Uendret arbeidsledighet

Arbeidsledigheten i Norge er uendret på 4,6 prosent. 127.000 var arbeidsledige i november.

LEDIGHETSDRIVER: Oljebremsen har sørget for økt ledighet i Norge. Her ligger oljeplattformen Deepsea Atlantic i opplag på Hanøytangen utenfor Bergen.

Tore Meek NTB scanpix
 • Geir Molnes
 • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert:

Det viser Statistisk sentralbyrås (SSB) Arbeidskraftundersøkelse (AKU) for november.

De ferske tallene ble publisert klokken 10 onsdag. 4,6 prosent er like mange som var arbeidsledige i oktober.

Les også: Derfor frykter de økt ledighet

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB er ikke overrasket over ledigheten er uendret.

– Vi hadde ventet ledighet på 4,6 prosent. Faktisk har ledigheten gått litt ned, med et par tusen personer, men det er bare støy, sier Dørum til E24.

Han mener vi ser en svak tendens til fallende yrkesdeltakelse.

– Det illustrerer et poeng som dukker opp i enhver lavkonjunktur, en fleksibel arbeidskultur. Stagnasjon påvirker tilbudet av arbeid, som bidrar til å dempe ledighetsøkningen, sier han.

Er det noe her som overrasker deg i det hele tatt?

– Nei, det vil jeg ikke si. Det dominerende bildet på arbeidsmarkedet er at vi har en underliggende økning i ledighet, selv om vi ikke ser det i AKU-tallene akkurat nå. Men det vi opplever nå er noe helt annet enn vi opplevde på slutten av 80-tallet. Vi ser en mye mer beskjeden økning i ledigheten nå.

Les også

Her gikk de ansatte ned i lønn for å spare arbeidsplasser

Mange har mistet jobben

AKU-tallene viser at oljekrisen er et sjokk som ikke treffer hele den norske økonomien.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.

Terje Bendiksby NTB scanpix

– Vi hører stadig at antall oppsagte oljearbeidere øker. I prinsippet har vi mistet 30.000 jobber de siste par årene, men sysselsettingen har økt inntil nylig. Det forteller oss to ting: Det ene er at det vokser andre steder, og det andre er at de som mister jobben, finner annet arbeid. Dermed finner vi ikke igjen de 30.000 direkte i ledighetstallene, sier Dørum.

Det sesongjusterte tallet på arbeidsledige var også uendret fra august til november, viser SSBs undersøkelse. Samtidig har tallet på registrerte arbeidsledige hos NAV økt med 3.000 fra fra august til November. Registrert ledighet økte med 800 i januar.

Mens ledighetstallene står stille i Norge, har ledighten falt i mange andre land. I EU var 9,1 prosent av arbeisstyrken ledig i november, en nedgang på 0,2 prosentpoeng fra august.

Les også

Erna Solberg om ledighetssmellen i Rogaland: – Jeg kjenner flere som har mistet jobben

Høyere arbeidsledighet enn Tyskland

Men forskjellene mellom EU-landene er store. Ledigheten var 21,4 prosent i Spania, 11,3 i Italia, 10,1 i Frankrike og 4,5 i Tyskland. I Danmark og Sverige var arbeidsledigheten på henholdsvis 6 og 6,8 prosent i november.

I løpet av fjoråret fikk Norge høyere arbeidsledighet enn Tyskland, som har en arbeidsledighet på 4,5 prosent. Sverige og Danmark har en arbeidsledighet på henholdsvis 6,8 og 6 prosent.

– De neste vi skal måle oss mot er Malta og Storbritannia med 5,1 prosent. Om disse landene får en flat ledighet fremover, vil vi passere dem om ikke alt for lenge. Men det blir litt som å sammenlikne epler og pærer, sier Dørum, som tror vi vil ha en ledighet på 5,7 prosent i 2019.

Les også

Her spår teknologieksperten undergangen for store deler av bankvesenet

Utelukker ikke høyere ledighet

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse.

SCANPIX

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse legger ikke stor vekt på at undersøkelsen viser uendrede arbeidsledighetstall.

– Tallene er ikke med på å endre oppfatningen om utviklingen i arbeidsledigheten eller i norsk økonomi. Vi er fortsatt på en oppadgående trend når det gjelder ledighet, selv om disse tallene er uendret, sier han.

Han er bekymret over at sysselsettingen går ned.

–Arbeidsstyrken må ha gått ned for at ledigheten skal være uendret når sysselsettingen går ned. Jeg fester lit til undersøkelsene, men utvalgsundersøkelser kan variere noe over tid.

– Hvordan tror du utviklingen vil bli fremover?

– Jeg ser ikke bort fra at arbeidsledigheten vil stige videre fremover. Vi har opplevd ytterligere oljeprisfall i denne perioden, og vi har fått lese om flere nedbemanninger, sier han.

Bjørnstad tror ikke den borgerlige regjeringens tiltakspakker er sterke nok til å motvirke fortsatte økninger i arbeidsledigheten.

– Hva bør regjeringen gjøre?

– Ledighetsproblemet må løses med klassiske motkonjunkturtiltak. Det handler om å bevilge mer penger over statsbudsjettet.

Les også

Seks grafer som viser oljeprisfallets effekt på norsk økonomi

Les også

– Kan bli lett for arbeidsledige å ty til forbrukslån

Les også

Dette asylsenteret ga ras i lokal arbeidsledighet

Les også

Registrert ledighet økte med 800 i januar

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsledighet
 2. Oljebransjen
 3. Nav

Flere artikler

 1. Arbeidsledigheten falt til 4,8 prosent i september

 2. Slik forklares fallet i arbeidsstyrken

 3. Onsdag kommer nye AKU-tall:
  Seniorøkonom: Fortsatt langt igjen før vi kan snakke om reell bedring i ledigheten

 4. Annonsørinnhold

 5. Mener LO svartmaler situasjonen i arbeidsmarkedet

 6. Ledighetshopp i Norge