- Bjurstrøm sender et signal om at tvungen lønnsnemnd ikke er noe man kan bestille

Arbeidsministeren viser at hun har is i magen ved ikke å bruke tvungen lønnsnemnd, mener arbeidsrettsforsker.

LURTE ALLE: De fleste trodde arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ville gå til tvungen lønnsnemnd da hun innkalte partene i oljekonflikten fredag. Men hun tvang de kun tilbake til forhandlingsbordet.

Aleksander Andersen
  • Johann D. Sundberg
  • Julie Lundgren
Publisert: Publisert:

Kun timer før norsk oljeindustri lammes av tidenes største arbeidskonflikt er det fortsatt ikke tegn til at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm stanser det hele ved bruk av tvungen lønnsnemnd.

Torsdag varslet Oljeindustriens Landsforening (OLF) lockout og full nedstengning av olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel. Det skjedde tre uker etter at 700 oljearbeidere var tatt ut i streik.

Mange trodde OLFs informasjonssjef Eli Ane Nedreskårs håp om at lockoutvarselet skulle føre til tvungen lønnsnemnd, skulle bli imøtekommet.

Men 16-tiden mandag ettermiddag, 8 timer før lockout iverksettes, har arbeidsminister Hanne Bjurstrøm fortsatt ikke etterkommet OLFs ønske.

- På torsdag var jeg sikker på at det ville bli tvungen lønnsnemnd før lockout ble iverksatt. Da arbeidsministeren kalte inn partene til møte på fredag, var jeg helt sikker. Men nå vet jeg jammen meg ikke, sier forsker Kristine Nergaard ved Forskningsstiftelsen Fafo til E24.

Les også: Partene timer før lockouten: - Vi viker ikke

- Det virker som ministeren har is i magen, legger hun til.

Les også: Dette krangler de om

- Ministeren vil signalisere

Nergaard tror det er en viktig grunn til at arbeidsministeren kun har innkalt partene til et møte og bedt om en ny forhandlingsrunde hos Riksmekleren.

- Jeg tror ministeren sender et signal om at tvungen lønnsnemnd ikke er noe man kan bestille. Det er et signal til begge partene, men særlig til arbeidsgiversiden som trappet konflikten dramatisk opp fra en relativt begrenset streik til full nedstengning ved å varsle full lockout, sier Nergaard.

- Forhandlingssystemets logikk

- Jeg tror Bjurstrøm er opptatt av å ivareta forhandlingssystemets logikk. Og den logikken innebærer at tvungen lønnsnemnd ikke er noe man kan bestille, sier hun.

Fafo-forskeren viser at streiker i Nordsjøen på 80- og begynnelsen av 90-tallet ble stanset ganske raskt ved bruk av tvungen lønnsnemnd.

Senere har arbeidskonflikter på sokkelen pågått i noe lengre tid, uten at regjeringen har grepet inn.

Nergaard viser til at i vekterstreiken tidligere i sommer gikk det lang tid fra arbeidsgiversiden advarte mot konsekvenser for liv og helse før regjeringen grep inn med tvungen lønnsnemnd.

- Ingen fare for liv og helse

Før arbeidsministeren kan varsle tvungen lønnsnemnd må hun vite at hun har regjeringen bak seg og at regjeringen har Stortinget bak seg.

Regjeringspartiet SV har tradisjonelt vært kritiske til bruk av tvungen lønnsnemnd.

- Jeg vil være forsiktig med å kommentere pågående streiker av respekt for partene i arbeidslivet, men generelt sett er SV skeptisk til bruk av tvungen lønnsnemnd hvis man ikke kan dokumentere at det er konsekvenser for liv og helse, sier næringspolitisk talsmann i SV, Alf Holmelid, til E24.

- Jeg kan ikke se at det er dokumentert slike konsekvenser så langt, fortsetter han.

Holmelid vil i utgangspunktet ikke gå inn på de konkrete forhandlingene, men sier han kan forstå kravet fra arbeidstakerne med tanke på at lederne i bedriften selv har beholdt den gamle pensjonsordningen.

- Konflikten blir ekstra vanskelig av at arbeidsgiverne vil fjerne en pensjonsordning hos de ansatte når ledelsen selv sitter med gullpensjoner. Det gjør konfliktnivået høyere. Vi ser generelt i arbeidslivet at manglende måtehold hos ledelsen ofte gjør forholdene vanskeligere.

- Oljeindustriens spill

Han er kritisk til at arbeidsgiverne er offensivt ute med lockout som virkemiddel.

- Vi i SV er sterkt kritiske til oljeindustriens spill med lockout for å framtvinge lønnsnemnd.

- Jeg vil først og fremst oppfordre partene til å komme til enighet før det går for langt. Lønnsforhandlinger er jo et ansvar for partene, og så er tvungen lønnsnemnd en nødløsning.

Den nye forhandlingsrunde hos Riksmekleren endte resultatløs søndag morgen.

Natt til mandag starter den varslede lockouten og i løpet av en til fire dager er all olje- og gassproduksjon på norsk sokkel stengt.

Les også: Øystein Noreng: - Statoil spiller et veldig høyt spill

Publisert:

Flere artikler

  1. Tvungen lønnsnemnd i oljekonflikten

  2. Betalt innhold

    Innkalt i kveld klokken 18.00

  3. Nye forhandlinger i oljestreiken

  4. - Nå blir det lockout

  5. Arbeidsministeren lar streiken fortsette