Rekrutteringseksperter: Her er egenskapene som gjør at ledertalent skiller seg ut

Langsiktig motivasjon er noe man finner igjen hos de fleste ledertalenter, mener rekrutteringsekspert. Les hvilke andre egenskaper som skiller ledertalenter fra gjennomsnittspersonen.

PEKER SEG TIDLIG UT: Hodejegerne mener at ledertalentene ofte utmerker seg tidlig på et eller annet område.
Publisert:

– De fleste som blir ledere på et høyt nivå har hatt en langsiktig motivasjon, eller «grit», som amerikanerne kaller det. Det er også det som får dem til å legge inn den innsatsen som behøves, sier partner i rekrutteringsselskapet Panamera IMD, Per-André Marum.

«Grit» er det engelske uttrykket for personlig målbevissthet og utholdenhet.

– Helge Lund sa for eksempel til meg tyve år før han ble sjef i Statoil at hans ønske var å bli konsernsjef for et stort norsk industriselskap. Andre rundt ham var også flinke, men han hadde «grit» til å komme seg dit.

Vi ønsker ditt talent-tips!

E24 skal igjen kåre Norges beste ledertalent! Vi leter etter dyktige ledere under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?

Kanskje er det DU som tipser om årets vinner? Det kan du gjøre ved å fylle ut vårt enkle tipsskjema, som tar noen minutter å fylle ut.

Tipsskjemaet finner du her!

Rekrutteringsselskapet Boyden Executive Search er i år som i fjor med når E24 drar i gang Ledertalentene-kåringen. De skal intervjue og vurdere kandidatene.

Hodejeger og partner i Panamera IMD, Per-Andre Marum

– Inntrykket er at ledertalenter har et enda større ønske om å utrette eller oppnå noe, forteller partner og Ledertalentene 2016-ansvarlig hos Boyden, Siri Schmidt-Horix.

– Det kan også synes som om de har ekstra energi, og klarer å sette inn et ekstra gir for å oppnå ønskede resultater, sier hun.

Peker seg ut

Hodejeger Marum deler inntrykket av at ledertalentene har egenskaper som skiller dem fra gjennomsnittet i befolkningen, slik som blant annet et høyt energinivå, sterke kommunikative evner og smarthet.

– Det siste vil ikke si at de må være smarte på en rakettforsker-måte, men de må kunne lære og sette seg inn i ting fort, og dagens ledere må også ha sterk evne til omstilling, mener Marum.

Han tror at mange av dem som ender på Ledertalentene 2016-listen trolig pekte seg ut allerede på ungdomsskolen, og at ledere på toppnivå gjerne har lyktes med flere ting opp gjennom årene, på ulike arenaer.

Som et eksempel peker han på at andelen russepresidenter blant konserndirektører høyst trolig er høyere enn i befolkningen ellers.

Siri Schmidt-Horix i Boyden påpeker at hva som gjør en leder til en god leder også er situasjonsavhengig.

– Dersom bedriften for eksempel er en omstillingsprosess, er det viktig med en leder som er god på omstilling, mens en bedrift i en oppstartsfase trenger andre egenskaper.

Les også

Nå er jakten på Norges beste ledertalenter i gang

– Holder ikke med førti timer i uken

Marum mener videre det er lite sannsynlig at man kan bestemme seg som 25-åring for at man vil satse på å bli en toppleder.

– I dagens moderne verden må man legge utdanningsløpet tidlig. Ikke nødvendigvis bare på grunn av det man lærer på studiet, men man må ha lært å lære. I tillegg er det en fordel om man studerer sammen med andre flinke folk. Dermed er det lettere å nå toppen om man går på Harvard Business School fremfor en dårlig distriktshøgskole.

(saken fortsetter under bildet.)

VURDERER TALENTENE: Partner og Ledertalent-ansvarlig i Boyden, Siri Schmidt-Horix vurderer årets Ledertalent-kandidater.

Han peker også på at det er ekstremt viktig med motivasjonen, når man må gjennom noen år hvor man ikke nødvendigvis får prøve ut i praksis alt det spennende man har lært om for eksempel strategier på studiene.

– Strategi, eller helhetstenkning, er gjerne det folk synes har vært morsomt, og det de tror de skal få holde på med etter studiene – men det er det jo ikke, sier Marum.

– En annen ting er at man ikke kommer utenom hardt arbeid. Det holder ikke å bare jobbe bare førti timer i uken uansett hvor smart du er.

Hodejeger Bjørn Åstveit

– Får folk med seg

En egenskap som hodejeger Bjørn Åstveit ofte møter på hos ledertalenter, er at de er gode på samhandling.

– De klarer ofte å kombinere omsorg med å være klar og tydelig. Noe annet som går igjen er gode kommunikasjonsferdigheter, og da særlig dette med å klare å få folk med seg. En annen grunnleggende faktor, er at de må ha en solid egen drive, sier Åstveit.

Han peker også på at ledertalentene er flinke til å se langt der fremme, peke ut en retning, samtidig som de evner å se hvordan de skal nå de målet.

– I en verden hvor endringer skjer hele tiden må du også kunne improvisere underveis, ofte uventede endringer som du selv ikke kan påvirke.

Hodejegerens inntrykk er at unge, flinke ledere ofte har utmerket seg på ett eller annet vis i ung alder.

– Det er likevel ikke alltid sånn at de har lagt et løp tidlig for å bli ledere en dag. Jeg har møtt mange unge mennesker som i utgangspunktet ikke har hatt klare planer om en lederkarriere, men som likevel har endt som ledere. Det er imidlertid klart at for en del mennesker, så føles det naturlig å ta ansvar.

Et av de viktigste kriteriene i Ledertalentene-kåringen er at talentene har bevist sitt gode lederskap, sier Siri Schmidt-Horix hos Boyden:

– Dermed blir resultater vel så viktig som lederegenskaper. Når vi nå også opererer med kategorier, er det også en faglighet knyttet til dette. Vi skal ikke nødvendigvis finne de beste fagfolkene, men de som kan kombinere fag og ledelse og utvikle faglighet gjennom medarbeiderne.

Les også

Nå er jakten på Norges beste ledertalenter i gang

Les også

Norske Thea (25) vant entreprenørkonkurranse i Hongkong

Les også

Jan Frode Johansen tok seieren i Ledertalentene 2015

Publisert:

Her kan du lese mer om