Oljestudenten Safina (22): - Vi ble lovet gull og grønne skoger

Hun trodde hun valgte fornuftig. Men nå ender hun opp med tre nye år på skolebenken.

UTEN JOBB: Safina de Klerk , Hib-student er snart utdannet prosessingeniør, men står uten jobb. Det gjør resten av klassen hennes ved Høgskolen i Bergen også.

Maria Lekve
 • Maria Lekve
Publisert:,

– Alle sa til oss: Velg ingeniør – så får du jobb. Men jeg får ikke napp noen steder, sier den ferske ingeniøren.

Safina de Klerk (22) er nyutdannet prosessingenør fra Høgskolen i Bergen (HiB).

Hun var klar til å ta steget ut i arbeidslivet, men er nå tvunget til å studere lenger:

– Vi ble jo lovet gull og grønne skoger, men ingen forventet at markedet skulle snu så kraftig, sier de Klerk.

– Det var ingen som så denne komme. Da jeg begynte var markedet på topp, sier hun.

Les også

Tøffere å få olje-jobb: - Nå må jeg kanskje studere mer

Ble garantert jobb

Oljeprisfall og kostnadskutt i selskapene har gjort jobbutsiktene tøffere for nyutdannede ingeniører. E24 omtalte onsdag situasjonen for nyutdannede ingeniører. På NTNU er det kun en av tre ingeniører innenfor petroleumsteknologi, som har fått napp. Situasjonen ser ikke lysere ut for ingeniørene fra Høgskolen i Bergen (HiB). I Bergen utdannes det flest ingeniører med 3-årig utdanning.

– Det er kjedelig å sitte igjen med så få muligheter, sier de Klerk.

– Vi ble tatt på sengen. Det snudde totalt over natten, sier hun.

Safina de Klerk forteller at selskapene før brukte å oppsøke studentene i pauser mellom forelesningen. Kompetansen deres var ettertraktet, og alle fortalte henne at «dersom du velger ingeniør – så er du sikret jobb». Nå skal hun fortsette på videre studier og hopper over på en ny bachelor mer rettet mot miljø.

Les også:

De mest utsatte ingeniørene: Derfor frykter de ikke automatiseringen

TATT PÅ SENGEN: Safina de Klerk (22) hadde aldri sett for seg at ingeniørjobben ikke skulle gi henne en jobb.

Maria Lekve

«Ingen har fått jobb»

Hun forteller at ingen i klassen hennes på Høgskolen i Bergen har fått fast jobb i oljebransjen dette året. Mange må dermed studere lenger, eller se til andre bransjer:

– Krakket i oljemarkedet gjør at det er labert med jobber på markedet. Jeg har søkt en del jobber og sommerjobber, men det er nesten ingen stillinger der ute, forteller de Klerk.

– Vi konkurrerer gjerne med dem som er permittert og sagt opp. Dersom selskap omstrukturer velger de gjerne som er mer erfarne, forteller hun.

Safina de Klerk (22) er også nestleder i NITO Studentene, bransjeorganisasjon som organiserer ingeniører og teknologer.

– På Vestlandet var vi godt vant. For tre år siden måtte vi nesten ikke søke jobb, selskapene oppsøkte studentene på skolen.

– Jeg merker det tydelig på karrieredagene. Bedriftene kommer fortsatt, men de vil ikke ansette folk, sier hun.

Les også

Dette skal til for å lande drømmejobben

Ansetter få

Aibel AS er en av Norges største aktører innen prosjektering, nybygg, vedlikehold og oppgradering i olje- og gassindustrien. Selskapet pleide å rekruttere mange nyutdannede, men er nå hardt rammet av oljebremsen.

TRIST: Bjørg Sandal, kommunikasjonsdirektør Aibel bekrefter at det er få ledige stillinger i selskapet. Det synes hun er trist.

– Den fasen vi er inne i nå er trist. Det tristeste er at vi må si opp egne ansatte, også mange unge. Det er klart at en bedrift trenger påfyll, men det må være grunnlag for det påfyllet, sier Bjørg Sandal som er kommunikasjonsdirektør i Aibel.

Aibel har sagt opp 700 ansatte, flesteparten i Norge.

– Vi lever i takt med markedet. Det vi har sett den siste tiden er relativt få prosjekter og jobber ute i markedet. En bedrift kan ikke gå med mange ledige i lang tid. Det må være rett sammenheng mellom jobbvolum og antall ansatte, sier Sandal.

«Viktig å vise muligheter, selv om det ikke er så mange»

Hun bekrefter at Aibel har få nyansettelser for tiden.

– Det rammer ikke spesielt nyutdannede. Det siste året har vi gjennomført flere runder med oppsigelser. Det betyr generelt veldig få nyansettelser – uavhengig av aldersgruppe, sier Bjørg Sandal.

– Når kan en nyutdannet ingeniør håpe på jobb hos dere igjen?

– Det skjer ikke store endringer med det første, men jeg er optimistisk. Jeg tror vi fortsatt har vanskelige tider foran oss, men jeg er overbevist om at det vil snu på et tidspunkt. Olje/gass-bransjen er syklisk. Det går opp og ned. Når det er nede så vil det komme opp igjen, hevder Sandal.

– Hvorfor kommer dere på Karrieredag – dersom dere uansett ikke ansetter folk?

– Vi er et av mange selskap som driver med oljerelatert virksomhet. Jeg synes det er viktig at vi er til stede for å vise mulighetene selv om det ikke er så mange muligheter akkurat nå.

– Har dere gjort andre tiltak for å møte oljebremsen?

– Det er mange ting som foregår for å forbedre selskapene. Vi jobber med forbedringsprosjekt og kutter kostnader der det er mulig.

Les også:

Derfor er det krise i oljebransjen

Må se til andre bransjer

Are Turmo, som er kompetansedirektør i NHO påpeker at andre bransjer nå vil kunne få nyte godt av ingeniørkompetansen.

– Ja, jeg kan se for meg at vi vil oppleve større søkertall fra ingeniører nå da det er klart av olje og gass tidligere har hentet svært mange, sier Maria Brevik.

Maria Brevik, hodejeger og ansvarlig for rekruttering av nyutdannede i Deloitte.

Foto: Deloitte

Hun er tidligere hodejeger og nå ansvarlig for rekruttering av nyutdannede i Deloitte, som er verdens største selskap innen revisjon, rådgivning og advokattjenester.

– Det er viktig at studentene våkner opp. Vi ber studentene passe på så de ikke «sovner i timen». De må følge med på det som skjer i næringslivet og være klar over at situasjonen kan endre seg for flere, sier Brevik.

– Studenter som sitter på gjerdet og venter på å bli plukket ut etter en bedriftspresentasjon vil kunne komme bakpå i et tøffere jobbmarked, sier Brevik.

Hun forteller at det rekrutteres en mange ingeniører til Deloitte. Fra høsten 2014 og frem til i dag er ca. 40 av rundt 220 nyansatte studenter ingeniører, utdannet fra NTNU eller andre norske eller utenlandske tekniske universitet/høyskoler. Deloitte rekrutterer kun ingeniører med 5-års utdanning.

– Vi har ikke endret praksis for rekruttering av nyutdannede og har fortsatt behov for mange som skal ansettes rett fra studier i månedene som kommer. Vi er likevel spente på hvordan vi vil merke nedgangen i olje og gass blant studentene når vi nå skal ut til skolene i løpet av høsten.

Les også

Sikret seg vital Johan Sverdrup-kontrakt:
Kværner skal bygge dekket til boligplattformen

Les også

Tøffere å få olje-jobb: - Nå må jeg kanskje studere mer

Les også

Dette er drømmejobben til jusstudentene

Her kan du lese mer om

 1. Aibel
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Anleggsbransjen opplevde «hull» i markedet etter krisetider - advarer oljebransjen

 2. Betalt innhold

  500 ansatte må gå i Aibel

 3. Nå jakter også konsulentselskapene på teknologer

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  500 ansatte må gå i Aibel

 6. Betalt innhold

  Aibel kutter 500 stillinger