Fagforening: Norwegian-flygere føler seg bondefanget

24 flygere som pådro seg 200.000 kroner i gjeld etter å ha fått opplæring i Norwegian, føler seg bondefanget fordi de må ta til takke med deltidsjobb, mener Norwegian Pilots Union (NPU).

I KONFLIKT: Leder i Norwegian Pilot Union, Halvor Vatnar, ledet streikeforhandlingene mellom Norwegian og pilotene i vår. Her kan fortelle at streiken er over, men konfliktene med selskapet er ikke det.

Berit Roald
  • NTB
Publisert: Publisert:

Opprinnelig fikk minst halvparten av de 24 flygerne løfter om jobb i to år, men nylig fikk de beskjed om at de etter seks måneder snart vil stå uten jobb. Nå har de imidlertid fått et nytt tilbud fra flyselskapet. Det går ut på at de får jobbe 50 prosent mellom september og april neste år, skriver Dagbladet.

De berørte flygerne er ansatt i bemanningsselskapet ARPI Aviation. Alternativet til å si ja takk til deltidsjobben vil være å slutte. Gjør de det, vil gjelden på opprinnelig drøyt 200.000 kroner forfalle, ifølge avisen.

– De er i grunnen bondefanget, sier NPU-leder Halvor Vatnar.

Gjelden for opplæring på Norwegians Boeing 737-fly må de betale tilbake med 2.000 euro i måneden. De som tar imot tilbudet om deltidsjobb får frosset gjelden til de begynner i fulltidsjobb i april neste år. Det er likevel bedre enn situasjonen for to uker siden da flygerne fikk beskjed om ingen jobb og ingen inntekt, påpeker Vatnar, som også presiserer at det ikke bare er i Norwegian at flygere må betale for opplæring på denne måten.

– Vi er glad for at vi har kommet fram til en løsning, men forstår samtidig at dette har vært frustrerende for de berørte pilotene. Vi jobber nå med å finne permanente løsninger ved sesongsvingninger slik at det blir mer forutsigbarhet for de berørte pilotene, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Gaustad Mannion i Norwegian. (©NTB)

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norwegian

Flere artikler

  1. Flygesjef i Norwegian: – Vi er enige

  2. Norwegian og pilotene forhandler onsdag

  3. Ingen kontakt i SAS-konflikten

  4. Annonsørinnhold

  5. Norwegian kjøper pilotenes fridager for dobbel lønn

  6. Piloter mener Norwegian brøt avtale