Under 18? Slik finner du deg sommerjobb

Manpower-sjef innrømmer at de yngste ofte faller igjennom på jobbportaler og hos bemanningsbyråer.

UNGE ARBEIDSTAKERE: Ungdom under 18 kan for eksempel jobbe som avisbud, plenklippere eller ryddehjelper.
Publisert: Publisert:

- Det lille ekstra.

- Har du én eller flere jobber på cv-en så viser du et initiativ utenom skolen, og du har gjort det lille ekstra. Det er definitivt verdifullt når du skal søke jobber senere i livet, sier rekrutteringssjef i Manpower, Jon Paulsen, til Dine Penger.

Som ung i dag har du alt å vinne på å skaffe deg en sommerjobb. Én av grunnene er at du allerede fra 13-årsalderen kan begynne å tjene opp penger til pensjonen.

MANPOWER: Rekrutteringssjef Jon Paulsen

Men selve jobberfaringen er også viktig i seg selv. Når du blir 18, eller enda eldre, er det gull verdt å kunne vise til at du har jobberfaring – og kanskje du også har skaffet noen referanser som fremtidige arbeidsgivere kan ringe.

Men for ungdom under 18 vil det ofte være vanskelig å få sommerjobb gjennom de vanlige kanalene som annonser på jobbportaler eller bemanningsbyråer.

Mangler erfaring. - Hos oss er det mye pågang fra personer med erfaring, og da er det klart at de yngste uten noe – eller med svært liten – jobberfaring, vil falle gjennom, sier Paulsen.

Unge under 18 kan heller ikke jobbe for eksempel i kassen på dagligvareforretninger, fordi det her selges alkohol.

Men det er ikke slik at det er umulig for ungdom å få seg sommerjobb uansett – de må bare benytte litt andre veier inn, mener Paulsen.

- Sjekk nav.no. Nav mener at de yngste sommerjobbsøkerne i hovedsak bør følge de samme rådene som dem over 18 for å skaffe seg jobb, og at det også kan ligge sommerjobber ute på nav.no som passer for denne gruppen.

- Vi ser imidlertid at veldig mange sommerjobber går gjennom andre kanaler enn nav.no, for eksempel gjennom familie/venner eller at ungdom selv tar kontakt med bedriften uten at stillingen er lyst ut. Derfor er vårt viktigste råd for å få seg en sommerjobb å være aktiv, sier Johannes Sørbø, seniorrådgiver i Kunnskapsstaben i Nav.

Nettverk. Også Manpower mener at unge arbeidssøkere bør benytte nettverket sitt aktivt.

- Det viktigste er å benytte seg av nettverket sitt – og da tenker jeg både på foreldre, tanter, onkler, foreldre til medelever, venner og bekjente. Noe som kan lønne seg er å snakke med jevnaldrende som du vet har fått seg jobb. Spør hvordan de har gått frem for å skaffe jobben, og hør om arbeidsgiverne deres kanskje har behov for mer hjelp, foreslår rekrutteringssjef Paulsen.

Du må også være ivrig, og gjøre jobbletingen til en ordentlig prosess – rett og slett bygge litt merkevare, mener Paulsen:

- Overfor nettverket ditt må du presentere deg, og vise hva du har å by på. Du kan også «banke på dører» hos ulike arbeidsgivere, og ta med deg en bunke med cv-er – gjerne med et nøytralt profilbilde – på runden.

Passende bransjer. Selv om noen jobber er utelukket for de yngste, fordi det kan være snakk om alkoholsalg, bilkjøring eller skiftarbeid, finnes det bransjer som også passer for dem under 18.

Det kan for eksempel være snakk om varehandel (for eksempel varepåfylling, rydding i butikk), avisombæring eller arbeid i hage- og parkanlegg. Du må legge litt arbeid i å finne ut hvilke typer jobber som finnes for deg der ute.

Småjobber. Dersom du ikke klarer å sikre deg én sommerjobb for sommeren, betyr ikke det at du ikke får jobbet noe. Det er også mange muligheter for å påta seg ulike småjobber for forskjellige arbeidsgivere, og da kan det være snakk om alt fra plenklipping, vasking og maling til å lufte hunder i nabolaget. Også her må du stå på litt selv, og tilby dine tjenester til naboer, slektninger og bekjente.

Enkelte steder finnes det også småjobbsentraler, hvor noen også er spesielt beregnet på skoleungdom. Det er også opprettet småjobbsentraler- eller markeder på nett, slik som blant annet:

Opptil 6000 skattefritt. I skrivende stund ligger det for eksempel drøye 800 småjobber ute på Finn.no Småjobber, og disse er spredt rundt i hele landet. Ikke alle jobbene er egnet for ungdom under 18, men det søkes etter både hundeluftere, barnepassere og husmalere - så det er absolutt muligheter for de yngste til å finne seg en jobb her.

Én stor fordel dersom du velger å satse på småjobber denne sommeren, er at du kan tjene opptil 6.000 kroner skattefritt hos én arbeidsgiver - og du kan jobbe hos så mange arbeidsgivere du måtte ønske.

- Ikke ta det personlig. Noe av det viktigste i en jobbsøkerprosess – også for de yngste – er ifølge Paulsen, er at man klarer å holde motet og engasjementet oppe selv om man får mange avslag på veien.

- Arbeidsgivere vil ha positive ansatte, og ikke noen som nærmest har gitt opp før de spør, fordi de kanskje har søkt femti jobber uten å få noen. Du må heller ikke ta avslaget personlig, og tenke at det sikkert er deg det er noe galt med. Mest sannsynlig skyldes avslaget at arbeidsgiver ikke hadde bruk for noen med din bakgrunn akkurat nå. Får du nei, kan du heller spørre om du kan ringe opp igjen om et par uker eller en måned – og kanskje har plutselig arbeidsgiver noe ledig da, råder Paulsen.

E24 Dine Penger er et datterselskap av VG, som er eid av Schibsted - som også eier Finn.no.

Publisert: