Han er «årets brobygger»: Jakter på et «norsk Spotify»
Mens svenskene har skapt suksesser som Spotify har det vært ganske stille på teknologifronten i Norge. Det vil Kjetil Holmefjord i Startuplab gjøre noe med.
I starten var tanken kanskje mest å bygge en bedrift selv, og ved siden av studiene var Holmefjord med på å starte et selskap innen delingsøkonomi.
– Vi fikk god omsetning, men hadde ikke helt rammevilkårene rundt oss til å kunne skalere. Men jeg fikk prøvd den reisen - og satt igjen med at det var morsomt å jobbe innenfor den sfæren, sier han.
Nå er jobben hans å hjelpe frem de som har gode ideer. Det skjer som investeringsdirektør og partner i Startuplab, Norges ledende inkubator for teknologiselskaper.
Juryen i Ledertalentene 2018 har nå kåret ham til «årets brobygger».
I juryens begrunnelse fremheves hans rollen som effektiv brobygger mellom gründere og investorer.
For tiende året på rad kårer E24 Norges største ledertalent under 35 år. Fredag 7. desember offentliggjøres det hvem som vinner 2018-utgaven.
I dagene frem til utdelingen offentliggjør vi vinnerne av de åtte underkategoriene Ledertalentene 2018 er delt inn i.
Jakter på norsk teknologisuksess
Holmefjords vei til Startuplab gikk via California.
– Så var det litt tilfeldigheter. Jeg gjorde et internship i Palo Alto et halvt år, og kom i kontakt med gründeren av Startuplab der borte.
Tilbudet om å bli med til Norge kom da på banen.
– Det var da et godt tidspunkt å reise tilbake til Norge og være med å reetablere oppstartsmiljøet innenfor teknologi i Norge, forteller Holmefjord.
Siden den gang har det gått drøye fire år, der han har jobbet med å få frem nye teknologiselskaper ved inkubatoren plassert i Forskningsparken i Oslo.
Ledertalentene 2018: Slik velges de beste ledertalentene
Mens våre naboland har fått frem giganter innen tech-verdenen, er det litt skrinnere her til lands. Det begynner å bli en stund siden Opera kom på banen.
– Det skjedde en del innen teknologi på 90-tallet, men tidlig på 2000-tallet ble det relativt stille på den fronten i Norge, mens svenskene spyttet ut både Spotify, Skype og du har fått Just-Eat og Unity Technologies i Danmark.
– Så har det vært ganske stille i Norge, men det var ingenting som tilsa at det ikke skulle komme tilsvarende gode selskaper i Norge, mener Holmefjord.
Nettopp det, å få frem flere nye store norske teknologiselskaper, er den overordnede misjonen ved Startuplab.
– Det handler om å finne flinke mennesker, som ønsker å jobbe med oss. For mitt vedkommende, som har ansvaret for kapitalen, handler det også om å få lov til å investere i dem, sier Holmefjord.
Christine (28) fra Asker vil redde verdenshavene: Laget undervannsdrone som styres med en iPhone
– Så handler det om verdiutvikling, slik at man går fra noe som har potensial til noe som faktisk har substans, fortsetter han.
Startuplab-partneren fremhever gründernes rolle i prosessen.
– Den jobben er det i veldig stor grad gründerne som gjør, og så er vi en støttespiller på siden. Det viktigste der er å ikke ødelegge. La flinke folk få spillerommet til treffe egne beslutninger og bruke nettverket rundt oss til å få ting til å skje fortere, sier han til E24.
– Lenger fremme er det viktig med god avkastning på kapitalen vi forvalter for investorer, sier Holmefjord.
Flere investorer på banen
– Hvordan er situasjonen for gründere i dag?
– Drastisk annerledes enn for fem år siden da vi startet opp, og til det bedre for gründerne. I den fasen vi opererer, med de første eksterne pengene, så har det gått fra et fåtall aktører på nasjonalt plan til at det nå er mange engelinvestorer, fond og andre konstellasjoner. Det er superpositivt for dem som tenker å starte opp.
– Etter hvert som man ser at det kommer frem spennende selskaper, og at de som hentet penger for fem år tilbake fremdeles lever og gjør det bra, så øker appetitten, sier Startuplab-partneren.
I jobben handler det om å legge forholdene best mulig til rette.
– Vår rolle inn mot rolle mot gründere er at vi gir råd, men tvinger ingen til å ta de. Vi er ikke leder i den forstand. Det handler om å bygge et system som kan hjelpe mange effektivt.
Og planen fremover er klar.
– Ambisjonen er å få flere nye store teknologibedrifter ut av Norge. Vi står så vidt på startstreken på den reisen, sier Holmefjord.