Ingen kvinner på topp i norske statsselskaper

Ingen av de ti største statskontrollerte selskapene har en kvinnelig toppleder, skriver Dagens Næringsliv.

KRITISERER: Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen mener de statlig eide selskapene har feilet når det gjelder likestilling av menn og kvinner i toppstillingene.
Publisert:

Jo større selskapet er, desto dårligere stilt er kvinnerepresentasjonen i toppjobben.

I de 47 selskapene staten har betydelig eierandel i, er det 11 prosent kvinnelige toppledere, viser en undersøkelse Dagens Næringsliv har gjort blant selskaper der staten eier 50 prosent eller mer.

- Begredelig

Ingen av de ti største selskapene har funnet plass til en kvinne på toppen. NSB er verst stilt, med konsernledelse helt uten kvinner.

Stort bedre er ikke situasjonen i gigantselskaper som Statoil, Mesta, Nammo og statsforetaket Statkraft der bare én kvinne er rekruttert inn i toppledelsen.

Nestleder Helga Pedersen i Arbeiderpartiet sier kjønnsbalansen i statlige selskaper er begredelig.

– Kvoteringsreglene til Ansgar Gabrielsen var et kvantesprang i asa-styrene. Konsernledelsene har ikke fulgt etter, konstaterer hun.

Men kvotering vil hun ikke ha.

I stedet skal de statseide selskapene pålegges en målsetting om minst 40 prosent kvinner i konsernledelsen, mener Arbeiderpartiet.

- Styrene rekrutterer

Næringsminister Monica Mæland (H), som sitter på en nøkkelrolle i flere av de store statlige selskapene, mener staten allerede tar grep for å styrke likestillingen.

– Det er styrene som rekrutterer ledelsen i selskapene. Vi har klare forventninger om likestilling, og jeg har nå fått innspill til hvordan dette arbeidet kan følges opp.

Les også:

Ikke siden finanskrisen har lønnsveksten for sivilingeniørene vært like lavGår fra millionlønninger til gründerdrømmenUlltveit-Moe om undersøkelsen NHO trakk: – Et deilig oppgjør med prektige NorgeVimpelcom-saken: - Det blir høring i StortingetMæland: - Ingen av oss kan spå om fremtiden

Publisert: