Ap-forslag skroter dagpenge-krav: Vil la arbeidsledige studere

Arbeidsledige skal kunne ta studier og kurs uten å miste dagpengene, foreslår nå Ap. Dagens regler er utdaterte og trigger langtidsledighet, ifølge fagforeninger.

«TRAGISKE HISTORIER»: Krisen i oljebransjen har gjort mange langtidsledige. Men de som prøver å omskolere seg blir ofte straffet av Nav, ifølge fagforeninger. De støtter en Ap-foreslått endring av dagpengereglene.
  • Karl Wig
Publisert: Publisert:

Som en klar hovedregel får ikke arbeidsledige lov til å utdanne seg i dag. I så fall mister de retten til dagpenger fra Nav.

Utdannings-nekten bygger på ideen om at ledige skal stå parat med frie hender til å ta fatt på den første jobben som byr seg – og at dagpengeordningen ikke misbrukes.

Men Ap foreslår nå at dagpengereglene endres i den nye budsjettinnstillingen til arbeids- og sosialkomiteen. Innstillingen legges etter planen frem i starten av desember.

Les også

Nav spår 60.000 flere i jobb. De er ikke bare begeistret

Bekymret for unge

Dersom partiet får med seg Stortinget, vil regjeringen nemlig «utrede adgang til i større grad å åpne opp for å ta utdanning, herunder utdanning som gir studiepoeng, mens man mottar dagpenger».

– Det gjør vi fordi vi mener det er viktig at unge mennesker som i dag faller utenfor arbeidslivet, raskest mulig kan komme seg tilbake. For å klare det, trenger mange å øke kompetansen og få flere bein å stå på, sier Ap-stortingsrepresentant Arild Grande til E24.

VIL HA DAGPENGE-ENDRING: Stortingsrepresentant Arild Grande (Ap).

Han sier de er svært bekymret over alle unge som står utenfor arbeidslivet.

– Nå må vi forhindre at langtidsledigheten biter seg fast. Da må vi la folk ta grepene som trengs for å komme raskt tilbake til arbeid – også når det innebærer å ta flere studiepoeng, sier Grande.

Ap-forslaget møter begeistring hos fagforeninger.

– Ser tragiske historier fra oljekrisen

– Dette synes vi er positivt og et skritt i riktig retning, sier generalsekretær Ivar Horneland Kristensen i Tekna til E24.

– I løpet av oljekrisen har vi sett tragiske historier hvor folk selv har tatt initiativ for å omskolere seg, blant annet med kurs, og blitt straffet med avslag på dagpenger. Det er en bastant holdning som er gammeldags og som må endres, sier Tekna-sjefen, som nå håper Stortinget vil samle seg om oppmykninger.

Les også

Nytt fall i arbeidsledigheten

Det gjør også Norges ingeniør- og teknologorganisasjon (NITO), som har gitt Ap innspill til endringene som partiet nå har foreslått.

Over tusen av deres medlemmer har vært ledige i over et år – blant dem folk som har mistet oljejobbene og som nå trenger å finne et nytt beite, ifølge foreningen.

– Vi mener at mange av disse har behov for kompetansepåfyll og at ordningene innenfor NAV ikke i tilstrekkelig grad møter behovet slik at de kommer tilbake i jobb, sier NITO-president Trond Markussen til E24.

GA AP INNSPILL: NITO-president Trond Markussen.

Nav krever lav studieprogresjon

Under dagens regler nektes dagpenger som hovedregel både for arbeidsledige som utdanner seg, eller søker annen opplæring.

Dette inkluderer «alle aktiviteter som i går ut på å tilegne seg kunnskap eller ferdigheter i en formalisert utdanning eller opplæring», utdyper Nav.

Det gis enkelte unntak. Disse inkluderer Navs egne kurs, godkjent norskopplæring, utdanning som varer under tre måneder, og utdanning som gjøres på kveldstid og hvor studieprogresjonen er «minst halvert».

LIKER FORSLAGET: Generalsekretær Ivar Horneland Kristensen i Tekna.

Men Ap mener det blir for strengt. De vil samtidig ikke åpne studie-slusene helt, men foreslår at Nav kan godta utdanninger og krus som vil hjelpe folk å komme tilbake til jobb.

Må fortsatt godta jobb

Samtidig innebærer forslaget at ledige fortsatt er pliktige til å godta jobbmuligheter som dukker opp presiserer Grande.

– Det betyr at man kan måtte avbryte studiene?

– Ja, svarer Ap-politikeren.

Han viser til en viktig motforestilling mot endringen de nå går inn for: At folk misbruker ordningen og melder seg arbeidsledige for å studere, uten at man egentlig er i markedet for jobb.

Det skal ikke være mulig, forsikrer Grande:

– Forslaget innebærer at man fortsatt må være reell arbeidssøker. Men i påvente av at folk får seg ny jobb, er vi også nødt til å fremme videreutdanning og kompetanseheving.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nav

Flere artikler

  1. Stortingsflertall for å utrede dagpenge-endringer

  2. – Dette er å holde arbeidsledige for narr

  3. Slik vil regjeringen hjelpe arbeidsløse tilbake i jobb

  4. Nå blir det lov å studere mens man går på dagpenger

  5. Ingen krisestemning blant de oljeansatte: – Vi har lært