Stavanger-gründere satset alt på egenutviklet smarthus-løsning: Slik fikk de investorene med

Det begynte med en «man cave» og fem fjernkontroller. Tre år senere har gründerne i teknologibedriften Future Home fått inn nærmere ti millioner fra investorer.

GRÜNDERBEDRIFT: Smarthus-løsningen fra Future Home skal være for "hvermannsen", og brukervennlighet og pris står i fokus for Rogalandsgründerne (f.v.) Odd Eivind Evensen, Erik Stokkeland, Bjarne Handeland og Sigbjørn Groven.

Future Home
  • Astrid Dalen
Publisert:

Sommeren 2012 hadde elektrikeren Erik Stokkeland brukt feriepengene på et skikkelig hjemmekinoanlegg.

Etter at alt var montert opp, og han hadde fått satt seg godt til rette, gikk det opp for ham at han hadde fem forskjellige fjernkontroller til å styre alt utstyr i sin nye «man cave».

«Dette må da kunne gjøres enklere», tenkte Stokkeland. Han ringte en barndomsvenn som drev med programmering - og dermed satte de to i gang.

For syvende gang arrangerer E24 sin årlige Ledertalentene-kåring. Vi skal finne de beste næringsliv-talentene her til lands.

Vet du om en dyktig person under 35 år, som har utmerket seg med resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?

Da kan DU tipse om denne personen ved å fylle ut vårt enkle tipsskjema.

Tipsskjemaet finner du her!

Hobbyprosjekt på kundemesse

Etter å ha laget et system der de kunne styre hjemmekinoen med en app, så de at her var det ikke noe i veien for å legge til flere styringer, og kontrollere det meste av elektronikken i huset.

Få måneder senere hadde gutta fått med seg en tredje kompis, og overbevist Stokkelands arbeidsgiver Bravida om å vise frem sitt hobbyprosjekt – et brukervennlig og rimelig smarthussystem som kan styres fra en app på mobilen – på deres kundemesse.

Les også

Slik finner hodejegerne de fremste ledertalentene

– Gutta satte opp en testleilighet på en helg, og etterpå spurte alle på kundemessen når de kunne få levert Future Home, forteller økonomisjef Sigbjørn Groven.

Han kom med tidlig i 2013, da også selskapet ble opprettet.

– På det tidspunktet var det fortsatt et hobbyprosjekt, men i 2014 ble vi enige om at vi skulle slutte med studier og jobb, og satse fulltid på dette, forteller Groven.

Han forteller at de kom til et punkt der de måtte satse, dersom det skulle bli noe mer ut av prosjektet.

– Vi kunne ikke utsette og håpe at markedet ventet på oss, så vi satt igjen med at det var nå eller aldri. En angrer på sjanser en ikke tar, slår Groven fast.

SALGET I GANG: Etter å ha fått en del medieomtale i forbindelse med blant annet crowd fundingen, har Future Home-guttene fått inn mange bestillinger på sin smarthus-løsning. Fra venstre Petter Støldal og Odd Eivind Evensen.

Future Home

– Mamma kjørte nesten av veien

Ikke alle rundt dem syntes det var en god idé å satse på en usikker gründertilværelse.

– Jeg fortalte om planene til moren min da vi var ute og kjørte bil. Hun holdt faktisk på å kjøre av veien, så timingen kunne nok vært bedre, humrer Groven.

Allerede før guttene gikk «all inn» for Future Home, hadde de skaffet støtte fra Innovasjon Norge til prosjektet sitt. Groven forteller at de har vært godt fornøyde med Innovasjon Norges støtteordninger, og at deres støtte var avgjørende i startfasen.

– De hadde rask saksbehandlingstid, og det var viktig at vi raskt fikk støtte i den tidlige fasen. Innovasjon Norge har vært en viktig sparringspartner for oss hele veien, og gjort oss forberedt på å gå ut i markedet, forteller Groven.

Les også

Seks av ti jobber lyses ikke ut

«Make it or break it»

Senhøsten 2014 ønsket guttene å begynne å forhåndsselge smarthus, men de manglet penger til en sentralenhet de trengte for å kunne støtte flere ulike enheter. Løsningen ble en crowdfunding, hvor de forhåndssolgte ulike smarthuspakker.

– Vi valgte en såkalt fixed funding-løsning, som ville si at dersom vi ikke nådde det fastsatte målet på 200.000 dollar, så ville alle som hadde støttet oss få pengene tilbake, forteller Groven.

– Det var en «make it or break it»-situasjon for oss. Den la et enormt press på oss for å lykkes. Hvar dag i to måneder var det første jeg gjorde om morgenen å sjekke om vi hadde solgt noe mer, legger Groven til.

Nådde mål én time før fristen

Ett døgn før fristen så det ut til at det ville bli vanskelig å nå målet. Men guttene brettet opp ermene, og kom i mål én time før fristen.

APP-STYRT: Med en app på mobilen kan du styre det meste av elektronisk utstyr, dersom du har installert Future Home-løsningen. I bakgrunnen app-ansvarlig Bjarne Handeland.

Future Home

Groven mener at crowd funding er bra som test av produktet på markedet, og man får sett om det er betalingsvilje.

– Etter hvert fant vi ut hvordan vi skulle gå fram for å få det til, men lett var det ikke. Så man kan si at crowd funding er en veldig intens ilddåp.

Les også

Les hennes råd til unge talenter: OL-vinnerens suksess i næringslivet

I sommer fikk også Future Home med seg investorer, blant annet oljegründer Ståle Kyllingstad, på laget. Til sammen ti millioner kroner har Future Home hentet inn, og de har nå for alvor begynt å selge smarthusløsningene sine.

Anders Mjåset, som står bak gründernettverket Mesh.

Mesh

– Vi prøvde å få med investorer tidlig i prosessen også, men det var litt feil tidspunkt. Da vi møtte noen i slutten av 2013, var det for tidlig og risikabelt. Samtidig var det god trening i å presentere ideene sine, og vi fikk tilbakemeldinger som vi kunne ta med oss videre i utviklingen av produktet, forteller Groven.

– Gjelder å beholde troen

– Hva har vært det vanskeligste med å være gründer?

– Det er å overbevise andre om at det du holder på med er bra, før du har noe konkret å vise til. Da gjelder det å beholde troen. Og så har det vært vanskelig å få finansieringen til å satse stort.

Guttene, som alle er midten eller slutten av tyveårene, hadde lite oppspart kapital og minimerte kostnader blant annet ved å bo hjemme på gutterommet.

– Fordelen med å være ung gründer at vi ikke har så mange forpliktelser, og at risikoen vi tar, kun går utover oss selv.

– Når det er sagt, så er det ikke så stor forskjell på å være student og det å være gründer. Det er lite inntekter inn uansett. Dessuten, skulle det gå ad undas med prosjektet, sitter vi igjen med mye verdifull erfaring, legger Groven til.

Les også

Mistet oljejobben, fikk langt høyere lønn i kommunen

– Få investorer til å følge med på deg

Anders Mjåset har startet opp det norske gründernettverket Mesh, og han har et klart råd til gründere som har begynt å tenke på å søke lykken hos investorer.

– Du bør ikke gå til investorer veldig tidlig, med et klart mål om å få penger der og da. Men har du gode planer og tro på at du kan lykkes med prosjektet ditt, bør du ganske tidlig få til møter med investorer for å få dem til å følge med på deg.

Når du så har begynt å komme en vei med bedriften din, og ikke minst klart å skape en interesse rundt det du driver med, kan du håpe på å få penger fra investorene, forklarer Mjåset:

– Klarer du å bevise for dem at du klarer å levere på det du har sagt, vil du skape troverdighet og bygge et godt forhold til investorer. Det hjelper altså ikke hvor god ideen eller planene dine er; hemmeligheten er å ha en bra bedrift.

Et annet tips er at du gjør research på hvem som kan være de rette investorene for din sektor.

– Den beste måten å finne ut hvem du bør snakke med, er å søke råd hos andre gründere innenfor samme bransje. Spør gjerne om de kan introdusere deg for investorer også. Og et siste tips: dersom du har noen i nettverket som driver som investorer, kan du få mye bra ut av å snakke med dem om hvordan dette med investering fungerer.

Les også

Slik finner hodejegerne de fremste ledertalentene

Les også

Les hennes råd til unge talenter

Les også

Gründerne som drives av mer enn bare profitt

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. SSB: Innovasjon Norges gründerprogammer gir ikke færre konkurser

  2. Gründer Oskar vil kutte ventetiden for personer med psykiske lidelser

  3. Slik opplevde de å bli kåret til årets ledertalent – og dette gjør de i dag

  4. Annonsørinnhold

  5. Monsterbedriften gir en jobbsjanse til dem som havner utenfor

  6. – Innovasjon Norge er en gutteklubb