Fra ferievikar til salgssjef: – Det er verdt å lytte til magefølelsen
Nina Jonansen (28) er nominert til årets Ledertalentene-kåring, og har i løpet av 13 år i bedriften tatt med seg noen ledererfaringer på veien.
Nå kan du nominere ditt ledertalent for 2022!
For 14. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.
Vi har nå åpnet for nominasjoner, og du kan nominere din kollega, leder eller venn her.
Nina Johansen startet i Blivakker som 15-åring, da var hun ferievikar i resepsjonen og hadde en deltidsstilling på kundeservice.
Der startet hennes reise, som senere førte til at hun i 2016 ble ansatt som salgssjef for Blivakker og den utenlandske butikken Cocopanda.
– Jeg startet å studere sykepleie, men fant halvveis ut i studiet at sykepleien ikke var veien jeg ønsket å fortsette med. Da så jeg muligheten til å få en fast ansettelse i bedriften jeg allerede var godt kjent med, sier hun.
Ekspertene om psykisk helse under pandemien: – En utfordrende tid for ledere
– Fått stor tillit fra ledelsen
– Hvordan har du arbeidet for å få den stillingen du har nå?
– Jeg har alltid vært sulten på nye utfordringer og gitt tydelig beskjed om dette. Jeg har tatt enhver mulighet jeg har fått på strak arm og alltid hatt en stor drivkraft i det å optimalisere og forbedre eksisterende og nye systemer, nettopp for å sikre videre vekst.
Johansen mener det å ha jobbet i flere av bedriftens avdelinger har gitt henne flere fordeler, slik som et helhetlig bilde av hvordan bedriften fungerer, og hvordan de ulike avdelingene og er med på å skape resultater.
– Jeg har fått stor tillit fra ledelsen, som har gjort at jeg fått muligheten til å vokse og tilegne meg mye kunnskap og god erfaring ved å jobbe dedikert, målbevisst og vist stor arbeidskapasitet gjennom årene jeg har jobbet i bedriften.
Stadig flere gründere med landbakgrunn utenfor Norge: – Et lyspunkt
Forbrukervaner i endring
Blivakker har forandret seg de siste årene. For seks år siden satt omtrent 80 prosent på pc og handlet varene sine.
– Nå er det kun en ting som gjelder og det er å tenke mobil first – eller rettere sagt mobil only. Vi ser at over 80 prosent av våre kunder handler produktene sine fra en mobil-enhet, som gjør at alt vi foretar oss på siden av nye funksjoner og endringer skal være tilpasset mobil for å gjøre det mest mulig brukervennlig for våre kunder, forklarer hun.
I tillegg til at nettsiden og forbrukernes vaner har forandret seg, har også markedet vært i endring.
– Tidligere måtte vi jobbe knallhardt for å i det hele tatt få tilgang på merker. De siste årene har vi blitt så store at leverandørene selv kommer til oss og ønsker et samarbeid. Dette er kjempepositivt for begge parter og gjør at hele siden vår får et mer profesjonelt uttrykk og gir oss tilgang til mange store merker. Vi har også en fysisk Blivakker butikk i Kristiansand som gjør at kundene kan komme inn i Blivakker-universet på den måten.
Snur om hele selskapet for å bli bærekraftig
«Jobber knallhardt» for markedsposisjonen
– Hvordan har dere bygget opp nettbutikken til å kunne konkurrere med de store aktørene?
– Blivakker er den største innen vår bransje i Norge og dette jobber vi hardt med å opprettholde. Vi har en stor fordel i bedriften med at alle som sitter på kommersielle avdelinger i de forskjellige landene sitter i et samme kontorlandskap, noe som gjør at gode ideer plukkes opp raskt og veien til å settes ideene til live er kort gjennom samarbeid med vår in-house it-avdeling.
Johansen forklarer at de ønsker å vise frem menneskene i bedriften gjennom blant annet livesendinger, konkuranser, informasjon om kampanjer og nyheter i butikken.
– Vi er på en personaliseringsreise der vi har fokus på å nå ut med riktig budskap til hver kunde for å gi en høyere relevans til innholdet. Med dette ønsker vi at kundene skal få et personlig forhold til oss.
Til dette sender de ut personaliserte e-poster, personalisert innhold på forsiden og i markedskanaler basert på kunden som er inne og handler.
Produktsjef Martin (25): – Folk vil høre etter, det bare tar litt tid
Lederegenskaper tilegnet på veien
Etter tolv år i bedriften har Johansen tatt med seg ledererfaringer, og hun trekker frem flere punkter hun mener er viktig.
– Det å gi frihet under ansvar, sette klare mål og forventinger, gi tydelige tilbakemelding på det som funker bra, men også på de områdene som må jobbes mer med. Dette er fokuspunkter jeg mener skaper motivasjon, tillit og man står da igjen med et dedikert salgsteam som skaper fantastiske resultatene sammen år etter år.
Hun trekker også frem at det å se de ansattes utviklingspotensial gjennom de årlige utviklingsplanene som innebærer konkrete mål og forbedringspotensialer for ledere og ansatte.
– Jeg kan også nevne at jeg er en analytisk person, men samtidig har jeg i løpet av årene jeg har vært i bedriften opparbeidet meg en magefølelse som er verdt å lytte til. Det er ikke alt som har et klart analytisk svar, da kan magefølelsen være god å ha, legger hun til.