Ledertalentene 2019

Tidligere Veidekke-direktør Hege Schøyen Dillner skal finne «årets brobygger» i Ledertalentene 2019: Ser etter folk som har hatt driv til å utvikle organisasjonen de har jobbet i

Hege Schøyen Dillner har jobbet globalt på tvers av 32 land i Aker Solutions og ledet Veidekkes bærekraftssatsing. Nå skal hun kåre årets brobygger i E24s 11. runde med Ledertalentene.

UNGT INITIATIV: Da Veidekke fikk oppdraget med å bygge om den trafikk- og industripregede Oslo-bydelen Ulven til boligområde, fikk Hege Schøyen Dillner med seg en gruppe studenter engasjert i initiativet Young Sustainable Impact (Ysi) til å komme med innspill.

Foto: Vilde Bang Foss/Vilde Media
  • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

– I en omskiftelig verden trenger vi flere brobyggere. De som kan bygge bro mellom den eksisterende erfaringen i en organisasjon og de nye ideene, de erfarne og de yngre, sier Hege Schøyen Dillner til E24.

I høst sitter den tidligere Veidekke-direktøren i juryen når E24 for 11. år på rad skal kåre årets ledertalent. Dillner er fagperson i kategorien «årets brobygger».

Kategorien ble gjeninnført i fjor etter et par års fravær, og skal favne om interne

organisasjonsutviklere som gjennom HR, strategi og kommunikasjon bidrar til utvikling og vekst for bedriften.

Kjenner du en brobygger som fortjener å bli nominert til årets kåring? Tips oss her!

Opptatt av å få frem unge

Dillner sier at hun vil se etter dokumentasjon på at kandidatene har hatt en drive til å utvikle organisasjonen de har jobbet i.

– I denne kategorien kan man finne skjulte helter som har stor betydning for utviklingen av bedriften, men som ikke alltid er dem som står i front. De fortjener å bli løftet frem – mange av dem jobber klokt og er mer opptatt av å få til ting i fellesskap enn å fremme sin egen posisjon, sier hun.

Dillner har selv fungert som brobygger i en rekke forskjellige situasjoner gjennom yrkeskarrieren.

– Når jeg ser tilbake er det vel først og fremst endringsledelse jeg har drevet med, sier hun.

Dillner utdannet seg innen pedagogikk og organisasjonsutvikling og fikk tidlig mye ansvar. Allerede mens hun studerte fikk hun en treårig prosjektlederstilling i NRK med ansvar for budsjett og mennesker, og mål om å skaffe flere rekvisitører – et yrke det nesten ikke fantes noen av i Norge.

Resultatet ble at NRK opphevet stillingsstoppen og ansatte flere av rekvisitørene Dillners prosjekt lykkes utdanne.

– Som ung søkte jeg alltid de som har erfaring. Selv hadde jeg ideene, men jeg skjønte at jeg ikke ville lykkes med å gjennomføre dem uten å ha med noen som kunne omsette dem i organisasjonen vi jobbet i, sier hun.

– Så har jeg blitt eldre og mer erfaren selv og opptatt av å få frem de unge.

Les mer om Ledertalentene-kåringen her!

Brobygger innen bærekraft

De siste seks årene har Dillner jobbet i konsernledelsen i Veidekke. Da selskapet fikk oppdraget med å bygge om den trafikk- og industripregede Oslo-bydelen Ulven til boligområde, fikk Dillner med seg en gruppe studenter engasjert i initiativet Young Sustainable Impact (Ysi) til å komme med innspill.

– De er fremtidens boligkjøpere, sier Dillner og understreker viktigheten av å lytte til dem.

Hun sier at miksen av ansatte med lang erfaring som har jobbet i selskapet lenge og nye unge var noe hun opplevde «satt i kulturen» hos Veidekke.

Selv fikk hun en slags brobyggerrolle innen bærekraft i konsernet.

– Det har nok blitt sånn fordi jeg har tatt en tydelig posisjon, sier hun.

Bærekraft og det grønne skiftet har vært viktige saker for henne. Hun begynte å jobbe med bærekraftsmålene egentlig før noen begynte å snakke om det, og fikk gjennomslag for togradersmålet i Veidekke allerede i 2015.

BROBYGGER INNEN BÆREKRAFT: Hege Schøyen Dillner.

Foto:

Det har vært spennende og krevende, forteller hun, fordi «det tar tid å drive endring i en så stor organisasjon».

– Det er jo også en slags brobygging, sier hun.

– Å sette en felles retning for konsernet. Jeg tror betydningen av en felles retning er at det skapes et momentum for at målet skal nås raskere.

Dillner skal fortsette å jobbe med bærekraft, men nå i Grønn Byggallianse, en medlemsforening for hele bygge- og eiendomssektoren. Grønn Byggallianse er medlem av det globale nettverket World Green Building Council med totalt 70 medlemsland.

Å få jobbe mer med internasjonale prosjekter er noe Dillner ser frem til i sin nye jobb. Hun er allerede involvert i et globalt prosjekt om «Embedded carbon».

Må klare å bringe mennesker sammen

Dillner har tidligere holdt foredrag og blitt intervjuet der hun snakket om at bridging skills er lik summen av human skills og digital skills.

Les også

Ledertalentene 2019: – Jeg ville ikke inn i et kvinnedominert yrke

– Den teknologiske utviklingen går raskt, men det er mennesker som setter retning og driver den. Økende kompleksitet gjør at vi trenger ledere med gode egenskaper til samspill og brobygging på tvers av fag, utdanning, kulturer, land, erfaring og så videre, sier hun, og legger til at strategisk teft for å se hvor utviklingen går er viktig for å bistå bedriften i å bygge kritisk kompetanse for å kunne utvikle seg og vokse videre på en bærekraftig måte.

– Vi må klokt klare å kombinere kunstig intelligens med menneskelig intelligens. Ikke minst trenger vi ledere som kan være med å finne gode bærekraftige forretningsmodeller. Gode brobyggere klarer å bringe ulike perspektiv og mennesker sammen for å finne fremtidens gode løsninger, sier Dillner.

Viktige egenskaper for en god brobygger er at man er god på å skape relasjoner og å kommunisere og bidra til å skape resultater og vekst sammen med andre. Man bør ha en evne til å ta et overordnet perspektiv, og klare å jobbe gjennom andre fremfor å være en solospiller, mener hun.

I fjor ble Kjetil Holmefjord, investeringsansvarlig og partner i Startuplab, kåret til årets brobygger.

Startuplab er Norges ledende inkubator for teknologiselskaper, og Holmefjords rolle ble beskrevet som en effektiv brobygger mellom gründere og investorer.

I 2015 var det Siren Sundby som stakk av med kategoriseieren. Den tidligere seiler-verdensmesteren og idrettshelten fikk utmerkelsen for jobben hun har gjort i Capgemini – selskapet hun har jobbet for siden hun var student og gikk ut av BI med beste karakterer og masteroppgave i årskullet 2011.

Les også

Skaper møteplasser for unge i finansbransjen

Les også

Ledertalentene 2019: Slik utvikler DNB dyktige ledere

Les også

Ledertalentene 2019: – Jeg ville ikke inn i et kvinnedominert yrke

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene 2019
  2. Ledertalentene

Flere artikler

  1. Disse egenskapene ser hodejegeren etter

  2. Slik kåres Ledertalentene 2019

  3. Siste sjanse til å levere ledertalentene-tips

  4. Annonsørinnhold

  5. «Årets drivkraft» har fjellhøye ambisjoner

  6. Her jobber de med å finne årets ledertalent i 2019