt sånn – eller, jeg vet, for jeg har fått høre det i etterkant – positiv avventende til «hvem var hun, og hva ville hun». «Hva kunne hun få utrette». Og så kom den prisen i november det året og da kjente jeg selv på at de forventningene eskalerte.

Les også

– Jeg tror ikke jeg har tatt ferie uten pc noensinne

Fresvik var i permisjon med barn nummer tre fra jobben som finansdirektør da Kjerpeseth ringte og ba henne komme ned på kontoret i Jonsvollsgaten i Bergen sentrum.

Mens Fresviks mann trillet babyen rundt Lungårdsvannet, fikk Fresvik forelagt det nye organisasjonskartet, og et forslag om å ta jobben som leder for bedriftsmarkedet – og: «Jeg trenger et raskt svar!»

– Innerst inne kjente jeg på at det enkleste hadde vært å fortsette som CFO. Og med bedriftsmarkedet så visste jeg at det var litt å ta tak i, men så tenkte jeg at «OK, hvis han tror jeg kan gjøre en god jobb der, så må jeg bare stole på han og gå for det!» Jeg husker at jeg kom ut og møtte mannen min etterpå, og så sa jeg «søren, hva har jeg sagt ja til nå», og han bare «Det fikser du!»

Fresvik ler.

– Det var en utfordrende jobb å ta over?

– Ja. Vi hadde litt utfordringer, resultatene var ikke helt det vi hadde håpet på, så det var en jobb å gjøre sammen med laget for å snu det. Og det har vi jo klart til gangs, og det er jeg utrolig stolt over.

TIDLIG LEDERANSVAR: «Ragnhild høster ros for måten hun har håndtert krevende utfordringer. Hun beskrives som kunnskapsrik, analytisk, uredd, intelligent og som usedvanlig talentfull,» stod det i juryens begrunnelse da Fresvik ble kåret til årets ledertalent i 2014.

Eivind Senneset

Tok tidlig ansvar

Livet i fast lane. Sånn beskriver Fresvik årene fra videregående og ut i arbeidslivet. Hun gikk rett fra videregående til Norges handelshøyskole, og rett fra handelshøyskolen til konsulentfirmaet Boston Consulting Group.

Senere har det gått slag i slag. Barn, flytting fra Oslo til Bergen, nye jobber først i private equity-selskapet Borea og senere flere forskjellige roller i Sparebanken Vest. 

Det er sjelden det oppstår øyeblikk hvor Fresvik stopper opp og lurer på hva hun skal ta seg til.

– Aldri!

Fresvik ler.

– Nei, heldigvis! Jeg tenker at som leder er du en initiativtaker, du skal være en som setter i gang ting som er nødvendig og som gir kraft til det. Og så skal du jobbe sammen med folkene dine for å dra i samme retning. Så hvis du kjeder deg, så tenker jeg på en måte at…

Hun tar en pause, tenker litt.

– Ja, da kanskje du ikke helt passer til den lederoppgaven, da.

TEK-LEDER: I vår kom Fresvik på listen over Norges 50 fremste tek-kvinner, en kåring som NHO-foreningen Abelia og kvinnenettverket ODA står bak. Hun har gjennom jobben sin fått «veldig mye innsikt i hvordan teknologi kan løse kundeproblemer», og opplever at utmerkelser som det kommer som en anerkjennelse av den jobben som gjøres i organisasjonen hun er i.

Eivind Senneset

Fresvik vokste opp i Trondheim som eldst av fire søstre, med to selvstendig næringsdrivende leger til foreldre – en sånn oppvekst som gjør at en blir flink til å ta ansvar og selvstendig veldig tidlig.

– De har alltid satt ord på og vist oss verdien av arbeid, samtidig som vi alltid visste at de ville stille opp for oss.

Fresvik føler seg privilegert som har vokst opp med en mor som har fire døtre og samtidig hatt sin egen jobb som var meningsfull.

– Selv om jeg vet det kostet, har hun alltid vært en god rollemodell for meg på at det er mulig å balansere jobb og det å være en tilstedeværende mor. Og så blir mine unger kanskje litt irritert når jeg refererer til at da jeg var ungdom vasket jeg treningsklærne mine selv og lagde middag ofte. Jeg tenker at oppveksten kanskje har gjort at jeg trives med å ta ansvar da. Jeg har alltid vært en som liker å ta ansvar.

Til tross for det var det aldri noen drøm eller ambisjon for Fresvik å få en lederjobb.

– Jeg er genuint mer opptatt av hva jeg kan få utrettet i en posisjon enn nødvendigvis å ha posisjon. Jeg tror aldri jeg har søkt meg til lederjobber. Jeg har fått tilbud om det, vært kjempeheldig. Jeg gikk ikke ut fra handelshøyskolen med plan om å bli toppleder.

Les også

Ble BT-sjef som 32-åring, ga opp mediekarrieren for å bli gründer

– Be om hjelp

Et av de mest avgjørende øyeblikkene i karrieren hittil var kanskje da Jan Erik Kjerpeseth ga henne den halvtimen til å bestemme seg for om hun ville bli sjef for bedriftsmarkedet i vestlandsbanken.

Det var en jobb hun ikke hadde søkt på selv, en jobb hun ikke var forberedt på, ikke hadde sett for seg at hun passet inn i.

– Det å tørre å si ja, og så erfare at det var en enorm berikelse, og at jeg egentlig fikk et større og bredere blikk på hva jeg trives med og er kapabel til selv, det er jeg veldig takknemlig for – både for at jeg ble spurt, men også for den erfaringen at det er lurt å si ja til utfordringer – man trenger ikke føle seg 110 prosent klar.

Hun tror også at det å komme inn i en slik type lederjobb i en alder av 34 år har gitt henne noen gode rutiner for hvordan hun takler krevende situasjoner når hun har ansvaret.

– Selv om jeg var ung da jeg fikk denne jobben, har jeg noen veldig erfarne kolleger. Så når det har vært vanskelige saker, har jeg erfart hvor utrolig viktig det er, som ung leder, raskt å be om hjelp til å debriefe. Jeg har lært meg at når du står til knes i utfordringer, så ikke gjør det alene.

– Jeg tror jeg fort kunne gått i den fellen, som ung og ambisiøs og veldig lyst til å levere – veldig lyst til å levere! Du tenker at du skal fikse det selv, for ledelse er på mange måter litt ensomt, sant. Det er du som har ansvaret for konsekvensene om det går dårlig. Men det å da ha noen som du vet genuint bryr seg om deg, som du kan be om hjelp – jeg har lært hvor viktig det er for å holde ut og bli bedre.

Har stor arbeidskapasitet

Da Fresvik overtok som leder for bedriftsmarkedet var hun yngst i sin egen ledergruppe.

– Jeg husker jeg hadde en veldig stødig kredittsjef, han hadde vært i bank hele sitt liv, og er veldig dyktig, så det var mange ganger jeg måtte ringe han på kveldstid for å gå gjennom saker både en og to ganger for å være helt sikker på at jeg forstod.

– Som leder er det absolutt viktigste du gjør å skaffe flinke folk rundt deg, utvikle dem, og få flinke folk til å ha lyst til å jobbe sammen med deg.

Les også

– Det var ikke vanlig da, og er vel heller ikke det nå, at man putter en på knapt tredve inn i konsernledelsen i et børsnotert selskap

Akkurat det ble veldig viktig da de skulle i gang med å snu utviklingen i bedriftsporteføljen. Lagarbeid ble nødvendig for å få det til.

– Noe av det viktigste vi gjorde var å bygge opp selvtillit og stolthet i organisasjonen til at vi skulle klare det sammen. At hver enkelt følte de fikk stor grad av tillit, men også større grad av reelt ansvar. Og det har vi lykkes veldig godt med. Så en ting er resultatene vi har oppnådd, men aller mest fornøyd er jeg med at vi har klart systematisk å bygge opp en mye mer offensiv kultur. For selv om bank er i stor endring, så tror jeg at vårt mest varige konkurransefortrinn nettopp er den kulturen vi har bygget, og at vi har klart både å tiltrekke oss og beholde veldig mange flinke folk.

RESULTATDREVET: Fresvik har en jobb med «stor frihet under veldig stort ansvar» – en lederjobb med veldig tydelig resultatansvar. Hun tror at det å være resultatorientert er rommet til å få handlingsrom.

Eivind Senneset

Fresvik har på mange måter forsonet seg med at hun har stor arbeidskapasitet. For det krever sitt å ha ansvar for i underkant av 100 ansatte, personalansvar for syv mellomledere, resultatansvar på rundt en milliard kroner i året, og ansvar for en utlånsportefølje på rundt 50 milliarder kroner.

Fresvik har dessuten en rekke verv; hun er styreleder i Eiendomsmegler Vest og styremedlem teknologiselskapet Folio, blant annet.

– Jeg tenker på det at jeg har stor arbeidskapasitet som et privilegium som jeg må lære meg å styre innenfor. For noen ganger så klarer jeg ikke sette begrensninger for meg selv, men det er alltid et positivt driv bak at jeg har lyst til å levere noe. Når det du jobber med føles meningsfylt og viktig og de du jobber med er dyktige og gir energi, er det ikke alltid lett å begrense seg.

Les også

– Jeg tror på en lederstil som tilpasser seg

Ingen uke er lik

Fresvik er mor til tre barn på seks, ti og 13 år, og noen typisk uke i hjemmet til henne og mannen Arve finnes ikke. Han driver et eget investeringsfirma, og barna skal leveres på skole og kjøres til treninger.

– Får du noen gang det der spørsmålet «hvordan får du det til»?

Fresvik tenker seg om litt.

– Det var en gang en som sa til meg at du skal jo være en rollemodell, og så skal du passe på at du utøver jobben din på en måte som gjør at andre og har lyst på den posisjonen. Jeg har kanskje blitt bevisst på at det er viktig at jeg også viser at jeg går hjem klokken fire for å hente på skolen, men også strekker meg når det må til.

Fresvik er en person som lett lar seg engasjere, enten det er snakk om å engasjere seg i diskusjoner om problemstillinger med seksåringen, eller håndballkampene til 13-åringen. Det gir rom for avkobling fra jobb.

AVKOBLING: Ragnhild Janbu Fresvik med hunden på løpetur.

Privat

For Fresviks del kan avkobling også gjerne være en løpetur i byfjellene med familiens hund, en breton.

– Det er en prioritering, fordi det er den ultimate avkoblingen. Det er kanskje litt klisje, men det er like fullt sant for meg.

Som leder har Fresvik en sult etter å få utrettet ting, og en drive til å komme i gang. Hun tror at det, i kombinasjon med at hun er mer opptatt av å få løst problemer sammen med teamet enn å ha rett, og at hun er resultatorientert og uredd, var det som gjorde at hun kom i posisjon såpass tidlig i karrieren.

– Det var en som sa til meg at som leder skal du tåle ikke alltid å bli likt, men du skal aldri tåle å gå frem på en måte som gjør at du ikke blir respektert. For meg er det en fin rettesnor.

Lar seg pirke på

På hovedkontoret til Sparebanken Vest er det free seating. Kun konsernsjefen har sin faste plass. Fresvik bytter på hvem hun sitter med. Hun synes det er givende å være tett på de ulike leddene i organisasjonen.

– Her sitter jeg og knoter like mye hver gang!

Fresvik smiler i det hun åpner døren inn til der kundeservice sitter.

– Det er en utrolig bra gjeng! Og så er det veldig bra at man sitter så tett, for da er det kort vei til å gi hverandre tilbakemeldinger og feedback. Og så synes jeg det er ekstra kult når de pirker litt på meg da!

– Det må vel være litt gøy for dem og?

– Ja ja! Det er sånne...vennligsinnede hint. En gang jeg la på med en kunde kom det en skype-melding om at til neste samtale kan du tenke på dette.

Fresvik ler igjen.

– Det er en fin måte å gi tilbakemelding til sjefen på, det!

Disse har vunnet kåringen:

2009: Hege Yli Melhus Ask

2010: Leif Holst-Liæker

2011: Håvard Lillebo

2012: Andreas Thorsheim

2013: Andreas Jul Røsjø

2014: Ragnhild Janbu Fresvik

2015: Jan Frode Johansen

2016: Aneesh Rajaram

2017: Marie Nielsen

2018: Pablo Barrera Lopez

2019: Krisztina Horvath

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2019
 2. Sparebanken Vest
 3. Jobb og karriere
 4. Arbeidsliv
 5. Bergen
 6. Ledertalentene

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Nå går det dårligere i næringslivet, og kun 30 prosent tror vi når klimamålet

 2. Betalt innhold

  Mange somler med det grønne skiftet – men IKM er en spydspiss

 3. – Da denne stormen kom så visste vi at den ville blåse over

 4. Betalt innhold

  Rekordstor pessimisme blant bedriftene på Vestlandet

 5. Betalt innhold

  Birgitte var toppleder med millionlønn. Så hoppet hun helt av karrierejaget.