Jobbekspertene: Disse spørsmålene om sykefravær kan du ikke stille

Grensene for hva du kan og ikke kan spørre om angående tidligere sykefravær, er helt klare for arbeidsgivere som er inne i ansettelsesrunder, ifølge Jobbekspertene.

SPØRRE ELLER IKKE: Norsk lov er tydelig på hva du kan spørre om rundt en potensiell ny arbeidstagers tidligere sykefravær.

Colourbox
 • Svànaug Bergland
 • Thor-Arne Wullum
Publisert:

Spørsmål fra leser:

Jeg har nylig vært på et jobbintervju og venter nå på svar om jeg har fått jobben. I jobbintervjuet ble jeg spurt om sykefravær i tidligere arbeidsforhold.

Kan en potensiell arbeidsgiver i forbindelse med ansettelse spørre om mitt sykefravær i tidligere arbeidsforhold, og kan arbeidsgiveren eventuelt spørre min tidligere arbeidsgiver om dette?

Svar fra Thor-Arne Wullum:

 • Det følger av arbeidsmiljøloven at arbeidsgiver ikke kan be om at søkere til en stilling skal gi andre helseopplysninger enn dem som er nødvendige for å utføre arbeidsoppgavene som knytter seg til stillingen.

Begrepet helseopplysninger omfatter tidligere sykdom og sykefravær.

 • Men arbeidsgiver har i forbindelse med ansettelse kun anledning til å etterspørre tidligere sykefravær dersom det er nødvendig for å vurdere om du kan utføre stillingens arbeidsoppgaver.

Vurderingen vil være forskjellig fra stilling til stilling, og må vurderes konkret i hvert enkelte tilfelle. Nå vet jeg ikke hva slags type stilling du har søkt, men generelt kan det sies at det nok skal en del til før en kan si at det er nødvendig å innhente opplysninger om tidligere sykefravær for å vurdere om du kan utføre arbeidsoppgavene i den stillingen du har søkt på!

 • Når det gjelder ditt spørsmål om arbeidsgiveren kan henvende seg til din tidligere arbeidsgiver å spørre om ditt sykefravær, følger det av arbeidsmiljøloven at arbeidsgiver ikke kan iverksette tiltak for å innhente nødvendige helseopplysninger på annen måte enn å spørre arbeidssøkeren selv.

Arbeidsgiveren kan etter dette ikke spørre din tidligere arbeidsgiver om ditt sykefravær.

Svar fra Svànaug Bergland:

Loven er som du ser av svaret fra min kollega, klar på dette punktet.

Jeg kan bare føye til at de spørsmålene den som intervjuer ikke kan stille til deg, kan vedkommende heller ikke stille til noen annen - verken tidligere arbeidsgiver, eller dine referanser.

Mange arbeidsgivere, særlig HR-personell, vil nok være oppmerksom på denne lovbestemmelsen og derfor ikke svare på et eventuelt slikt spørsmål.

Men det er ikke sikkert at referanse-personene som er oppgitt, er oppmerksom på dette. Kanskje vel verdt å minne om dette når man varsler sine referanser om mulige henvendelser.

Noen intervjuere har finurlige måter å finne ut om du er generelt frisk og rask, for eksempel ved å spørre om dine treningsvaner, fritidsaktiviteter og lignende.

Vær bare forberedt på dette, så skulle det gå greit å svare på disse spørsmålene uten å fortelle sykefraværshistorien. Men vær også klar over og forberedt på at det er adgang til å stille spørsmål om din helsetilstand dersom det er avgjørende for å vurdere om du kan utføre jobben eller ikke, for eksempel i forbindelse med en særskilt kondisjonskrevende jobb, en jobb som kreve særskilte fysiske kvalifikasjoner.

Les også:


Jobbekspertene: Mannlig leder har vanskelig for å «holde seg i skinnet» - må han få sparken?
Jobbekspertene: - Kan jeg si opp en sykmeldt ansatt?
Puls-Yngvar positiv til mer lønn til de som trener i arbeidstiden
- De som trener, vil få mer i lønnsøkning enn andre
Jobbekspertene: Slik unngår du feriekrøll i foreldrepermisjonen
Jobbekspertene: Slik setter du foten ned for Facebook på jobben
Jobbekspertene: - Disse fellene bør du unngå som sjef
- Kan arbeidsgiver uten videre endre bedriftens pensjonsordning?
- Hjelp, småbarnsforeldrene «ødelegger» bedriften min!
Jobbekspertene: - Kan jeg slå ned på at ansatte benytter svart arbeid privat?

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Sykefravær
 3. Arbeidsmiljøloven
 4. Svànaug Bergland
 5. Thor-Arne Wullum

Flere artikler

 1. Usikker på om du vil ha jobben? Spør om referanser

 2. Når må en ansatt varsle om at hun er gravid?

 3. Kan arbeidsgiver endre ferien min uten mitt samtykke?

 4. Jobbekspertene: Kan sjefen kreve at jeg må ringe hvis jeg er syk?

 5. Jobbekspertene: Kan arbeidsgiver sende ut julekort mot min vilje