Her gikk de ansatte ned i lønn for å spare arbeidsplasser

Da arbeidsplasser sto på spill i oljeserviceselskapet Karsten Moholt, kuttet de ansatte fem prosent av lønnen, mens lederne gikk ned seks prosent. Over halvparten av norske arbeidstakere sier de er villige til å gjøre det samme.

KUTTET LØNNEN: 91 prosent av de ansatte i Karsten Moholt AS sa ja til å redusere lønnen med fem prosent da oljebremsen gjorde at det ble hardere tider for bedriften.
Publisert:

Selv om den økende arbeidsledigheten på langt nær har nådd alle bransjer, begynner norske arbeidstagere å kjenne på alvoret i situasjonen og usikkerhet rundt egen jobbfremtid.

Avdelingsdirektør i TNS Gallup, Harald Djupvik.

Over halvparten av de spurte, eller 52 prosent, svarer at de er villige til å gå ned i lønn for å redde jobben i en fersk arbeidslivsundersøkelse. Undersøkelsen er laget av TNS Gallup i samarbeid med HR Norge.

– Det er viktig å få med at konteksten for spørsmålet om man er villig til å gå ned i lønn, er at jobben er i fare, sier Harald Djupvik, avdelingsdirektør i TNS Gallup til E24.

– Dette er likevel svært høye tall, og du vil ikke finne tilsvarende tall i andre land. Gullet i norsk arbeidsliv er tillit, og nordmenn vil i større grad enn andre steder være villig til å være med på denne typen dugnad, supplerer daglig leder Even Bolstad i HR Norge.

Les også: Flere forsikrer boliglånet mot arbeidsledighet

Les også: BP Norge kutter hver femte jobb i Norge

91 prosent sa ja til lønnskutt

For de ansatte i oljeserviceselskapet Karsten Moholt ble problemstillingen reell høsten 2015, da bedriften så seg nødt til å gjøre nedskjæringer, og foreslo lønnskutt for de ansatte.

– Vi gjorde det for å redde arbeidsplasser, alternativt måtte enda flere bli sagt opp, forteller hovedtillitsvalgt Willy Rolland.

Spørsmålet var om de ansatte var villige til å kutte lønnen med fem prosent. For ledelsen var det snakk om et lønnskutt på seks prosent. Det ble gjennomført en avstemning for alle medarbeidere, og resultatet var at 91 prosent stemte for lønnskuttet.

– Vi følte ikke at det var noe press på at vi måtte si ja til lønnskuttet. Vi syntes det var riktig å gjøre i solidaritet med kolleger som risikerte å miste jobben, forteller Rolland.

Les også

Karsten Moholt AS kutter i lønningene

– Tydelig forankring for tillitsvalgte

Bolstad i HR Norge mener at de høye tallene i undersøkelsen kan fungere som en tydelig forankring for de tillitsvalgte som skal ut i lønnsforhandlinger i et hardt presset arbeidsmarked:

– Det var vel tidligere LO-leder Yngve Hågensen som først snakket om den «kollektive fornuft», og det blir lettere å holde seg til fornuftslinjen når man har slike tall å vise til, legger Bolstad til.

I privat sektor svarer hele 58 prosent at det er aktuelt for dem å få lønnskutt, dersom alternativet er nedbemanning. Stemningen blant de offentlig ansatte er også klart i retning lønnskutt, men med 44 prosent som svarer ja på spørsmålet, er de altså noe mer lunkne enn i privat sektor.

Daglig leder i HR Norge, Even Bolstad

Bolstad tror dette delvis har med lønnsnivå å gjøre:

– I offentlig sektor tjener alle forholdsvis likt, mens du får mer betalt for særlig attraktiv kompetanse og høyt lederansvar i privat sektor.

HR Norge-sjefen tror også mange har et galt utgangspunkt når de svarer, ved at de tror at det er gjennomgående slik at det er bedre vilkår i det private.

– Slik er det definitivt ikke. Videre så er det nok også slik at de som jobber i det private føler at det brenner litt mer under beina enn i det offentlige, sier Bolstad.

Les også

Flere forsikrer boliglånet mot arbeidsledighet

– Bør gjøre tiltak når bedriften er på topp

Djupvik i TNS Gallup har brukt materialet i undersøkelsen til å dele arbeidstagerne inn i grupper: De pasifiserte, de pliktoppfyllende, de euforiske og de begeistrede. Den siste gruppen defineres som de som mener virksomheten preges av både høyt engasjement og høy gjennomføringsevne. Undersøkelsen viser at de som er i kategorien begeistrede, som både elsker jobben sin og vil prestere, er mer villig til å gå ned i lønn.

– De som er investerer i jobben sin, er også mer villig til å tape noe for å beholde jobben, sier Djupvik.

Han mener at man kan trekke ut av disse tallene at dersom det allerede har begynt å gå trått i en bedrift, og de ansatte har tapt begeistring og motivasjon, vil de ansatte være mer villig til å gå ned i lønn.

– Det kan dermed lønne seg for arbeidsgiver å gjøre tiltak når bedriften fortsatt er på topp, slår Djupvik fast.

Les også

Nav-sjefens fem råd: Slik bør Norge møte den økende arbeidsledighet



Les også

Oljebremsen rammer ikke bare oljenæringen: – 80.000 til 100.000 kan måtte finne seg ny jobb

Les også

Femti tusen varslet om oppsigelse – dobbelt så mange på ett
år

Les også

Jensen åpner tiltakspakken mot ledighet

Publisert:

Her kan du lese mer om