Bemanningsbyrå støtter regjeringens midlertidig ansatt-forslag: - 80 prosent av utleide fikk fast jobb

80 prosent av arbeidskraften bemanningsbyrået leide ut i fjor, fikk senere fast jobb, viser utregninger. Nå gir de arbeidsministeren full støtte til nytt regelverk for midlertidig ansettelser.

STØTTER MINISTEREN: Kristian Fæste og bemanningsbyrået Top Temp mener de har tall som viser at arbeidsminister Robert Erikssons forslag om å åpne for flere midlertidige ansettelser vil kunne fungere.

Top Temp/Afp/Scanpix
  • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

– Rundt 80 prosent av våre vikaroppdrag gikk over til fast arbeid i fjor, sier Kristian Fæste, sjef i bemanningsbyrået Top Temp, til E24.

– Kundene våre ser på dyktige medarbeidere som et konkurransefortrinn. Midlertidig ansatte kommer fordi bedriftene har behov for at det gjøres en jobb. Dette viser også våre tall ved at en så stor andel blir fast ansatt.

Uttalelsene kommer etter den opphetede debatten i etterkant av at arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) lanserte forslag til endringer i arbeidsmiljøloven, som etter alle solemerker får flertall i Stortinget.

Forslaget går ut på å gi arbeidsgiverne utvidet adgang til midlertidige ansettelser – opp til ett år uten nærmere begrunnelse.

Forslaget til reform i arbeidsmiljøloven har fått fagbevegelsen til å rase.

– Dette betyr i realiteten full krig med LO og andre organisasjoner, sa LO-leder Gerd Kristiansen til VG i fjor.

Hun har uttalt at endringen kan bety at mer enn hver fjerde arbeidstager vil bli midlertidig ansatt.

STØTTER REGJERINGEN: Kristian Fæste, sjef i bemanningsbyrået Top Temp

Pressefoto

Arbeidsministeren har på sin side argumentert med at regelendringen vil gjøre at flere blir en del av arbeidslivet.

– Det er bedre med en fot innenfor arbeidslivet, enn begge føttene utenfor, sa Eriksson i slutten av januar.

Vil ikke lure noen

Top Temp leier hovedsakelig ut arbeidskraft til flere bransjer i privat næringsliv, blant annet engineering, IT og økonomi.

I fjor hadde bemanningsbyrået, ifølge egne tall, 1.762 oppdrag.

Estimatet på at 80 prosent av de man leide ut fikk fast jobb, estimerer byrået ved å se hvor mange personer som har vært i jobb gjennom året i forhold til hvor mange hele årsverk disse har utført.

– Hva tenker du om hovedargumentet fra arbeidstagerorganisasjonene, om at Eriksson med dette vil gjøre at utsatte grupper får mindre rettigheter?

– Har man som forutsetning at arbeidsgivere helst vil utnytte sine ansatte, kan jo det være et argument. Men dette ønsket om å lure noen, kjenner jeg ikke igjen fra virkeligheten, sier Fæste.

– Usikkerhet

Fæste forteller at bedrifter leier inn arbeidskraft når de for eksempel ønsker å fylle en prosjektstilling eller trenger en erstatning for sykemeldte.

– Man tar ofte inn midlertidig arbeidskraft grunnet usikkerhet, sier han, og legger til:

– Om det blir rom for det, ansettes ofte den som er innleid fra oss. Dette ser vi i flere bransjer, blant annet innen økonomi og regnskap.

Han tror Erikssons endringsforslag kan føre til en bredere bro mot fast jobb.

– Når vi ser at så mange ender opp som fast ansatt, tyder det på at regjeringens forslag trolig vil fungere bra, selv om man kan se for seg negative effekter.

– Helt feil

Spesialrådgiver Knut Thonstad i LO mener man ikke kan bruke dagens regelverk for å «måle» konsekvensene av en endring i arbeidsmiljøloven. Da vil spillereglene være endret.

– Det blir helt feil, sier han til E24.

LO tror ikke springbretteffekten vil komme, og mener det er dagens relativt strenge regelverk som gjør at så mange går fra midlertidige til faste stillinger.

– Det regjeringen nå vil innføre vil bety flere midlertidig ansatte og færre faste ansatte. Da blir tendensen at man får et B-lag, sier han.

Han viser til at også OECD (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) har snudd fullstendig på dette området, og peker på at organisasjonen i flere tiår anbefalte veldig sterkt å lette regelverket for midlertidig ansatte.

Viser til Sverige

LO-rådgiveren mener regjeringen må ta dette innover seg og analysere land som har innført lignende reformer, som for eksempel Sverige og Finland.

KRITISK: LO og leder Gerd Kristiansen.

Berit Roald

– I Sverige og Finland er det mye vanskeligere å få fast jobb enn i Norge. Det har sammenheng med at det er flere midlertidige ansatte som konkurrerer om færre faste stillinger, sier Thonstad.

Han mener videre at endringen i arbeidsmiljøloven kan få store konsekvenser for de som ikke kommer i fast jobb.

– I tillegg til en generelt mer usikker jobbsituasjon, vil flere få problemer med å få banklån. Man får heller ikke tjent opp tjenestepensjon om man har jobbet under ett år, sier han.

Prøvetid

LO har åpnet har å utvide prøvetiden for nyansatte fra seks til ni måneder i et forsøk på å komme regjeringens forslag om økt adgang til bruk av midlertidige ansatte i møte. Dette kan bidra til å minske usikkerheten til arbeidsgivere, mener Thonstad.

– Dette har ikke regjeringen vært interessert i, sier han.

Eller som arbeidsministeren selv sa:

– Det er å sammenligne epler og pærer. I prøvetiden er du fast ansatt, og det er helt andre vilkår for å si opp noen enn hvis du er midlertidig, sa Eriksson.

Les også

Eriksson: – Flertall i Stortinget for endringer i arbeidsmiljøloven

Les også

Folket delt i synet på Erikssons arbeidsmiljølov

Les også

LO-lederen mener Eriksson skyver svake foran seg

Publisert:

Flere artikler

  1. Nå kan du kreve å få jobbe til du er 72 år

  2. Varsler politisk streik mot regjeringen

  3. LO-lederen mener Eriksson skyver svake foran seg

  4. - I stedet for å komme med krisepakke i 2024, vil regjeringen ta grep nå

  5. Slik får du boliglån uten fast jobb