Tyldum fikk Oscar

Morten Tyldum har som første norske spillefilmregissør fått en Oscar.

Morten Tyldums film The Imitation Game vant Oscar for beste tilrettelagte manus. Tyldum fikk ingen pris for sin regijobb.

Richard Shotwell
  • NTB
Publisert: Publisert:

Den fikk hans «The Imitation Game» for beste tilrettelagte manus. Manusforfatter Graham Moore mottok prisen av utdeler Oprah Winfrey.

– Det var helt sinnssykt og bare den takketalen til Graham var helt rå. Det handler om å være annerledes. Jeg har aldri hørt den, men det kan hende Morten har. Men jeg har følelsen av at ingen hadde hørt den før, sa Tyldums kompanjong Guri Nerby til NTB i Moods of Norway-lokalene i Hollywood.

Men det ble ingen Oscar på Torill Kove, som var nominert for beste animerte kortfilm med «Moulton og meg». Prisen gikk til den amerikanske Disney-produksjonen «Feast». Vinneren var for øvrig forfilm for Disney-filmen «Big Hero 6» som fikk Oscar for beste animasjonsfilm.

Skuespilleren JK Simmons vant sin første Oscar for beste mannlige birolle i «Whiplash». Filmen vant også Oscar for beste lydmiksing og redigering.

Som ventet vant Julianne Moore Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sitt spill i «Still Alice».

Arquettes første

Keira Knightley var nominert for beste kvinnelige birolle for sitt spill i Morten Tyldums «The Imitation Game». Men Patricia Arquette sikret seg sin første Oscar for sin rolle i «Boyhood».

– Til hver kvinne som har født, til hver eneste skattebetaler og borger i dette landet, vi har kjempet for alle andres rettigheter. Nå er det vår tur til å ha lik lønn en gang for alle og like rettigheter for kvinner i De forente stater, sa Arquette til kveldens foreløpig kraftigste og hjerteligste applaus.

«Birdman», som er blitt regnet som en favoritt, pris for beste foto, originalmanus og regi ved Alejandro G. Inarritu. Tyldum var også nominert her.

«Ida» vant

Prisen for beste fremmedspråklige film gikk til polske «Ida». Den svart/hvite-filmen er delvis danskprodusert og musikken er ved danske Kristian Eidnes Andersen.

Regissøren Pawel Pawlikowskia tok imot prisen som han var favoritt til å vinne. Filmen handler om en nonne i Polen i 1962 som oppdager at hun er født jøde.

– Vi laget en film ... om behovet for stillhet og ettertanke og det å trekke seg tilbake fra verden – og her er vi. I sentrum av støy og verdens oppmerksomhet. Det er fantastisk, kan jeg fortelle dere. Livet er fullt av overraskelser, sa en meget takknemlig prisvinnende polsk regissør.

Oscar til Eastwoods film

Den første Oscar-prisen til Clint Eastwoods siste film – «American Sniper» – ble tildelt for beste lydredigering.

Prisene for beste kostymer, beste sminke og hår. Scenografi og originalmusikk gikk til Wes Andersons «The Grand Budapest Hotel». Filmen er nominert til i alt ni priser.

«The Imitation Game» var også nominert for beste scenografi, men tapte mot Andersons film.

Prisen for beste dokumentar gikk til «CitizenFour"som handler om den amerikanske avhopperen Edward Snowden.

Legend

Etter å ha fremført sin sang «Glory» fra «Selma» til stående applaus og mange tårevåte øyne, kunne John Legend og Common ta imot prisen for beste originalsang.

Julie Andrews ble hyllet med et potpurri fra «Sound of Music», 50 år etter at filmen gikk sin seiersgang verden over. Hun delte selv ut prisen for beste originalmusikk til komponisten Alexandre Desplat som vant for musikken til «The Grand Budapest Hotel».

Han var også nominert til samme pris for «The Imitation Game». (©NTB)

Patricia Arquette vant Oscar for sin innsats i «Boyhood». Prisen for beste kvinnelige birolle var hennes første Oscar. Her får hun den av kollega Jared Leto. REUTERS/Mike Blake/NTB scanpix Prisen for beste fremmedspråklige film gikk til polske «Ida». Regissøren Pawel Pawlikowskia tok imot prisen som han var favoritt til å vinne. Foto: REUTERS/Mike Blake/NTB scanpix Skuespilleren JK Simmons (59) vant ikke overraskende Oscar for beste mannlige birolle under utdelingen i Hollywood søndag kveld. Foto: REUTERS/Mike Blake/NTB scanpix Det ble ingen Oscar på Torill Kove i Los Angeles søndag kveld. Hun var nominert for beste animerte kortfilm med «Moulton og meg», men prisen gikk til amerikanske «Feast». Her mottar Kristina Reed og Patrick Osbourne Oscaren. Foto: REUTERS/Mike Blake/NTB scanpix Common (til venstre) og John Legend fremførte sin «Glory» fra «Selma» og kunne hente en Oscar for samme sang like etter. Foto: REUTERS/Mike Blake/NTB scanpix Julie Andrews ble hyllet med et potpurri fra «Sound of Music», 50 år etter at filmen gikk sin seiersgang verden over. Hun delte selv ut prisen for beste originalmusikk til komponisten Alexandre Desplat som vant for musikken til «The Grand Budapest Hotel». Foto: REUTERS/Mike Blake/NTB scanpix

Publisert:

Flere artikler

  1. Krigshelt skal pryde den nye 50-pundseddelen i Storbritannia

  2. Nyhetsåret 2016 i bilder

  3. Fagforeningstopp i SAS: – Jeg ble buet ut

  4. Kriserapport fra Sørlandet: Industrien sitter igjen med bare 2,8 øre for hver krone

  5. Betalt innhold

    1.000 må gå i Archer