Norwegian-streik: - Fra og med onsdag tas 650 piloter ut i streik

Partene i Norwegian-striden ga opp forsøket å komme til enighet like over midnatt. Nå varsler Parat tidobling i streikeuttaket fra og med onsdag.

TØFF NATT: Riksmekler Nils Dalseide (t.h.) informerer pressen om fremgangen i meklingen mellom flyselskapet Norwegian og Norwegian Pilots Union (NPU) utenfor Riksmeklerens lokaler i Oslo fredag kveld.

Jon Olav Nesvold
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:,

En halvtime på overtid natt til lørdag brøt forhandlingene mellom NHO Luftfart og YS-forbundet Parat fullstendig sammen.

At meglingen endte med brudd betyr at 70 Norwegian-piloter bryter ut i streik fra og med lørdag morgen. Samtlige av disse var imidlertid ikke satt opp på flyginger i helgen.

Her kan du lese mer om hvor du blir rammet av streiken, og dette kan du kreve – time for time.

Varsler storstreik

Samtidig som lysene ble slukket hos Riksmegleren, varslet leder for pilotene i Norwegian, Halvor Vatnar, at streiken vil trappes opp kolossalt onsdag.

Da vil 650 piloter tas ut i streik.

- I morgen er 70 av våre piloter i streik, fra og med onsdag kommer ingen av våre piloter på jobb. Da er alle våre piloter i streik, sier Vatnar til E24.

- Vi beklager den ulempen dette medfører for våre passasjerer, men i denne saken har vi ikke noe valg, en tariffavtale må vi ha.

Dette betyr at nær samtlige av de skandinaviske pilotene vil være i streik, om Norwegian ikke møter kravene fra Parat innen onsdag, ifølge Parat.

Streiken er den andre i Norwegians historie, og er av et helt annet kaliber enn fjorårets, da kabinansatte René Gustavsen ble tatt ut i en énmannstreik.

NHO Luftfart: - De ansatte forstår ikke behovet

Administrerende direktør for NHO Luftfart, Thorbjørn Lothe, forteller E24 at avstanden mellom ledelsen i Norwegian og pilotene er stor.

– De ansatte forstår ikke behovet for å tilpasse kostnadsnivå og gjøre selskapet mer konkurransedyktig for tøff internasjonal konkurranse, forteller Lothe minutter etter forhandlingene tok slutt.

På hvilke punkter var avstanden størst?

– Noen av de grunnleggende problemene er at de ansatte ønsker en tariffavtale knyttet til morselskapet, og at den skal ha virkeområde utenfor Norge.

- Det er helt umulig å ha en slik avtale for Skandinavia samlet sett. Det betyr i praksis at man ønsker å eksportere de norske kostnadene ut i verden, og det er ikke bærekraftig i en tøff internasjonal konkurranse, sier han.

Parat varsler en kraftig opptrapping av streikeuttaket førstkommende onsdag til 650 piloter. Hvordan stiller ledelsen seg til det omfattende streikeuttaket som varsles fra og med onsdag?

– Så lenge de følger spillereglene må vi bare ta det til etterretning, sier Lothe.

Parat: - Må ha tariffavtale

Norwegian og pilotene har røket uklar på en rekke punkter, som omhandler pensjon, antall arbeidsdager, større fleksibilitet, lønn og forsikring (se faktaboks).

Halvor Vatnar retter kraftig kritikk mot Norwegians opptreden under forhandlingene, og hevder selv Parat har vært villige til å diskutere forsikring, pensjon og arbeidstid.

- Fra vår side, har vi vært villig til å diskutere alt, sier han til E24.

- Vi har lagt Loss of License forsikringen i potten. Vi har lagt ytelsespensjon i potten, vi har lagt arbeidstid og fleksible ordninger i potten. Svaret fra arbeidsgiver er at de ikke kan leve med en tariffavtale som legger begrensninger på deres operasjoner.

Han forteller det ikke er noe mer å forhandle om.

- Vi har ikke noe å gi - for en tariffavtale må vi ha, understreker han.

- Undergraver den norske modellen

Leder for Parat, Hans-Erik Skjæggerud, er heller ikke nådig mot Norwegian, og sier selskapet undergraver den norske modellen.

– Vi har stor respekt for effektiv og rasjonell drift, men det er umulig å akseptere at selskapet skal diktere og lage egne regler som i praksis gjør at de organiserer seg bort fra grunnleggende spilleregler i både norsk arbeidsliv og internasjonal luftfart, sier Skjæggerud.

Les også

Kan bli streik lørdag: Her kan du bli rammet

– Vanskelig

Forhandlingsbruddet kom etter meklingene hadde stått i stampe hele fredag kveld.

Riksmegler Nils Dalseide la ikke skjul på at Norwegian-meglingen var svært krevende.

– Det er stor avstand på flere punkter, flere uløste spørsmål og det er vanskelig, sa riksmegler Nils Dalseide før midnatt fredag kveld, ifølge NRK.

Fra Dalseide i åttetiden uttalte at man foreløpig ikke så konturene av en løsning, til midnatt, var det ingen fremgang å spore.

Les også

Dette er Norwegian og pilotene uenige om

Les også

Dette kan du kreve – time for time om du blir rammet av Norwegian-streiken

Les også

Riksmekleren om Norwegian-strid: – En vanskelig mekling

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Norwegian-pilotene sier blankt nei til nytt drøftelsemøte

  2. – Opplevde at arbeidsgiver egentlig ikke ville ha en tariffavtale

  3. Brudd i Norwegian-forhandlingene

  4. Annonsørinnhold

  5. Parat: – Vi tar kampen for hele arbeidslivet

  6. Norwegian og Parat i nye forhandlinger etter bruddet