ICA: - Det stod mellom salg eller nedleggelser

Ica-ledelsen mente salg av den norske virksomheten ville trygge flest norske arbeidsplasser.

SELGER: Konsernsjef Per Strömberg er fornøyd med at Ica har inngått en avtale om salg av selskapets norske virksomhet til Coop.

Line Midtsjø
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:,

Mandag morgen ble det klart at Ica selger den norske delen av selskapet til Coop for 2,8 milliarder svenske kroner. Ifølge ledelsen har de jobbet med avtalen siden de i februar fikk beskjed om at Konkurransetilsynet ikke ville godkjenne innkjøpsavtalen selskapet forsøkte å inngå med Norgesgruppen.

- Vi så at den norske virksomheten tapte store penger, og det var nødvendig å gjøre noe. Slik vi så det var de eneste to mulighetene våre å enten legge ned alle de ulønnsomme butikkene våre i Norge, eller å selge hele virksomheten, sier administrerende direktør Per Strömberg i Ica under en pressekonferanse mandag.

Han legger til at selskapet mener Coop-løsningen var den beste for å sikre best mulig service til de norske kundene.

Les også

Dagligvareekspert: - Et voldsomt nederlag for Reitan

- I tillegg så vi at et totalsalg kunne trygge at flere butikker overlevde og at flere arbeidsplasser ble bevart, sier Strömberg.

Spesielt butikkene i Nord-Norge var øverst på ledelsens kuttliste dersom ikke Coop hadde lagt inn bud på hele virksomheten.

Møte med Konkurransetilsynet

Det norske Konkurransetilsynet har nå 130 arbeidsdager på seg til å behandle søknaden.

Strömberg bekrefter at Ica regner med å måtte selge eller legge ned enkelte butikker for at salget skal bli godkjent.

- Vi har vært i samtaler med Konkurransetilsynet om to ting den siste tiden og det første var samarbeidsavtalen med Norgesgruppen som ikke ble godkjent og det andre er denne salgsavtalen med Coop, sier Strömberg.

Han legger til at han har stor tro på at Konkurransetilsynet vil godkjenne salget, og peker på at det er opp til Coop å bestemme hvilke butikker som eventuelt vil bli kuttet, eller solgt før Konkurransetilsynet godtar en sammenslåing av de to kjedene i Norge.

Venner med Norges Gruppen

Strömberg legger også til at selskapet ikke regner med at salget vil skape noe ondt blod mellom Norgesgruppen og Ica til tross for at Coop nå for alvor vil puste Norgesgruppen i nakken med en markedsandel på mellom 30 og 34 prosent etter sammenslåingen.

Les også

Norgesgruppen: - Bra for Coop

- Vi avsluttet det samarbeidet da Konkurransetilsynet stoppet samarbeidsavtalen vår, og jeg tror Norgesgruppen er klar over at vi var nødt til å finne en ny løsning, sier Ica-direktøren.

Han legger til at det ikke har vært aktuelt med noe salg av virksomheten til Norgesgruppen.

Ica har per i dag 550 butikker i Norge og om lag 36009 ansatte. Selskapet har en markedsandel på rundt 11,3 prosent av det norske dagligvaremarkedet.

Les også:

Coop sluker Ica i NorgeRema 1000 vil samarbeide med nettbutikkNorgesgruppen: - Bra for Coop

Flere artikler

  1. Coop sluker Ica i Norge

  2. Coop-sjefen: Slik blir din butikkhverdag hos «nye» Ica

  3. Selger til rivalen for å få gjennom Ica-avtalen

  4. Annonsørinnhold

  5. Her tilbyr Coop seg å selge butikker

  6. Coop får overta Ica