Ledertalentet 2009:- Som leder er man emne for diskusjon

Hege Yli Melhus har ansvaret for 8 milliarder kroner i omsetning. Dette gjør den første vinneren av Ledertalentene i dag.

TOPPLEDER: Hege Yli Melhus var på jobbjakt da hun ble kåret til årets ledertalent i E24. Bildet er fra 2011.

Gjensidige/Ole Walter Jacobsen
  • Line Midtsjø
Publisert:

Hege Yli Melhus (39) ble kåret til årets ledertalent i E24 i 2009.

Da hadde hun akkurat sagt opp jobben sin i Hafslund. Og ny jobb var ikke signert.

E24 har kontaktet henne fire år etter at hun vant kåringen, for å høre hvordan det har gått siden hun figurerte øverst på listen over de 100 beste lederne under 35 år.

LES MER: Slik tipser du om årets ledertalent

I dag er hun i konsernledelsen til Gjensidige hvor hun har ansvar for 700 ansatte og 8 milliarder kroner i omsetning fra privatmarkedet.

For Melhus var det oppmerksomheten etter Ledertalentene 2009 en blandet erfaring.

- Prisen gir en viss oppmerksomhet, på godt og vondt. Noen vil si jeg ble synlig, og kanskje bidro synligheten til å åpne noen dører. Men prisen skapte også forventninger – for ikke å snakke om myter - blant folk som ikke kjente meg, sier Melhus i dag.

- Bedre uten kåringen

Kort tid etter kåringen var hun på plass som administrerende direktør i Agito.

Med en fersk utmerkelse i hånden ble forventningene fra de nye medarbeiderne preget på en annen måte enn vanlig, forteller Melhus.

- Jeg var ny i en jobb. Det ville vært bedre å komme inn uten kåringen. Mange blir provosert av unge lederemner som blir beskrevet i media som «flinkiser», sier hun.

LES MER: Alt om «Årets ledertalent»

- Noen kan kjenne på at en utmerkelse kanskje også provoserer enkelte internt, siden man vet at neppe alle i organisasjonen er like enige i at man er verdens beste sjef?

- Ja, som leder er man jo emne for diskusjon. Få sjefer er elsket av alle. Det er uansett de siste resultatene som teller – ikke tidligere prestasjoner.

Takker Rune Bjerke

Hege Yli Melhus jobbet i Hafslund som rådgiver til daværende Hafslund-sjef Rune Bjerke i et par år og senere som konserndirektør med ansvar for privat- og bedriftsmarkedet på strøm.

Selv om det er syv år siden de jobbet sammen, har de beholdt kontakten.

  • Følg Ledertalentene på Facebook

- Jeg har vært utrolig heldig med sjefene mine. Det gjelder både Helge (Leiro Baastad) i Gjensidige og Rune i Hafslund. Rune var viktig for meg i perioden som veldig ung leder. Unge ledere er uredde. Det kan være positivt. Men mangelen på erfaring gjør at man trenger mye lederstøtte, sier hun.

Elisabeth Grieg ble mentoren hennes like før hun begynte i Hafslund, og de møtes fremdeles med jevne mellomrom.

Melhus og Grieg kom i kontakt etter at Melhus utfordret Grieg i et motinnlegg i media, for deretter å invitere rederieieren til en lunsj. Der ble de enige om å etablere en mentorordning.

- Vi hadde en del til felles. Vi var begge kvinner som jobbet i et mannsdominert miljø, hadde studert i utlandet og hadde politisk engasjement, sier Melhus. – Elisabeth var befriende åpen. Hun delte av egne erfaringer og ga meg råd om uskrevne regler som man ikke nødvendigvis er bevisst som uerfaren leder.

LES OGSÅ:

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene

Flere artikler

  1. Råder unge til å skaffe seg mentor

  2. Direktør går fra Gjensidige – blir konsernsjef i NHST

  3. - Husk at man har to ører og én munn

  4. Ragnhild (34) er årets ledertalent

  5. – Det er mange ledere som sier at de sover godt om natten, uansett. Jeg er usikker på om de snakker sant