Ordføreren i oljebyen Sandnes: – Det stopper opp i bransje etter bransje

Det er økt arbeidsledighet og fallende skatteinntekter i oljekommunene. Oljeordførerne tror at 2016 blir et tungt år.

OLJEORDFØRER: Stanley Wirak (Ap) er ordfører i Sandnes.

 • Johan Nordstrøm
Publisert: Publisert:

Ordfører i Sandnes kommune, Stanley Wirak (Ap), etterlyser handlekraft og motkonjunkturpolitikk fra regjeringen.

– Det største problemet er at det stopper opp i bransje etter bransje. Det har vært en voldsom byggeboom, nå er det bråstopp innen byggebransjen, sier Wirak til E24.

– Jeg tror det blir verre hvis vi ikke ser handlekraft fra regjeringen, sier Wirak.

Sandnes-ordføreren sier at de merker av skattesvikt, men at det går å leve med hvis det ikke blir verre.

Nabokommunen Stavanger har en økende arbeidsledighet som ligger over landsgjennomsnittet.

– Jeg tror at 2016 kommer til å være et krevende år for oss i Stavanger, sier ordfører i Stavanger kommune, Christine Sagen Helgø (H), til E24.

Arbeidsledigheten i Stavanger var ved utgangen av november på 4,3 prosent, det er en økning på 108 prosent siden samme tid i fjor.

Les også

Statoil tilbyr sluttpakke til alle ansatte

Alvorlig situasjon

Olje-ordføreren mener at det er en alvorlig situasjon. Hun viser til effekten av oljebremsen.

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H).

Carina Johansen

– Vi merker veldig godt at det er veldig fokus på kostnader på norsk sokkel, og at mange prosjekter står på vent, sier Sagen Helgø.

Rogaland er landets klart største oljefylke. Rundt 40 prosent av alle sysselsatte i fylket arbeider innen olje- og gass relatert virksomhet, ifølge IRIS og Statistisk sentralbyrå.

Skatteinntekten per innbygger i Stavanger var i fjor 145 prosent av landsgjennomsnittet. Den ligger fortsatt på et høyt nivå men faller i år til 139 prosent av landsgjennomsnittet. I 2016 forventes skatteinntekten falle videre til 137 prosent av landsgjennomsnittet.

Stavanger-ordføreren forteller at kommunen jobber for å beholde kompetansen i regionen.

– Vi tilrettelegger for minst 10.000 nye arbeidsplasser innen 2020, sier hun.

– Vi har et sterkt gründer-miljø, men ofte savnes finansiering. Kommunen har lagt inn penger til et vekstfond de to siste årene, sier Sagen Helgø.

Les også

Aker Solutions varsler nedleggelser etter kontraktstap

De siste boligtallene fra Statistisk sentralbyrå viser at Stavanger er den eneste regionen hvor det har vært nedgang i boligprisene i løpet av det siste året. Der sank boligprisene i gjennomsnitt 5,3 prosent, og det var prisnedgang for alle boligtypene.

Sagen Helgø var med og opprettet et ordførernettverk som skal kjempe for bedre rammebetingelser for oljeavhengige kommuner, og det første møtet ble holdt i juni, da 28 kommuner fra hovedsakelig Vestlandet og Nord-Norge deltok.

Ledighet over fem prosent

Lenger nord i Rogaland, i Haugesund, har ledigheten økt til over fem prosent.

– Vi regner med at ledigheten vil holde seg på dette nivået i 2016, sier ordfører i Haugesund kommune, Arne-Christian Mohn (Ap), til E24.

Samtidig understreker han at det er usikkerhet rundt anslaget.

Oljeserviceselskapet Aibel er en hjørnesteinsbedrift i kommunen, og har fått kontrakter i den gigantiske Johan Sverdrup-utbyggingen.

Men ordføreren viser til at det også trengs flere kontrakter i maritim næring, som også er viktig i kommunen.

– Vi håper på nye kontrakter i maritim næring, men ser for oss at oppgangen ikke vil komme før 2018, sier Mohn.

Han mener at de neste to årene vil bli tøffe.

– Økende arbeidsledighet fører til økte utgifter til NAV, og for å ivareta dette må vi justere ned kvaliteten på andre offentlige tjenester, sier Mohn.

Han viser til at mange av dem som mister jobben er høykompetente og velutdannet.

– Det som vi ikke har sett ennå er utflytting av høykompetent arbeidskraft, men hvis det vil skje er det uheldig fordi vi trenger denne deres kompetanse her, sier Mohn.

Ordføreren trekker frem et positivt signal:

– Vi har bedrifter som er gode på omstilling. Flere selskaper har fått kontrakter innen offshore vind, som er et nytt forretningsområde for disse, sier han.

Samtidig understreker han bedrifter ikke kan omstilles over natten.

Må drøfte omstillingspakker

Også i øykommunen Stord i Hordaland, merker ordfører Harry Herstad (Ap) av nedgangen i skatteinntekter. Han mener at man må drøfte omstillingspakker for olje- og gassnæringen.

Les også

Statoil vraker Aker Solutions: Går glipp av milliarder

– Vi må komme over dramatikken og bruke det kommende året til å komme oss på beina, og finne ut hva vi skal bruke kompetansen vår til, sier Herstad til E24.

Ved utgangen av 2014 var 330.000 ansatte som direkte eller indirekte jobbet i oljebransjen.

Mange selskaper innen oljebransjen har måttet nedbemanne. 26.000 oljejobber har forsvunnet siden oljeprisen begynte å stupe sensommeren 2014, og trakk med seg investeringer og aktiviteten nedover.

Oljeprisen har holdt seg lav siden den begynte å stupe sommeren 2014. Lav inntjening har gjort at oljeselskapene har måttet kutte i investeringer, skrinlegge prosjekter og si opp eller permittere ansatte.

Oljeselskapene melder om et «klart fall» i beløpet som skal investeres i oljeleting på norsk sokkel neste år, viser SSB-rapport.

Ved utgangen av november var 79.200 personer registrert som helt ledige hos NAV viser sesongjusterte tall som ble offentliggjort i slutten av november. Det er 8 200 flere enn for ett år siden, en økning på 11 prosent.

Arbeidsledigheten er nå på 2,9 prosent av arbeidsstyrken, mot 2,6 prosent i november i fjor.

Konkurs

Senest på mandag varslet seismikkselskapet Dolphin at de er begjært konkurs. Rundt 100 ansatte vil bli rammet på tvers av selskapene Dolphin Group og Dolphin Geophysical.

Disse selskapene føyer seg inn i rekken av, i all hovedsak oljerelaterte, selskaper som har kuttet ansatte de siste månedene. Blant annet ConocoPhillips og Aker Solutions har varslet nedbemanning denne høsten.

Fagforeningen Tekna, som har 68.000 medlemmer med masterutdanning innen teknologi og naturvitenskapelige fag, organiserer mange av ingeniørene som er rammet av kuttene i oljebransjen.

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg frykter flere konkurser.

– Fem av seks av våre medlemmer i leverandørindustrien har vært berørt av nedbemanning. Hvis oljeprisen holder seg lav frykter vi flere konkurser, sier Lyngsnes Randeberg til E24.

Mandag raste oljeprisen også ned til en ny bunnotering siden vinteren 2008/09. Mandag ettermiddag falt spotprisen på nordsjøolje ned under 37 dollar fatet, og dermed er gigantprosjektet Johan Sverdrup ikke lenger lønnsomt, ifølge E24s oljekart.

Les også

Frykter julerush av oppsigelser

Les også

– Håper nesten at den lave oljeprisen varer litt lenger

Les også

– Kraftig fall i leteanslagene for 2016

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. Stavanger
 3. Rogaland
 4. Olje og gass

Flere artikler

 1. Ordførere og NITO skuffet over pengedrysset

 2. – Få utdannede arbeidsledige ut av NAV-fella

 3. Tekna-president frykter flere konkurser

 4. Annonsørinnhold

 5. Tekna: Fortsatt grunn til bekymring i oljebransjen

 6. Aftenbladet: – 150-200 millioner kroner mot ledighet