Hotellsjefene sprengjobber for å kunne åpne igjen
Det blir jobbet på spreng for å gjøre hotellene klare til å ta imot gjester igjen. Streiken er over. De ansatte jubler for økt lønn og lokal forhandlingsrett.
Fellesforbundet sa natt til lørdag at de hadde vunnet en full seier da enigheten med NHO Reiseliv var et faktum. Arbeidsgiversiden måtte «bite i gresset og krype til korset» og til slutt innfri kravet om lokal forhandlingsrett, mener forbundet.
Dermed kan hotellsjefer over hele landet igjen ønske gjestene sine velkommen. Streiken ble formelt avblåst klokka 12 lørdag. Radisson Blu Plaza Hotel i Oslo åpner dørene igjen klokka 15 – med noe begrenset frokosttilbud søndag og mandag morgen.
– Vi er veldig glade for at partene har kommet til enighet slik at vi kan ønske alle våre gjester velkommen tilbake, sa hotelldirektør Tarje Hellebust lørdag morgen.
Over 7.200 ansatte i hotell- og restaurantnæringen har vært tatt ut i streik. Mellom 700 og 800 bedrifter har vært omfattet.
Jobbet hele natta
Ved de fleste andre hotellene som har vært rammet, blir arbeidet først gjenopptatt mandag morgen, men allerede lørdag var flere sjefer i full gang med å forberede hotellet for innrykk av gjester.
– Jeg har holdt på siden klokken 2 i natt med å organisere for å få åpnet igjen, sier Hotel Norges direktør Endre Ludvig Olsen til Bergens Tidende.
Han bekreftet at hotellet gjenåpnet klokka 12, og at de første gjestene etter streiken allerede var innlosjert da NTB kontaktet ham en halvtime senere.
Det gjorde også direktør Frode Jansson ved Caledonien Hotel i Kristiansand. Han er svært fornøyd med at hotellstreiken er over, men har ikke fått satt seg inn i forhandlingsresultatet, skriver Fædrelandsvennen.
– Det er sikkert en god løsning når partene er blitt enige, sier Jansson.
– Kjedene har skylden
Leder Jørn Eggum i Fellesforbundet legger skylden for at streiken ble langvarig på de store hotellkjedene, som nektet å imøtekomme kravet om lokal forhandlingsrett. Når kravet nå er innfridd, anser forbundet oppgjøret som en full seier.
– Nå har vi fått lokal forhandlingsrett, og det er nå vi skal fortsette byggingen av klubbmiljøer og gjennomføre en offensiv satsing på skolering og organisasjonsbygging, sier han.
På den andre siden av bordet mener de denne versjonen er en sannhet med modifikasjoner. Hotellkjedene fikk nemlig drevet igjennom sitt krav om at de skal bestemme om lokale forhandlinger skal skje med den enkelte bedrift eller med kjeden overordnet.
– Arbeidstakerne får retten til lokale forhandlinger, mens vi har fått gjennomslag for egne kjedevise lokale forhandlinger. Samtidig vant vi fram med vårt krav om å avvikle ordningen med prosentlønn for servitører, som har vært dyr for enkelte av våre medlemmer, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund til NTB.
Fikk mer enn frontfaget
NHO Reiselivs forhandlingsleder Jostein Hansen vil ikke starte noen ordkrig mellom partene nå som en enighet er i havn. Han nøyer seg med å si at «det er hyggelig at de glade» på arbeidstakersiden.
Økonomisk sett er avtalen «rimelig god», mener Fellesforbundet. Alle som går på minstelønn, får 4,85 kroner per time i tillegg, hvorav 2 kroner i lavlønnstillegg til alle. Det er høyere enn frontfagsrammen på 2,4 prosent, men fortsatt på 2-tallet.
NHO fikk også igjennom at lokale forhandlinger skal holdes først neste år. De sentrale tilleggene fra frontfaget skal også gis sentralt i hotell- og restaurantbransjen.
Avtalen må først godkjennes i uravstemning hos medlemmene i Fellesforbundet og NHO Reiseliv før den kan tre i kraft.