Vi deler 142 milliarder!
Aldri har vi fått mer utbetalt i feriepenger og skattepenger: Snart vil 142 milliarder kroner spre glede i sommerparadiset Norge.
43.500 kroner kan en gjennomsnittlig lønnsmottager vente seg i feriepenger. Snittet for dem som får penger igjen på skatten ved sankthanstider, er ca. 10.500 kroner.
LES OGSÅ:
VG Dine Penger gir deg i dag tipsene om hvordan du kan få mest ut av feriepengene. Og hvordan du best kan spare, om du også vil legge litt til side.
Dine Penger anslår at ca. 120 milliarder kroner betales ut i feriepenger i år. Skatteetaten sender ut ca. 22 milliarder til de 2,1 millioner skatteyterne som får penger tilbake.
LES OGSÅ:
Dette kan du kreve i feriepenger
Tenk deg om
Redaksjonssjef i Dine Penger, Geir Ormseth, minner om at renten vil øke. Han anbefaler å disponere den snart svulmende brukskontoen etter hvor mye du har i gjeld.
Gjeld under to ganger inntekten:
Du kan bare bruke feriepengene.
Gjeld på 2-3 ganger inntekten:
Tenk deg om, vurder egen økonomi.
Gjeld på mer enn tre ganger inntekten:
Betal ned gjeld før du bruker mye penger.
Renteøkning
Er økonomien anstrengt, kan det være lurt å ta det med ro i sommer. Det var rådet fra forskningsleder Roger Bjørnstad i Statistisk sentralbyrå da Norges Bank satte opp renten.
Hoppet på 0,25 prosent i april gir ikke alene grunn til bekymring. Men styringsrenten ventes å krype mot 5-6 prosent i 2013-2014. Da blir boliglånet dobbelt så dyrt.
Har du derimot romslig økonomi og evne til å tåle høyere renter, kan du dra på ferie med god samvittighet og glede deg over at norsk økonomi går så det suser.
Finansdepartementet kunne slå fast at den økonomiske veksten er på vei opp, da revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem nylig. Optimismen er stor i samfunnet.
Reallønnsvekst
Veksten drives av økt etterspørsel fra husholdningene og offentlig sektor. Samtidig er husholdningenes sparing på et historisk sett relativt høyt nivå, ifølge departementet.
Årslønnsveksten ligger an til å bli høyere enn ventet - 3,9 prosent. Med en forventet prisstigning på 1,8 prosent kan folk flest glede seg over solid reallønnsvekst i år.
Her er noen smarte måter å bruke ferie- og skattepengene på:
Gjør noen gode kjøp om sommeren
Strømprisen er tradisjonelt billigst å binde i juni-juli. Frykter du ytterligere prisoppgang og ønsker faste strømutgifter, er det smartest å inngå fastprisavtale om sommeren.
Parafin og fyringsolje til vinteren er normalt billigst å kjøpe i juni. Men prisene er råvarebaserte, slik at det er vanskelig å si konkret hvor mye du faktisk kan spare.
Klær og sko er billigst i august, når butikkene skal tømmes for å gi plass til høstvarene. Forbrukerelektronikk, møbler og dyrere hvitevarer kommer også på salg.
Betal regninger
Har du en bunke regninger som venter på feriepengene?
Først gjør du opp med staten, som er en streng kreditor. Er du sent ute, løper gebyrene fortere enn svint. Purregebyret i Lånekassen er 280 kroner.
Dernest betaler du ned forbruksgjeld. Kredittkortselskapene opererer med en effektiv rente på over 20 prosent. Det koster altså over 2000 kroner i året å skylde dem 10000 kroner.
Neste prioritet er husleie og boliglån.
Spar smart
Har du lite å gå på?
Du kan bruke feriepengene til å bygge opp en buffer mot uforutsette utgifter.
Målet kan være at du med tiden har 1-2 månedslønner i bakhånd. Eller i hvert fall 15.000-20.000 kroner.
Sett pengene på høyrentekonto.
Du kan også benytte sjansen til å betale ned ekstra på boliglånet - det er også sparing.
Er gjelden på et komfortabelt nivå, under 80-90 prosent av boligverdien, står du bedre rustet til å møte renteøkningene.
Billigere ferie
Vil du få mest mulig for pengene i ferien?
Dra til fjells!
Der er hyttene gjerne 50-80 prosent billigere enn ved sjøen. Og fotturer i fjellet kan være fantastisk om sommeren. Billigst er det å leie direkte av eier.
Lev spartansk!
Hva med en enkel sjøbod, fangsthytte eller fyrbolig, fra 200 kroner døgnet? Sjekk Inatur Norge eller kystledene på nett.
Dra til byen!
Norske byhoteller er billige i skoleferien, fordi de forretningsreisende uteblir. Mange opererer med ulike hotellpass og her kan det være mye å spare.
Reis på pakketur!
Er du sent ute med å bestille Syden-tur, er charterselskapene normalt billigere enn å ordne reisen selv på nett. For nå er flybillettene sørover dyre.
Reis østover!
De billigste ferielandene i Europa er Albania, Bulgaria og Makedonia. Men også i de andre landene i den gamle østblokken er det billig å bo og spise.
Reis sent og tidlig!
Helt i starten av skoleferien og helt mot slutten er det billigere å reise. Kan du utsette turen til etter skolestart, kan du helt sikkert gjøre Syden-kupp!
Reis i siste liten!
Sjekk restplasser på charterselskapenes nettsider, hvis du er fleksibel og kan dra på kort varsel.