Toppmøtet

Karen Dolva (30) kunne ingenting om data, men falt for informatikk: – Ganske magiske greier

Hun skulle egentlig bli tannlege, så aksjemegler, og så kanskje konsulent. En deltidsjobb under studiene lokket henne til gründerlivet isteden.

Gründer og daglig leder Karen Dolva i No Isolation er ukens gjest i Mitt voksenpoeng.
 • Nora Rydne
Publisert: Publisert:

– Jeg tenkte det ser helt, helt grusomt ut.

Slik oppsummerer gründer Karen Dolva i No Isolation hvordan hun så på gründerlivene de som jobbet med oppstartsselskaper i inkubatoren Startuplab levde. Selv var hun deltidsansatt «potet» i Startuplab ved siden av informatikkstudiene, og gjorde alt fra å hente kaffe til å rekruttere flere til arrangementer hos inkubatoren.

– Men så så det litt gøy ut også. Det jeg tror skjer med hodet når man er rundt mange folk som starter opp ting er at man begynner å se problemer og løsninger. Man får en sånn «Åh, det kunne man løst sånn»-tankegang.

Falt for informatikk

Helt fra barneskolen var planen å bli tannlege. Så kom kjemitimene på videregående. Planen endret seg til noe innenfor økonomi – kanskje aksjemegler, som moren hadde vært da hun var liten, var noe for henne også?

– Ingenting hos meg er en halvveis plan. Så da jeg ikke kom inn på NHH, som var plan én, søkte jeg meg til Edinburgh og fikk begynne der nesten samtidig som jeg søkte, sier Dolva.

Hør hele intervjuet med Karen Dolva i podkasten Voksenpoeng der du vanligvis lytter til podkast, eller i spilleren under.

Etter at foreleseren hadde sagt debit og kredit for n-te gang, innså hun at økonomi ikke var noe for henne. Etter fire måneder vendte hun hjem, begynte å jobbe med factoring i DNB, og fikk et godt råd av en venninne som studerte informatikk ved Universitetet i Oslo – hun mente bestemt at det var noe Dolva ville elske.

Der fikk venninnen rett.

– Jeg var ikke spesielt god og jeg skjønte ikke så mye av dataverdenen. Men det er ganske magiske greier – du får sitte og finne på ting og så lærer du deg å lage og designe det, sier Dolva om studiene.

Hun beskriver det som å bygge skyskrapere, bare at de ikke er synlige – laget av tall og prosesser.

Karen Dolva er tilbake på Oslo-kontoret til No Isolation, etter å ha tilbrakt mye tid på selskapets kontor i London.

– Jeg likte at det var så håndfast – litt sånn «Nå har vi lært dette, og det kan vi bruke til dette her». Det er ikke så ofte man får i utdanningssystemet vårt, føler jeg, en sånn umiddelbar forståelse av hvorfor dette er nyttig.

Leste seg opp på ensomhet

10 studiepoeng mangler fortsatt for at det skal bli en informatikk-grad – en litt irriterende skamplett på cv-en, medgir Dolva med et smil, og lurer på om det ikke finnes en ordning der hun kan få graden basert på erfaring fra bedriften.

Deltidsjobben ved Startuplab ledet til en konsulentstartup innenfor ux-design. Det ble for mye jobb til at de siste studiepoengene ble prioritert.

Bla i galleriet for å lese Karen Dolvas skoledagbok.

Et år senere forlot hun første gründerprosjekt. Starten på No Isolation kom ikke lenge etter. Dolva og medgründerne hadde lest seg opp på statistikk og forskning på ensomhetsfeltet, og mente de så flere problemer som kunne løses.

– Jeg har lest at ideen kom av at du selv har vært ensom?

– Det er ikke helt riktig, men det har endt opp med å se sånn ut i mediene. Men det at jeg har kjent på ensomhet selv gjør det enklere å vie seg til problematikken og se hva som skjer med gruppene vi jobber med. Hvorfor finnes det grusom statistikk på ensomhet, med høyere dødelighet, høyere risiko for demens og hjertesykdom? Å ha kjent på det å være ensom over tid gjør det åpenbart at det ikke er sunt, sier Dolva.

Kjeft og kjærlighet

Etter år med jobbing døgnet rundt og skapt to produkter rettet mot ulike grupper som er spesielt utsatt for sosial isolasjon, har selskapet vokst, vært gjennom en nedbemanning, og vokst igjen.

I alt dette har Dolva stått som leder, uten noen forkunnskaper eller lederutdanning å støtte seg på.

Karen Dolva med No Isolations robot AV1, som skal hjelpe langtidssyke barn å delta mer i hverdagslivet, selv om de må være hjemme.

– Det har vært både spennende og vondt og gøy og grusomt. Alle følelsene har fulgt med.

En av medgründerne kom til selskapet med mer ledererfaring, og har «ryddet» i hodet hennes, forteller hun.

– Hun har lært meg hvordan jeg skal være raus, som kanskje er det mest spennende jeg har innsett at jeg ikke nødvendigvis er av natur. Jeg har aldri vært gjerrig, liksom, men ... det å skjønne at folk trenger forskjellige ting, og leverer på forskjellige måter. Det må være rom for alle og du må unne dem plass, det har vært mye læring.

– Har du fått mye kjeft?

– Veldig mye. Og mye kjærlighet – begge deler sammen.

Dolva tilskriver mye av grunnen til at selskapet har lyktes så langt, er kommunikasjonen mellom gründerne – at det er rom for ros, kjeft og diskusjon. Og at hun ikke har blitt stående alene på toppen. Det er et eksempel hun råder andre ferske ledere til å følge.

– Jeg anbefaler å i alle fall ha én eller to som er i krigen med deg, så du ikke tror at du må greie alt alene. Du får det sikkert til, men det kommer til å gjøre dobbelt så vondt.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Toppmøtet
 2. Jobb
 3. No Isolation
 4. Leder
 5. Gründere
 6. studier
 7. Karriere

Flere artikler

 1. Mitt Voksenpoeng: Karen Dolva

 2. Betalt innhold

  – En ramp med glimt i øyet

 3. U-sving for norsk teknologiselskap: – Veldig fornøyd

 4. Ble yrkesmilitær på utfordring fra onkelen – en driftig tannlege inspirerte karrierebyttet

 5. Fikk gründeridé fra kona: – Tror hun var veldig skeptisk til å jobbe med meg