Transportarbeiderne varsler EØS-kamp

Transportarbeiderforbundet varsler kamp mot EØS-avtalen etter at de nylig tapte en sak i Høyesterett om førsterett til havnearbeid. Senterpartiets leder sier debatten om EØS må tas.

NY KAMP: Leder Lars Morten Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund.

Foto: Terje Pedersen NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

Danske Holship vant tvisten om hvorvidt selskapet kunne bruke sine egne ansatte til lasting og lossing eller om medlemmer i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF) måtte gis fortrinn. Tariffavtalen har hittil skjermet NTF mot konkurranse.

– Jeg er både skuffet og overrasket over at Høyesterett i realiteten sier at EØS går foran både tariffavtalen og ILO-konvensjonene, sier NTF-leder Lars M. Johnsen. Han vil ha med seg de øvrige LO-forbundene på å kreve at EØS-avtalen reforhandles eller sies opp, skriver Nationen.

Etter at britene stemte for å melde seg ut av Den europeiske union, er det flere i Senterpartiet som mener Norges forhold til unionen må revurderes. Partileder Trygve Slagsvold Vedum er parat til å kjempe om reforhandling.

– Det er en ny virkelighet i Europa etter at Storbritannia meldte seg ut, og det kommer en ny stor handelsavtale alle må forholde seg til, enten man liker det eller ikke. Vi liker det, andre liker det ikke, sier Vedum. Han tror debatten om EØS vil komme uansett og sier det er en debatt vi må.

– Vi må forholde oss til virkeligheten som den er, nye avtaler skal på plass, da må vi se hvilke muligheter det gir. Det er ikke mer dramatisk enn det.

Les også

Havnearbeiderne tapte på alle punkter

Les også

Nå skal havnestriden avgjøres i Høyesterett

Les også

Rettstvist kan gi betydelig brexit-utsettelse

Her kan du lese mer om

 1. Høyesterett
 2. Landsorganisasjonen (LO)
 3. Arbeidsliv
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Nå skal havnestriden avgjøres i Høyesterett

 2. Betalt innhold

  Slaget i havnestriden flyttes til Høyesterett

 3. Ba NHO dempe feiringen etter havneseier

 4. Annonsørinnhold

 5. LO og NHO har ryddet opp i tariffavtalen: Nå er havnemonopolet over

 6. Betalt innhold

  Havnearbeidere tapte i Høyesterett