SAS vil ikke blande seg i Norwegian-konflikten

SAS har hatt enorm pågang på grunn av streiken i Norwegian, men velger å ikke sette inn ekstra fly. NSB og Nor-Way bussekspress merker at billettene mellom storbyene går unna.

INGEN EKSTRA FLY: SAS har hatt enorm pågang under streiken, men velger ikke å sette inn ekstra fly.

  • Marius Lorentzen
  • NTB
Publisert: Publisert:

Over 200.000 reisende er rammet av streiken blant Norwegian-pilotene. Ifølge NHO luftfart har 70 prosent av disse ikke noe annet reisealternativ enn fly, og ikke uventet henvender svært mange av dem seg til SAS for å få reist:

– Vi har selvsagt solgt flere billetter på grunn av streiken. Nå står mange på venteliste på de mest trafikkerte strekningene. Vi er oppfordret til å øke kapasitet og få inn flere flyginger, men vi har valgt å vise respekt for konflikten og ikke gjøre det. Vi verken hever eller senker prisen heller. Det ville også være en innblanding i det som foregår, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS til NTB.

– Ikke økt produksjonen

Da SAS slapp sine kvartalstall forrige uke, fortalte konserndirektør Eivind Roald til E24 at de har opplevd en stor pågang på enkelte ruter og avganger, men at ikke alle flyene er fulle likevel.

– Vi har en organisasjon som har jobbet døgnet rundt og gitt alt på en helt fantastisk måte de siste dagene for å få dette til, sa han til E24.

Han forklarte at de prisene folk får tilbud om er avhengig av hvor fulle flyene er:

– Vi har altså ikke hevet prisene som følge av streiken og vi har heller ikke økt produksjonen. Vi har full respekt for at dette er en lovlig konflikt, sa Roald.

Doblet togsalg

Johansen påpeker at Norge med sine fjorder og fjell gir flytrafikken en særstilling, og gjør oss sårbare for flystreik:

– Vi har vanligvis stor kapasitet mellom storbyene, men det har vært mye fullt nå og mange på venteliste.

Les også

Konkurrenter blant dem som hjelper Norwegian

Blant dem som har reisealternativ til fly, har mange tydd til tog og buss.

– Sammenlignet med samme periode i fjor har vi dobbelt så mange bestillinger den siste uka. Det begynte egentlig med en gang streiken var i gang, men med ekstra stor pågang fra fredag, sier pressetalsperson Erik Lødding i NSB Persontog.

Særlig strekningene fra Oslo til Stavanger, Bergen og Trondheim og fra Trondheim til Bodø har hatt stor pågang:

– Formiddags- og ettermiddagsavganger de nærmeste dagene er nå så godt som fulle, men er folk fleksible og kan reise tidlig eller sent, er det plasser igjen.

Fjerdevalget

Administrerende direktør Bjørn R. Østbye i Nor-Way Bussekspress har nå stor pågang og sier det minner om da askeskyen fra Island lammet flytrafikken for fire år siden:

– Vi var først litt overrasket over liten pågang da streiken begynte og lurte på om folk kanskje droppet reisen sin når flyene sto. Men så ble det mer pågang enn normalt i helga, og fra mandag økte det veldig.

Les også

Norwegian-streik på ellevte døgnet: Kan ha tapt en halv milliard kroner

Han har foreløpig ikke full oversikt over antall ekstra busspassasjerer:

– Vi har måttet sette inn noen ekstra busser på strekningene fra Østlandet til Vestlandet og et par ekstra busser fra Oslo til Trondheim ble satt inn forrige uke.

Han tror det er flere forklaringer på hvorfor det tok litt tid før de fikk ekstra passasjerer under streiken:

– Vi er ofte folks fjerdevalg, etter fly, tog og bil. Når de ikke er tilgjengelige, merker vi det. Men det er også mulig at folk som ikke absolutt måtte reise, utsatte turen sin. For dem som kanskje skulle på jobbreiser, er det også tekniske muligheter som gjør at for eksempel internmøter kan gjennomføres med videokonferanse og på Skype.

Les også

Oppfordrer 365.000 medlemmer til sympatistreik

Les også

Vil ha nordisk samarbeid mot streikebryteri

Les også

Norwegian-pilot støtter Kjos

Publisert:

Flere artikler

  1. Doblet salget etter streiken

  2. Norwegian setter opp ekstra avganger mandag og tirsdag

  3. Streik i SAS: Her er alternative reiseruter - og dine rettigheter

  4. Annonsørinnhold

  5. Norwegian fortsetter med ekstra avganger til flere norske byer

  6. Tåke stanser all trafikk på Trondheim lufthavn