- Kvinner må bli mer kresne i partnervalget

Det beste rådet til kvinner som planlegger både barn og karriere, er å være mer kresne med hvem de får barn med, sier forhandlingsekspert Lill Fischer i Parat.

AVGJØRENDE: Hvem du får barn med er avgjørende i forhold til dine egne karrieremuligheter, mener Lill Fischer.

Publisert:,

E24 skrev denne uka om Siri Herland, som forteller at hun stadig vekk opplever å bli diskriminert på arbeidsmarkedet. Årsaken er ifølge Herland at hun er kvinne i 30-årene, og at potensielle arbeidsgivere derfor forventer at hun kommer til å få barn.

- Det er helt klart snakk om diskriminering hvis kvinner opplever at de ikke får jobb på grunn av dette, sier Lill Fischer til E24.

Hun har mange års erfaring bak seg som forhandler og kommunikasjonsekspert i arbeidstakerorganisasjonen Parat, og mener det er en viktig og interessant diskusjon som nå tas opp.

Siri Herland etterlyser tiltak som gjør det enklere for kvinner i fruktbar alder å få seg jobb. Tirsdag svarte likestillingsminister Audun Lysbakken (Sv) blant annet med å varsle strengere straff mot arbeidsgivere som bryter forbudet mot å spørre folk under jobbintervju om hun eller han planlegger familieforøkelse.

- Kan ikke reguleres bort

Fischer mener på sin side at problemet stikker dypere enn loven.

KVINNER DISKRIMINERES: Det mener Lill Fischer i Parat.

- Man kan kanskje ikke lovregulere seg ut av dette. Det grunnleggende problemet er at det fortsatt er kvinner som tar ut størstedelen av omsorgspermisjonen. Det gjør at kvinner oppleves som mye mer «ustabil» arbeidskraft enn menn, og det skapes en forventning om at de på ett eller annet tidspunkt kommer til å være lenge borte, sier Fischer.

Les også: - Likestillingsloven fungerer ikke i praksis

- Bli mer kresen

Derfor mener hun at det beste rådet til kvinner i en viss alder som ønsker å gjøre karriere, er å bli mer kresne i valg av partner.

- Sørg for at den du får barn med er villig til å stille opp. Likestilling i arbeidslivet forutsetter likestilling på hjemmefronten, så enkelt kan man si det, sier Fischer.

Dersom det blir like vanlig for menn å være hjemme med barn, vil det også ta vekk forventningen om at kvinner i 30-årene kommer til å forsvinne i månedsvis, er Fischers argument.

Les også: - Gravide kan bli en belastning

Bryter forbudet

Selv om det er forbudt, opplever mange norske kvinner likevel å bli spurt i jobbintervju eller under ansettelsesprosessen om de planlegger å få barn.

E24 har etter å ha videreformidlet Siri Herlands historie fått svært mange henvendelser fra kvinner som opplever dette.

- Jeg synes det er svært, svært vanskelig å gi råd om hva du skal si i den situasjonen, sier Fischer til E24. Hun mener arbeidsgivere som stiller slike spørsmål, setter kvinner i en umulig situasjon.

- Hvis du planlegger å få barn og er ærlig om det, kan det jo føre til at du ikke får jobben. Samtidig kan det oppleves som et stort tillitsbrudd fra arbeidsgivers side hvis du sier nei, og likevel blir gravid.

- Men risikerer man noe annet enn misnøye fra sjefen?

- Nei, man kan selvsagt ikke bli sagt opp på dette grunnlaget, sier Fischer.

Dette er Fischers råd:

  • Det viktige for kvinner som går ut i permisjon, er å opprettholde kontakten med arbeidgiver. Vis at du er interessert og oppdatert. Slik blir sjansen for å miste karrieremuligheter mindre.
  • Hvis du allerede er gravid, er det viktig å være åpen om det fra starten av. Mange arbeidsplasser kan organiseres slik at en arbeidstaker også kan brukes mens hun er «ute».
  • En bekjent av meg ble spurt i jobbintervju om hun planla å få barn. Hun svarte «ikke alle kan få barn». Hun fikk ikke jobben, men jeg synes det er et godt svar på et håpløst spørsmål.

Lovforslag

Likestillingsminister Audun Lysbakken bekrefter tirsdag overfor E24 at det framover vil kunne bli kostbart for arbeidsgivere som bryter Likestillingsloven.

- Jeg mener det er viktig at et lovbrudd får konsekvenser for arbeidsgiverne. Vi kan ikke forvente at arbeidstakere tar dette til domstolen selv, sier han til E24.

Les også: Vurderer hardere straff for spørsmål om barn

Fischer i Parat mener innstrammingene vil kunne ha en enda mer oppdragende effekt overfor arbeidsgiverne. Men hun gjentar at det først vil bli slutt på denne typen diskriminering når samfunnet tenker annerledes om menns og kvinners rolle i hjemmet og i arbeidslivet.