Teknologistudentene: Flere studieplasser går på bekostning av kvaliteten

Det er feil medisin å bare øke antall studieplasser, mener teknologistudentene. 

STUDIESTART: Det er opprettet flere studieplasser til teknologifagene. NITOs studentleder mener det kan gå ut over kvaliteten.

Foto: Frank May NTB scanpix
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

Torsdag fikk tusenvis av søkere beskjed om hvor de skal studere til høsten. Søkertallene til teknologi og IT har skutt i været – og nå vil næringen øke antall studieplasser til retningen.

Det er å starte i feil ende, mener NITO, fagforeningen for ingeniører og teknologer, sin studentorganisasjon.

– Det er feil medisin å bare øke antall studieplasser. Nå må vi heve finansieringen, og det må skje fort, sier leder og ingeniørstudent Tobias Lynghaug til E24.

Leder av fagforeningen NITOs studentorganisasjon, Tobias Lynghaug, mener kvalitet bør være hovedfokuset hos universitetene og høyskolene.

Foto: PRIVAT

– Næringen sier studentene kommer ut med utdatert kompetanse, men det er fordi universitetene ikke har tilstrekkelig med ressurser til å heve kvaliteten.

Han mener det er «den enkleste løsningen» å øke antall studieplasser, og viser blant annet til at gjennomføringstallene er skremmende lave.

– Når vi ligger å vipper mellom 40 og 50 prosent som fullfører på normert tid, så er det noe galt.

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at kun rett over halvparten fullfører 5-årig mastergrad i teknologifag på normert tid. For naturvitenskaplige retninger er tallet nede i 39,5 prosent.

Lynghaug viser til organisasjonens egen studentundersøkelse, som viser at studentene klager på manglende veiledning og oppfølging. Han sier også mye av løsningen ligger i kontakten med bedriftene i bransjen.

– Det vil gjøre utdanningsløpet bedre. Gjennom et tettere samarbeid kan man oppdatere programmene sine og bedriftene kan knytte sterkere bånd til universitetene, sier Lynghaug.

Studentlederen krever nå mer fokus på kvaliteten til studiene.

– Politikerne snakker veldig mye om dette, men de skuffer når det gjelder finansiering, sier studentlederen.

Les også: Mener Erna Solberg må ta grep om denne grafen: – Det er dramatisk

Dette mener næringen

Administrerende Direktør i IKT-Norge, Heidi Arnesen Austlid.

Foto: Cornelius Poppe NTB scanpix

Administrerende direktør i IKT Norge, Heidi Arnesen Austlid, mener antallet studieplasser innenfor IT og teknologi bør justeres kraftig opp. Likevel mener hun det både går an å løfte kvaliteten, samtidig som man øker antallet studenter.

– Vi må ha to tanker i hodet samtidig. Vi mener vi både kan øke antallet studieplasser og heve kvaliteten, sier Austlid til E24.

– Det er helt avgjørende at studieplassene har kvalitet, sier direktøren, som ikke vil sette kvalitet opp mot kvantitet.

Austlid er uenig i at det ikke skal etableres flere studieplasser, og sier universitetene og høyskolene har mulighet til å ta inn flere. Likevel sier hun at det nå må bevilges mer penger.

– IKT-plasser er noe av det dyreste vi har. Det vil koste å investere i Norges fremtid, men det er det verdt.

Er det noen studieretninger så må prioriteres ned?

– Det vi ser i år er at lærerutdanning og IKT har hatt rekordøkning, og vi trenger flere lærere og teknologer, svarer Austlid.

– Vi må tørre å ta en diskusjon om vi kanskje skal prioritere ned noen studier, også er jo digital kompetanse noe som bør være en del av alle utdanninger.

Les også: NHH-rektoren svarer på it-kritikk: – Vi akselererer fort

ØKER STUDIEPLASSENE: Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) forventer at universitetene og høyskolene nå jobber aktivt for å bedre kvaliteten.

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– Et bredt ønske

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) er svært positiv til de økte studieplassene innen teknologi og IT, og sier til E24 at det nå er et stort behov for å få flere med teknologikompetanse.

Les også

Etterlyser politikk om kunstig intelligens: – Må komme oss ned fra høytsvevende festtaler

– Det er et bredt fellesønske at vi skal få flere teknologistudenter, sier Nybø.

Hun viser til at behovet for flere nyutdannede innen IT-bransjen har ført til at Regjeringen nå bidrar til å opprette flere studieplasser. Likevel sier Nybø at mye av ansvaret ligger hos utdanningsinstitusjonen selv.

– Universitetene og høyskolene har stor fleksibilitet til å disponere over sine egne budsjetter; de kan opprette eller legge ned studieplasser ganske fritt etter der behovet er.

– Jeg forventer at universitetene og høyskolene nå jobber aktivt for å bedre kvaliteten på alle studier.

Publisert:

Flere artikler

  1. Mener Erna Solberg må ta grep om denne grafen: – Det er dramatisk

  2. NITO reagerer på «ekstrem overbooking»: – Vi kan ikke utdanne dårligere ingeniører og teknologer

  3. – Dette er tull

  4. Annonsørinnhold

  5. Ap om næringsministerens teknologi-utspill: – Reiste til Asia for å møte seg selv i døren

  6. Katja (18) dropper friårplaner og går rett på studier: – Det ble for usikkert