Slik opplevde de å bli kåret til årets ledertalent – og dette gjør de i dag

Samtidig som Andreas Thorsheim ble utpekt til årets ledertalent, var han inne i en tøff omstillingsprosess. Tidligere vinnere forteller her om sin opplevelse av å motta prisen.

DISSE SEKS ER TIDLIGERE VINNERE: Ragnhild Janbu Fresvik (øverst t.v.), Hege Yli Melhus Ask, Leif Holst-Liæker, Håvard Lillebo, Andreas Thorsheim og Andreas Jul Røsjø (nederst t.h.)
  • Christian Høie Lie
Publisert:

– Jeg følte meg ikke sikker på at jeg var en spesielt god leder midt oppi de tøffe omstillingene vi gjennomførte den høsten, sier Andreas Thorsheim, som vant E24 Ledertalentene i 2012.

Tidspunktet han referer til, er tiden da han som 32-årig administrerende direktør hadde ansvaret for en tøff omstilling- og nedbemanningsprosess i Bergens Tidende - samtidig som han ble kåret til årets ledertalent i E24s årlige kåring.

– Det var viktigere å få til digital vekst enn noe annet – og akkurat da var jeg ikke trygg på at vi ville klare det. Men vi landet heldigvis som vi skulle da året var omme, sier Thorsheim tre år etter.

Nå skal E24 arrangere Ledertalentene 2015. For syvende år på rad skal vi finne de beste næringsliv-talentene under 35 år her til lands.

Vet du om en dyktig person under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet? Da kan DU tipse om denne personen ved å fylle ut vårt enkle tipsskjema.

Tipsskjemaet finner du her!

Forventninger

– Jeg tror opplevelsen av mestring som leder går i bølger, sier Thorsheim.

Han forteller at det var gjevt å bli kåret til årets ledertalent i 2012, men forteller også om forhøyede forventninger for ledere som marker seg og lykkes i ung alder.

– Som leder på vei opp får man stadig nytt ansvar som man må lære seg å beherske. Når man så har behersket de nye oppgavene, følger ofte nye forventninger som man ikke nødvendigvis håndterer perfekt fra første dag. Min opplevelse av eget lederskap har nok svingt en del, men det tror jeg bidrar til at man lærer fortere.

FJORÅRETS VINNER: Ragnhild Janbu Fresvik

Thorsheim jobber i dag i programvareselskapet Opera.

– Jeg trives i Opera, med krevende internasjonale konkurrenter, fet teknologi og et veldig mangfoldig team. I min ledergruppe har vi en chilener, en kasakhstaner, en belgier og to nordmenn. Det er jo en litt kul sammensetning.

Les også

Nå starter jakten på Norges fremste ledertalenter

En pris for hele bedriften

Siden E24 Ledertalentene startet opp i 2009 har seks personer mottatt den gjeve prisen, «Årets Ledertalent».

– Siden jeg fikk kåringen i fjor har det vært veldig hektisk og veldig spennende, sier Ragnhild Janbu Fresvik, som vant prisen i 2014.

Hun jobber som konserndirektør for bedriftsmarked i Sparebanken Vest

– Det har selvfølgelig også vært mye oppmerksomhet i etterkant – både eksternt, men også internt i banken, sier hun.

– Det aller hyggeligste i etterkant av kåringen var tilbakemeldingene fra egen organisasjon. Kåringen har kanskje vært med å bygge en intern stolthet innad i organisasjonen, sier Janbu Fresvik.

Hun får støtte av Andreas Thorsheim.

– Jeg ser på prisutdelinger for lederskap som mer en belønning av den arbeidsplassen man representerer, enn personen som får prisen. En pris for talent er like mye en belønning av et godt organisasjonssystem og HR-arbeid.

2012-VINNER: Andreas Thorsheim

Både Thorsheim og Janbu Fresvik anbefaler folk å nominere til årets ledertalentjakt.

– Alle tjener på å øke synligheten på de man jobber med og for. Man vil jo helst jobbe et sted der man unner hverandre fremgang, og der bedriften er stolt over å få sine folk frem på andre felt enn bare de daglige oppgavene. Det kan være ved å ta roller i bransjen, være synlig i medier, bidra i undervisning, ta styreverv eller vinne priser, sier Thorsheim.

– Det fins mange gode lederkandidater som er godt skjult. En større organisasjon består ofte av mange gode lederemner som ikke nødvendigvis bekler formelle lederroller. Jeg håper folk vil heie disse frem i årets kåring, sier Janbu Fresvik.

Les også

Hun vil ha din hjelp til å finne unge ledertalenter

2010-VINNER: Leif Holst-Liæker

Slet med tittelen

Leif Holst-Liæker ble i 2010 kåret til Norges fremste ledertalent. I et intervju med E24 for en tid tilbake fortalte han at prisen var litt vanskelig å motta.

– Jeg husker jeg følte litt på at det er veldig mange gode unge folk der ute, så jeg slet litt med tittelen «Årets ledertalent». Men det er selvfølgelig veldig hyggelig at noen vurderte meg til det, sa Holst-Liæker den gang.

I 2009, året før den unge lederen overtok sjefsstolen i Viking Fottøy viste regnskapet et negativt årsresultat på 37 millioner kroner i 2009.

Til høsten starter han som administrerende direktør i turtøyprodusenten Bergans Fritid.

Vet du av gode kandidater? Send inn ditt forslag her!

2009-VINNER: Hege Yli Melhus Ask

Økt synlighet og forventninger

– Større søkelys har nok medført noe økte forventninger internt og eksternt, men det er en del av pakken ved å ha lederansvar og noe jeg har lært meg å leve med, sier fjorårets vinner Janbu Fresvik.

– De største forventningene til meg har jeg nok likevel alltid hatt selv. Nå har jeg vært ett år i rollen som konserndirektør for bedriftsmarked og vi kan se tilbake på et år med gode resultater på mange områder. Jeg er stolt over hva vi har fått til.

Hege Yli Melhus Ask var den første vinneren av E24s Ledertalentene i 2009.

I dag er hun konserndirektør for privatmarkedet i Gjensidige og medlem av årets jury. I et intervju med E24 tidligere fortalte hun om en blandet følelse i forbindelse med utmerkelsen.

2011-VINNER: Håvard Lillebo

– Prisen gir en viss oppmerksomhet, på godt og vondt. Noen vil si jeg ble synlig, og kanskje bidro synligheten til å åpne noen dører. Men prisen skapte også forventninger – for ikke å snakke om myter – blant folk som ikke kjente meg, sa Melhus.

Konkurs

Håvard Lillebo, vant Årets ledertalent i 2011. Han begynte som gründer rett etter endt siviløkonomutdanning. Deretter var han økonomisjef i REC Scan Cell, før han etablerte Innotech Solar i Narvik i 2008. Sistnevnte gikk konkurs tidligere i år og 160 ansatte mistet jobben.

– Det har vært et tøft og marked i solindustrien siden 2011. Jeg tok de grepene som var nødvendig. Selv om vi gikk konkurs i mars i år står jeg med hevet hode. Det står ikke på innsatsen og profesjonaliteten til organisasjonen. Det har vært en ekstremt lærerik periode og en veldig god erfaring.

Til tross konkurs, har Lillebo igjen latt seg friste til å fortsette innenfor fornybar energi.

– Nå jobber jeg med et ungt, men veldig spennende selskap, igjen innenfor solindustrien. Selskapet heter Aega og jobber med å kjøpe og drifte solparker i Italia, og gir investorer god og langsiktig ti prosent avkastning. Et skikkelig seniorteam som synes min kompetanse var det de trengte.

Ifølge Lillebo er solindustrien en av verdens kraftigst voksende industrier.

– Etterspørselen har vokst helt enormt. Startet i 2006. Sterkeste veksten ser vi nå i Kina, Japan og India, altså utenfor Europa.

For ordens skyld: Andreas Thorsheim har tidligere vært ansatt i E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Ledertalentene

Flere artikler

  1. Ledertalentene: Slik gikk det med de tidligere vinnerne

  2. Hun vil ha din hjelp til å finne unge ledertalenter

  3. Hjelp disse med å finne årets ledertalent

  4. Kjenner du Norges største ledertalent? Nå har du bare én dag igjen til å nominere

  5. God ledelse har ingen aldersgrense - hvem blir årets ledertalent?