Her er gründeren som mener Steve Jobs tok feil

Ledertalentet Fredrik Marø (30) gjorde drømmen til virkelighet. Nå taler han Apples ikoniske toppsjef midt imot.

LEDERTALENT: Fredrik Marø er blant de mest lovende sjefene i Norge, ifølge E24s jury.
Publisert:

- Steve Jobs var en fantastisk flink salgsmann, han var flink til å lure folk til å tro at ting kan gjøres enkelt. Det skal han få kreditt for av meg, sier Fredrik Marø.

Den unge nordmannen er direktør i og eier av en blomstrende nettbedrift, og lever gründerdrømmen i storbyen New York.

Han trekker selv fram den nå avdøde Apple-sjefens tale til Stanfords avgangsstudenter når han blir bedt om å gi råd til unge som ønsker seg opp og fram.

«Vær modig og følg ditt hjerte og din intuisjon, for de vet allerede hva du virkelig ønsker å bli,» sa Jobs i 2005. Marø mener imidlertid at dette ikke stemmer.

- Det var Jobs mange erfaringer som gjorde at han ble det han ble. Han våknet ikke en dag og bestemte seg for å lage finere og bedre pc-er, han var på en lang reise som blant annet innebar college, India og kalligrafi. Folk skal ikke være redde for å dra på sin egen reise, sier Marø i dag.

FULGTE DRØMMEN: Den smått legendariske Apple-gründeren Steve Jobs.

Les også: - Dette er tingen du bør like best som toppsjef

Han understreker viktigheten av hardt arbeid.

- Det kan være lett for unge å la seg rive med av tanken til Steve Jobs, men det er vanskelig å vite hva man brenner for når man er 18 eller 20 år gammel. Du må jobbe for å finne ut av hva som motiverer deg og hva du er flink til. Og i det krysningspunktet finner du det du skal satse på.

PÅ JOBB: Fredrik Marø sammen med teamet i Evisors.

Og kanskje vet 30-åringen hva han snakker om. Han tidligere jobbet i investeringsbanken Lazard og konsulentselskapet McKinsey. Nå driver han sitt eget selskap i «The big apple», med blant annet universitetene Oxford, Cambridge, Georgetown og kursleverandøren Princeton Review på kundelisten.

Og han er på E24s liste over Norges hundre største ledertalenter, som ble offenliggjort fredag.

SJEKK LISTEN HER: Topp 100 Ledertalenter

Satset på drømmen

Gründereventyret startet imidlertid langt unna travle New York. Nærmere bestemt i indre Troms i 2001.

En internasjonal oppvekst og amerikanske tv-serier hadde satt griller i hodet til unge Fredrik Marø, og på kasernen i Setermoen leir drømte han seg til college i USA.

Men å oppfylle drømmen skulle vise seg å bli vanskeligere enn forventet.

- Jeg gikk ut fra videregående skole som beste elev, og trodde at gode evner og karakterer skulle få meg inn på de beste skolene. Jeg søkte også en del av dem, men det gikk til helvete. Jeg hadde ingen anelse om hva de forventet av en søknad. Som ved et Guds mirakel kom jeg inn på en skole i Pennsylvania, sier Marø.

Les også: Ledertalent: - Tenk ett steg fremover hele tiden

De samme problemene gjentok seg da nordmannen skulle søke praksisplass - såkalt internship. Og da Marø endelig kom inn på Harvard, var frøet fra Setermoen klart til å plantes:

Sammen med likesinnede studiekamerater startet han bedriften Evisors.com, som spesialiserer seg på å hjelpe studenter og arbeidssøkende inn på studieinstitusjoner og arbeidsplasser.

Medstudenter ble rekruttert som eksperter og it-løsninger ble outsourcet til India.

- Vi skulle være smarte businessfolk og bygge prototypen så billig som mulig. Grafikken og grensesnittet så flott ut, men det som var på baksiden minnet mer om spagetti, minnes Marø.

Les også: Marius (33) gikk fra Pareto til Selbu Sparebank

Kort tid etter, i 2010, landet imidlertid det ferske selskapet sine første store kontrakter, og hjulene var i gang.

- Valget sto mellom å dra tilbake til McKinsey eller å følge drømmen, og der og da kunne jeg ikke tenke meg noe mer spennende enn å satse, sier Marø.

Resten er såkalt historie.

- Risikofylt

Marø forteller at han, som mange unge økonomistudenter, alltid har hatt en gründer i magen. Men det er langt fra å tenke tanken til å satse tid og penger på noe som raskt kan gå i vasken.

- Jeg har en bra CV, kunne fått en bra betalt jobb og aldri sett meg tilbake. Det er klart at å satse på denne måten er risikofylt, sier han.

Satsningen har imidlertid vist seg å bære frukter. I dag har Marø seks ansatte, og planen er å doble arbeidsstokken innen året er omme.

- Fallhøyden var stor, men jeg har lært utrolig mye av prosessen, og dette kan jeg ta med meg videre. Det gjelder spesielt salg, som man ikke kan lære på samme måte på skolen, men også alt av papirarbeid og det juridiske. Man får med en enorm ballast, mener ledertalentet.

Fredrik Marø og enkelte av de andre talentene som har kapret en plass på topp 100-listen arbeider i utlandet. De er derfor ikke med på de regionale oversiktene, som du finner her:

Publisert:

Her kan du lese mer om