Rekrutterernes råd: Slik utmerker du deg i jobbsøkerbunken

Det hardner til i arbeidsmarkedet, og det blir viktigere å skille seg ut i søkermassen for i det hele tatt å komme seg til intervju. Les hva rekruttererne i Microsoft, Nordea, Kongsberg Gruppen og Telenor legger vekt på i CV og søknad.

GIR TIPS: HR-sjef Anne Gro Kjørstad i Kongsberg Gruppen (øverst til venstre), rekrutteringssjef Lena Nilsson i Telenor, rekrutteringsansvarlig Eivind Hoff i Nordea og Microsoft-rekrutterer Berit Viddal Tronslin.
Publisert:

De siste ukene har vi sett nærmere på hvordan rekruttering i norske virksomheter foregår, og vi har blant annet funnet ut at testbruken har økt betraktelig. Men i en tid med økende arbeidsledighet og høy kompetanse blant mange av jobbsøkerne er det en tøff jobb å komme så langt som til intervjurunden.

Vi har spurt rekrutteringsansvarlige i fire store, kjente selskaper – Telenor, Nordea, Microsoft og Kongsberg Gruppen – om hva som skal til for å utmerke seg i søkerbunken.

Les også

Vil ha en mer regulert rekrutteringsbransje: – Hvem som helst kan kalle seg rekruttererTELENOR: Lena Nilsson, Head of Recruitment.

Telenor: – Gi en ærlig beskrivelse

Det er vanskelig å gi veldig spesifikke råd, fordi hva som lønner seg, vil variere veldig etter hva slags stilling du søker på, mener Head of Recruitment i Telenor, Lena Nilsson:

– Det man imidlertid skal tenke på, uavhengig av stilling, er å få tydelig frem hva man kan – i tillegg til å matche søknaden med det som står i stillingsannonsen, sier Nilsson og legger til:

– Man skal gi en ærlig beskrivelse av seg selv og hjelpe den som leser CV og søknad til å forstå hvorfor man passer til stillingen man søker på.

Les også

Morten (29) mistet oljejobben – nå er han lærer

NORDEA: Rekrutteringsansvarlig Eivind Hoff

Nordea: – Nysgjerrighet, motivasjon og interesse

Mange rekrutterere går raskt gjennom CV først, men rekrutteringsansvarlig i Nordea, Eivind Hoff, kaster seg først over søknaden:

– Når jeg leser gjennom søknaden, er det med tre stikkord i bakhodet: nysgjerrighet, motivasjon og interesse, sier Hoff.

Finner han det han leter etter i søknaden, går han videre til CV for å se om dokumentene henger sammen – om det er en rød tråd.

– Jeg ser om utdannelsen er relevant i forhold til jobben, jeg ser på verv og andre engasjementer på fritiden – jeg ser etter en totalpakke, sier Hoff.

Han understreker også betydningen av å bruke konkrete eksempler for å vise hva man har oppnådd.

– En student skrev en søknad som for meg klart viste at hun var flink til å jobbe sammen med kolleger og andre mennesker, ved å skrive at hun hadde vært med på å heve Kiwi-butikken hun jobbet i til den beste i regionen. Det sier meg veldig mye, forteller Hoff.

Les også

Forsker: - Ble slått av hvor tilfeldig jobbintervjuene er

VÆR RASK: Berit Viddal Tronslin, som jobber med rekruttering til Microsoft, minner om at søkeren har veldig kort tid på seg til å vekke rekruttererens interesse.
Les også

Jørn-Yngve søkte på jobb han ikke ante hva var – ble værende i 40 år

Microsoft: – Få frem merkevaren som er deg selv

Berit Viddal Tronslin jobber med rekruttering til Microsoft, og hun poengterer hvor kort tid søkerne har på seg til å fange oppmerksomheten fra rekruttereren:

– Det er viktig at søkerne lager en merkevare ut av seg selv, og retter CV-en tydelig inn mot bransjen de søker seg til, sier Viddal Tronslin, og legger til:

– Det kan være fornuftig å skrive noen få oppsummerende setninger øverst i CV-en hvor du får frem merkevaren som er deg selv.

Det er også viktig at motivasjonen skinner tydelig gjennom, og søkeren må vise at hun har lest stillingsannonsen nøye og kjenner til selskapet, påpeker Viddal Tronslin.

KONGSBERG GRUPPEN: Anne Gro Kjørstad, Manager HR Services.

Kongsberg Gruppen: – Bruk konkrete eksempler

Skrivefeil – eller om søknaden er stilet til feil selskap – er det første Anne Gro Kjørstad, Manager HR Services i Kongsberg Gruppen, ser etter:

– Det gir ikke et positivt inntrykk. Ellers er det viktig å skrive en god søknad og begrunne godt hvorfor du har det som skal til for å passe i stillingen, gjerne ved bruk av konkrete eksempler, forteller Kjørstad

Videre i artikkelen kan du lese mer om hva rekruttererne legger vekt på i søknaden og cv-en din.

Les også

Slik bruker «toppselskapene» testverktøy i rekrutteringen

Skrivefeil: Ekskluderer ikke, men les godt gjennom

Ifølge Nilsson i Telenor er det ikke nødvendigvis slik at stavefeil diskvalifiserer én fra stillingen:

– Men generelt er viktig å ta vekk alle ting som kan distrahere leseren fra å se det man ønsker å få frem.

Microsoft-rekrutterer Viddal Tronslin forteller at hun kan se gjennom fingrene om det skulle snike seg inn en skrivefeil i søknaden, men verdsetter at man har jobbet med søknaden.

– Skal du jobbe med kontrakter, og det viser seg at du ikke har lest godt gjennom din egen CV, er det ikke positivt, slår Viddal Tronslin fast.

Les også

– Hjelper ikke med de beste testene, dersom rådgiveren er dårlig

Verv og engasjement: Teller mest for nyutdannede

Dersom kandidaten har noen år på baken i arbeidslivet, er nettopp jobberfaringen det viktigste for dem som skal ansette. Men for nyutdannede og søkere på traineestillinger er verv og engasjement i og utenom studiene definitivt noe som kan bli vektlagt.

– Dersom jeg skal ansette en aksjeanalytiker, er det positivt om personen har vært med i en aksjeklubb eller lignende under studiene, nevner Hoff i Nordea som eksempel.

Også i Microsoft setter de pris på ansatte som er engasjerte og deltar i samfunnsdebatten.

– Så lenge det ikke er habilitetsspørsmål, teller det positivt med ulike verv og engasjement på fritiden, sier Viddal Tronslin.

Les også

Bruken av personlighetstester og evnetester øker i det norske arbeidsmarkedet

Lærested: Fordel med input fra flere steder

Det er høy tillit til de fleste utdanningsinstitusjoner i Norge, og på generell basis spiller det ikke den store rollen hvor du har studert. Det som imidlertid kan være en fordel, er om du har input fra forskjellige utdanningsinstitusjoner.

– Generelt er det bra med et papir på at du har bachelor eller master fra et norsk lærested. Men det er positivt at du har tatt deler av utdannelsen på et annet lærested, og utlandet er enda et knepp bedre, mener Hoff i Nordea.

Han er imidlertid generelt skeptisk til utdanning fra USA, såfremt det da ikke er fra ett av Ivy League-universitetene.

– I dag blir for øvrig alle papirer gjennomgått veldig nøye, slik at selskapene er sikre på at søkeren ikke driver med CV-forfalskning.

Les også

BI-professor om personlighetstester og ansettelser: – Uansett ikke mer på vidda enn med magefølelsen

Karakterer: Mindre viktig jo lengre du har jobbet

Selskapene vi har snakket med, er opptatt av at dersom søkeren har jobbet noen år, er karakterene av mindre betydning. Er søkeren fersk fra studier, blir karakterene noe av dét rekruttereren har å se på, og dermed får de naturlig nok mer betydning.

– Etter at du har vært i din første jobb i tre-fire år, blir utdanningen sekundært. Utdanningen er en bra plattform, men vi vil ha folk som ønsker å fortsette å lære, sier Hoff i Nordea, og fortsetter:

– Jeg blir nesten litt skeptisk når det bare er A-er – litt satt på spissen kan man da spørre seg hva slags relasjoner personen da har hatt i studietiden? spør Hoff, og fortsetter:

– Det jeg vil se er et brukbart snitt, og at personen har hatt evne til å løfte seg når de kommer over et fagområde som er interessant for dem, sier Hoff, og fortsetter.

Les også

Rekrutteringstopp: Færre svensker til Norge for å jobbe

Hull i CV-en: Vær ærlig

Det å ha en glippe mellom jobber, eller mellom utdanning og jobb, er på ingen måte ekskluderende – uansett om du har brukt tiden til å reise, eller for eksempel har gått arbeidsledig. Men vær ærlig om hva du har gjort, er rådet fra rekruttererne.

– Når det gjelder hull i CV-en er det ulike måter å se dette på. Jeg er nok villig til å være mer liberal på dette punktet enn noen, og anbefaler deg å være ærlig og skrive hva du har gjort, sier Hoff, og legger til:

– Det dummeste du kan gjøre, er å la det være et hull, mener Hoff.

I et arbeidsmarked som det vi har nå, særlig for ingeniører, mener Kjørstad at man må forvente at det vil være naturlig at noen har hull i CV-en, og dette er heller ikke ekskluderende.

– Men vi sjekker ut årsaken til hullet. I noen deler av bedriften har vi også sikkerhetsklarering, slik at vi uansett må gjøre en bakgrunnssjekk, sier Kjørstad.

Les også

Norske toppledere lytter mindre enn før

Humor og spenstig layout: Vær forsiktig

Når det er mange om beinet, kan noen søkere ty til humoristiske elementer eller prøve å skille seg ut ved å bruke spesielle fonter eller farger på CV. Såfremt du ikke søker på en utpreget kreativ stilling, er dette noe rekrutterne anbefaler å være forsiktig med.

– Hvis ikke spennende layout på CV-en spiller noen rolle for stillingen, fungerer dette bare som en distraksjon fra det som betyr noe. Det som er utslagsgivende for lederen, er om personen er den som best kan gjøre jobben, sier Nilsson i Telenor.

Når det gjelder bruk av humor i søknaden, maner Kjørstad til forsiktighet:

– Bruk av humor kan være skummelt, både fordi rekrutterer kan ha en annen sans for humor, men også fordi han eller hun ikke oppfatter humoren.

Les også

Ny rapport: Kvinnelige ledere gir økt profitt

Bilde: – Ikke et absolutt must

Hvorvidt man bør legge ved bilde eller ei, er ikke rekruttererne helt enige om. Men skal du først legge ved bilde, bør du droppe festbildet fra Facebook.

– Legg gjerne litt penger i få tatt et ordentlig, profesjonelt bilde. Det hjelper oss som rekrutterer til å koble ansikt og navn, sier Hoff.

Når det gjelder å sende med et portrettbilde, forteller Kjørstad at hun selv har vært litt frem og tilbake i synet på dette.

– Jeg tror ikke at det har noe å si for om man bli valgt ut eller ikke, men det kan være en fordel for rekrutterer å ha et bilde å lene seg på utover i prosessen, når man kommer til intervjudelen. Men skal man ha bilde, må det være et nøytralt ett, sier Kjørstad.

Les også

Nå stenger snart Nasas søknadsvindu for nye astronauter

Les også

Forsker: - Ble slått av hvor tilfeldig jobbintervjuene er

Les også

Oljeserviceselskap kutter 35 prosent på land

Les også

Slik bruker «toppselskapene» testverktøy i rekrutteringen

Publisert: