Støre fjerner sykehustopper ved syv sykehus

Helseminister Jonas Gahr Støre lar kun to av ni styrelederne i Helse Sør-øst beholde jobben.

TAR TAK FRA TOPPEN: Den ferske helseministeren Jonas Gahr Støre endrer sammensetningen i syv av ni sykehusstyrer.
Publisert:

Peder Olsen og Stein-Are Agledal blir fjernet fra sine styrelederverv, skriver Dagens Næringsliv.

Olsen er i dag styreleder for Ahus, Sørlandet Sykehus og Vestre Viken. Agledal er styreleder for Sunnås, Sykehuset Vestfold, Sykehuset Telemark og Sykehuset Østfold.

De to styrelederne som får fortsette i sine verv i Helse sør-øst er Stener Kvinnsland ved Oslo universitetssykehus og Bente Holm-Mehdell i Sykehuset Innlandet.

Avisen skriver at grunnen til avgjørelsen har sammenheng med at det er blitt stilt spørsmål ved at ansatte i helseforetakene også er styreledere i sykehusene. Dette skal ikke minst ha blitt en aktuell sak etter at det ble avdekket farefull lav bemanning ved Ahus, ifølge DN.

Agledal er i tillegg til å være styreleder for fire sykehus, også konserndirektør i det regionale foretaket. Olsen er i tillegg til å være styreleder for tre sykehus, også ansatt i Helse sør-øst for å være styreleder i sykehus.

Ahus-saken førte til en større debatt om styrelederne representerer eierne, altså helseforetakene hvor styrelederne er ansatt, eller om de representerer sykehusene, hvor de er styreledere.

Støre forklarer avgjørelsen slik:

– Jeg ønsker å styrke integriteten og legitimiteten til det enkelte sykehusstyret. Da ønsker jeg en endring i den praksisen vi har sett i Helse sør-øst om at styreleder kommer fra administrasjonen i regionen, sier Støre.

LES OGSÅ:

Gå til legen – på epost

Arbeidstilsynet vurderer å anmelde sykehus

Publisert:
Gå til e24.no