Innbyggerne fortsetter å flykte fra kriserammede Hellas

I hjembyen stenger butikkene og folk mister husene sine. Eksperter mener flere og flere grekere vil forlate det kriserammede hjemlandet.

NY START: Stamatis Arabatzis (38) fra Thessaloniki har fått jobb i Norge. I vår kommer kone og barn etter.
Publisert:

Stamatis Arabatzis (38) fra Thessaloniki er én av mange tusen grekere som har flyktet fra den alvorlige økonomikrisen.

- Selv mistet jeg ikke jobben, men veldig mange andre gjorde det. Jeg skjønte at det gikk i helt gal retning, og følte at jeg ikke hadde noen annen mulighet enn å forlate Hellas og forsøke å finne arbeid i et land med lavere arbeidsledighet, sier 38-åringen, som kom til Norge for åtte måneder siden.

I Hellas jobbet han som flislegger, og etter to måneder i Norge ble han ansatt i et flisleggerfirma her.

- Jeg føler meg heldig, for det er veldig mange grekere som kommer hit eller til andre land og ikke får jobb, sier han.

Stor frustrasjon

Han sier han stadig snakker med folk i hjemlandet som vurderer å søke lykken andre steder. Hans egen kone går nå på norskkurs i Hellas, og planlegger å komme til Norge sammen med de to barna deres i løpet av våren.

- Folk har ikke noe valg lenger. Når alle butikkene i byen stenger og folk ikke har penger til husleie, er det ikke lett å bli værende, sier han.

Fredag gikk private långivere med på å slette gresk gjeld, men landets innbyggere ser alt annet enn lys i den mørke tunnelen.

- Den største frustrasjonen er at dette ikke er slutten. I mange år fremover vil det være dårlige tider og denne usikkerheten gjør at mange har mistet troen på fremtiden, sier Janni Barbantonis i Den greske foreningen.

Han er daglig i kontakt med grekere som søker hjelp til å finne arbeid i Norge.

- I fjor registrerte vi for hele 2011 rett i underkant av 2000 henvendelser og hittil i år har vi hatt omtrent like mange henvendelser som på samme tid i 2011, sier han til E24.

Enorm arbeidsledighet

Den enorme arbeidsledigheten er en av hovedårsakene til at folk velger å dra. I desember steg den til 21 prosent, og er dermed er tredoblet på tre år. Blant landets yngre befolkning er den omtrent dobbelt så høy.

Ifølge en ny rapport fra Eurostat, eurosonens statistikkontor, er Hellas det landet som har hatt den kraftigste oppgangen i ledighet i løpet av det siste året.

- Folk sliter enormt og veldig mange holder på å miste livsgrunnlaget sitt. De har enten mistet jobben eller fått redusert inntekten betydelig, og pensjonistene har fått kuttet pensjonen med 50 prosent. Dermed har de ikke penger til husleie eller renter og avdrag, noe som fører til at folk mister husene sine. Mange mangler også penger til det aller nødvendige som for eksempel mat, sier Barbantonis.

I tillegg har landets BNP ifølge Dow Jones Newswires falt med reviderte 7,5 prosent på årsbasis i fjerde kvartal 2011. Ifølge den foreløpige statistikken var nedgangen på 7,0 prosent på årsbasis i kvartalet.

Les Per Valebrokks kommentar: Kom dere ut, Hellas!

Tung tid i vente

Onsdag publiserte sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets rapporten «Gresk konkurs trolig nært forestående». Her skriver han blant annet at landets BNP falt med 6,8 prosent i fjor og at Hellas i løpet av de fire siste årene har hatt et samlet fall på 13 prosent.

Og Dørum mener grekerne grekerne må belage seg på flere år med røde tall. Blant annet vil det samlede fallet i BNP være 17 prosent i 2013.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB

- Ved utgangen av tiåret vil de ha et gjeldsnivå på 120 prosent av BNP, og det spås seks år med nedgang, sier han til E24.

Les også:- Hellas er spedalske i kaptialmarkedet i mange år

Asimina Michailidou er postdoktor ved Senter for europaforskning (ARENA) ved Universitetet i Oslo og kommer opprinnelig fra Athen. Hun frykter krisen vil påvirke landets innbyggere i flere tiår.

- Dette vil ha stor innvirkning på økonomien i minst én generasjon fremover. Visse velferdsgoder, som for eksempel gratis utdanning, vil nye generasjoner kanskje aldri få oppleve, sier hun.

Pessimismen råder

Folks skrantende økonomi har ført til at det private forbruket har sunket med 10 prosent og bilsalget har sunket med hele 62 prosent på tre år.

Ifølge Dørum viser målinger at stemningen hos greske husholdninger nå er dårligere enn under finanskrisen.

- Den er faktisk dårligere enn den noen gang har vært i løpet av de 30 årene de har gjennomført slike målinger i landet. Den gjennomsnittlige greker ser mørkt på fremtiden, og det med god grunn, sier Dørum, og legger til:

- Arbeidsledigheten, som hittil er nesten tredoblet på tre år, vil fortsette å stige. Den gjennomsnittlige greker vil få det verre og det er en grei gjetning at flere vil søke lykken i utlandet, sier han.

Forsker Asimina Michailidou ved Senter for europaforskning (ARENA) ved Universitetet i Oslo.

Også Michailidou mener innbyggerne vil fortsette å forlate landet de kommende årene.

- Den økonomiske situasjonen vil i tiden fremover bare bli verre og verre for en del familier. Når det ikke er jobber å oppdrive, vil flere og flere grekere søke lykken i utlandet, sier hun.

Den greske forening forsøker å hjelpe dem som kontakter dem, men i mange tilfeller blir ikke den nye starten så positiv som forventet.

- Mange av de som reiser ut av landet har brukt det siste de har i håp om å få starte på nytt. Riktignok møter de ofte stengte dører her i Norge. De blir ekskludert både fra bolig- og arbeidsmarkedet, og ender med å være fanget i et ukjent land fordi de ikke har penger til å reise hjem. Anstendige, utdannede og ressurssterke mennesker ender opp med å bo på sofaen hos folk de kjenner eller å spise mat de får utdelt i den greske kirken. Det er bare trist, sier Barbantonis.

E24 valgte å fjerne kommentar-muligheten på denne artikkelen.

Publisert: