Nær 100.000 arbeidsledige i år

Over 95.000 nordmenn vil være arbeidsledige ved utgangen av året, viser de siste anslagene fra Nav.

FLERE JOBBER VIL RYKE: Nav ser arbeidsledigheten øke utover 2016 som følge av oljebremsen. Statoil er blant selskapene som kutter arbeidsplasser, og har ambisjoner om å kutte inntil 1.500 stillinger i løpet av 2016.

Staff Reuters
  • NTB
Publisert: Publisert:

Navs oppdaterte prognoser ble publisert onsdag. Arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng sier det fortsatt vil være oljefylket Rogaland som rammes hardest.

– Vi har fortsatt et todelt bilde av arbeidsmarkedet. Det er i de fylkene som er mest påvirket av oljevirksomheten, hvor bildet forsterker seg, sier Vågeng til Dagens Næringsliv.

Slik Nav ser det, vil arbeidsledigheten krype videre oppover i månedene som kommer og bikke 95.000 helt arbeidsledige mot slutten av 2016.

Fra neste år vil ledigheten avta, ifølge prognosene, men ikke mer enn at gjennomsnittsledigheten i 2017 vil være litt høyere enn snittet for 2016. Mens det i snitt var 80.600 arbeidsledige i fjor, innebærer Navs anslag en gjennomsnittsledighet på 91.000 i år og 92.000 i 2017.

– Vi tror det kommer til å snu i 2017 for de fleste delene av landet, men det kan ta litt lengre tid i Rogaland, sier Vågeng.

Ifølge seniorrådgiver Johannes Sørbø, som har vært med på å utarbeide prognosene, er de ferske anslagene litt høyere enn prognosene fra i høst, da Nav spådde en gjennomsnittsledighet på 90.000 i år. Årsaken til oppjusteringen er lav oljepris og utsiktene til enda sterkere fall i oljeinvesteringene.

Les også

Oljeanalytiker: Ett år med smerte før oljemarkedet stabiliserer seg

Les også

123 år gammel pølsemaker offer for oljekrisen

Les også

Nytt fall for norsk industri:
– Industrien er i en slags global resesjon

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    NAV: – Over 95.000 arbeidsledige innen utgangen av året

  2. SSB: Oljebremsen varer ut året

  3. – Folk har penger og tør å bruke penger

  4. Sokkelåret: – Tilbakeslaget i oljebransjen vil smitte utover Vestlandet

  5. Tror Statoil kan være forbi investeringsbunnen