– Tror det er den eneste gangen jeg har grått i en profesjonell sammenheng

For Karl Munthe-Kaas har gründersuget alltid vært der. Men ting har ikke alltid gått på skinner for Kolonial-gründeren. Som da han var i India og håpet på forfremmelse - men endte i tårer og nesten-slåsskamp med sjefen.

Publisert:

– Hun var en iskald forhandler.

Karl Munthe-Kaas ler, iført en genser med nettopp denne iskalde forhandlerens navn: Oda. Navnebyttet for netthandelselskapet som er klart for internasjonal ekspansjon, ble ikke bare lett.

Den japanske kvinnen Oda, bosatt på fasjonabel adresse på Manhattan i New York, visste hva hun drev med. Hun gadd ikke engang å svare da meglerne Munthe-Kaas hadde hyret, bød 500.000 dollar.

– Det hadde vært kult hvis det bare var en dame som het Oda som fikk en stor paycheck, «rags to riches». Men jeg tror dette var «riches to riches», altså. Hun visste godt hva det var verdt, så hun holdt igjen, og til slutt måtte vi krype til korset.

Oda på Manhattan sitter igjen med over en million dollar for domenet hun registrerte tidlig på 90-tallet. Munthe-Kaas sitter igjen med et navn han er godt fornøyd med – og som fungerer bedre enn det gamle kolonial-navnet når også andre europeiske land skal få kjøpe dagligvarer på nett av ham.

Les på E24+

– Han er en som tror alt er mulig

Levde på gründerstipend

Allerede i barnehagen kunne man se tegn til at Munthe-Kaas hadde lyst til å nå langt. Den gang skulle han riktignok bli direktør i Kværner. Han hadde plukket opp at det var gjevt, at det var et selskap som bygget noe.

– Nå er jeg jo på en måte industrileder, da. Ikke for Kværner, selvsagt, men det vi gjør i Oda er å bygge ny infrastruktur. Det er mer til felles med bilproduksjon enn varehandel, egentlig, sier Munthe-Kaas i ukens episode av E24s podkast Voksenpoeng.

Hør hele intervjuet der du vanligvis finner dine podkaster, eller i spilleren under.

Da han ble eldre, ble planene endret fra industrileder til samfunnsøkonom. Kanskje jobb i Finansdepartementet, SSB eller Norges Bank. Først da han tok mastergrad i London, oppdaget han at også investeringsbanker og konsulenthus var mulige arbeidsgivere.

Da han var ferdig utdannet, sto jobb i McKinsey og ventet. Han måtte bare prøve seg litt som gründer først, i selskapet han startet sammen med en kompis fra militæret. De hadde utviklet nødlykten «Evacuaid», som de fikk solgt blant annet til London Metro.

– Da hadde jeg tatt med kona mi fra London, og hun måtte vente i ni måneder på arbeidstillatelse. Så vi levde på et slags gründerstipend, hun og jeg. Til slutt gikk vi tom for penger, egentlig, så jeg måtte hoppe over til McKinsey, sier Munthe-Kaas.

Les også

Eier Oda-aksjer verdt 500 millioner

Tårer og magesjau

Han likte å jobbe med store prosjekter, men gründersuget lå alltid under og murret. Selv mener Munthe-Kaas han var en helt ok konsulent, men at det virket som at alle andre hadde ting mer på stell enn ham.

– Så kan det godt være at vi alle var litt som ender – rolig på toppen og føttene liksom plasket fælt under vannet. Men det var litt sånn ...

Han må tenke seg om litt. Prøver å forklare at andre kunne prestere mer jevnt, mens han selv ikke helt greide å prestere like godt i prosjekter som ikke ga mening for ham.

– Jeg måtte være litt mer «heart and mind», tror jeg. Det var ikke alle prosjekter som gikk like bra.

Bla i galleriet eller følg Voksenpoeng_med_Nora på Instagram for å lese skoledagboken til Karl Munthe-Kaas.

I konsulentbransjen blir en gjerne forfremmet etter en viss tid, noen forfremmes på «normert» tid, andre før og andre etter basert på prestasjoner. Munthe-Kaas minnes at man alltid kikket seg til høyre og venstre – hvem ble forfremmet når? Henger jeg med?

Selv trodde han forfremmelsen skulle komme etter et blytungt, komplisert og langvarig prosjekt i India. Det endte heller med at han ble rimelig demotivert og nedkjørt, etter ukevis med konstant jobbing kombinert med vedvarende magesjau. På toppen mistrivdes han med den indiske, hierarkiske arbeidskulturen, mente å skimte et kastesystem som i praksis langt ifra var borte, og endte nesten i slåsskamp med den indiske sjefen.

– Så jeg ble ikke forfremmet etter det, da. Da måtte jeg gå en strafferunde, et prosjekt til.

– Så da kom du hjem, hadde vært magesyk i en evighet og nesten slåss. Hva sier sjefen i McKinsey da?

– Jeg tror det er den eneste gangen jeg har grått i en profesjonell sammenheng. Jeg snakket med en norsk partner som etter alt dette her sa at vi vil gjerne du skal ta et sånt prosjekt til, i et annet distrikt i India. Da bare brøt jeg sammen og sa «vet du hva, nå må jeg bare hjem».

– Du gråt deg rett og slett ut av en ny India-jobb?

– Jeg gråt meg hjem ja, egentlig. Han som var partner er nå sjef i et stort norsk selskap, vi er gode venner. Jeg husker han ble ... Han hadde nok ikke vært med på det før, liksom. Det er vanligvis god stemning og så plutselig bare ...

– Var det slutten på McKinsey-karrieren?

– Nei da, men da var jeg ganske demotivert. Jeg tok et prosjekt til og da fikk jeg den jævla forfremmelsen, og da kunne jeg slutte, hehe.

Les også

Oda henter én milliard fra Softbank – verdsettes til 7,5 milliarder

Spontanfest på kontoret

Han var en kort periode innom det første gründerprosjektet sitt igjen – som etter hvert ble avviklet – før ideen til Kolonial.no oppsto sammen med en kollega fra McKinsey. De så for seg å hente 60 millioner kroner for å komme i gang. Det gikk ikke. Det ble heller en tur innom forretningsutvikling i Schibsted, hvor han blant annet jobbet med bildeling.

Kolonial ble et sideprosjekt, helt til gründerne skjønte noe:

– Det vi egentlig trengte var ikke mye kapital, det var flere teknologer som medgründere. Så fant vi denne gruppen på 10 som startet, sier Munthe-Kaas.

Natt til 1. mai 2013 var de i gang.

– Jeg husker det godt, for vi hadde snakket sammen den dagen og blitt enige om ok, vi gjør dette her. Så ble det en slags spontanfest på kontoret, med musikk og strobelys fra en iPhone.

Siden har det gått i ett med kolonial, samt styreverv og aksjonær i bildelingstjenesten Nabobil, som han ikke rakk å være med å utvikle selv. Til tross for at Kolonial ennå har til gode å gå med overskudd, har gründeren fått til noen materielle oppgraderinger i eget liv. Aksjesalg i Nabobil, Cutters og Kolonial har delvis finansiert bil og hus. I januar kjøpte han et hus til 55 millioner rett ved der han vokste opp på Skøyen.

– Følte du da at du hadde «made it»?

– Det er hyggelig det, jeg har jo masse barn som trenger litt plass.

Han mener likevel at det var Teslaen han kjøpte første gang han fikk tatt ut litt penger av Kolonial, som ga den beste følelsen av å ha fått det til.

– Det var første gang jeg følte at «nå ser verden bra ut». Jeg gikk fra å ha en 10 år gammel, bulkete Prius til Tesla. Det var det største.

Les på E24+

Kolonial-gründeren traff planken med aksjetips

– Nesten poesi

Corona og innestengte nordmenn ga selskapet ekstra fart i 2020, men Munthe-Kaas bekymrer seg ikke for at farten er forbigående. Egentlig mener han det reelle gjennombruddet for konseptet deres kom i 2019, etter en kraftig vekstfase hvor de bygget opp operasjonsplattformen med påfølgende vekst i faste avgifter.

– Operasjonsplattformen er ryggraden i selskapet, den ble implementert i 2018, faktisk. Og effekten av den ble ganske tydelig gjennom 2019. Plattformen er basis for den internasjonale ekspansjonen, den kjernen er det virkelig verdifulle, sier han.

Når de nå skal ekspandere til Europa, måtte altså Kolonial-navnet vike. Det har blitt litt pes fra indignerte privatpersoner som heter Oda, samt folk som finner vinket til oder og poesi pretensiøst. Men ingen liker endringer uansett, bedyrer sjefen selv. Han har troen på at folk fort venner seg til det nye navnet.

– Jeg kan si, med fire barn hjemme, at det å bare få 5–6 kasser med mat som står der på døren og tenke at der sparte jeg en time på å vase rundt i en butikk – det er faktisk nesten poesi.

Publisert:
Gå til e24.no