FrP, Venstre, Høyre og KrF ut mot rekordlav studiestøtte: – Vi har ikke råd til Rimi-studenter

Regjeringen vil ikke prioritere å øke den rekordlave studiestøtten. Studentene er blitt sviktet, mener de borgerlige partiene.

STUDENT-SVIK: Utdanningspolitisk talsmann i Frp Tord Lien mener dagens studiestøtte tvinger studenter til å jobbe så mye at det blir et problem for samfunnet.

Foto: Frode Hansen/VG
  • Karl Wig
  • Maria Lekve
Publisert:,

Studiestøtte-bunn.– Vi har ikke råd til at studenter kaster bort tiden bak kassen på Rimi fremfor å studere, slår Tord Lien (Frp) fast.

Fremskrittspartiets utdanningspolitiske talsmann ser rødt etter at Dine Penger søndag viste den kraftig svekkete studiefinansieringen de siste årene i krisegrafen for alle som studerer.

MÅ UTSETTE: Julie Ervik (21) må jobbe mye for å få råd til å studere i Trondheim. Nå har hun valgt å ta bachelorgraden på fire år i stedet for tre.

Foto: Privat

Bortprioritert. Til høsten får studentene 94.400 kroner i lån og stipend – det laveste nivået som noen sinne er registrert målt motfolketrygdens grunnbeløp.

Kunnskapsdepartementet bekrefter at studiestøtten ikke har vært prioritert.

Kristin Halvorsen sier hun likevel er forundret over kritikken (les mer lenger ned i saken).

Lovte økning. Lien er krystallklar på at regjeringen har sviktet studentene.

– De tre partiene lovte å øke studiestøtten med 10 prosent, men har økt den med bare 0,1 prosent. Dette er for dårlig, sier FrP-politikeren.

Les også:Slik strekker de studielånet lenger

KRAFTIG NEDGANG: Dine Pengers avdekking viser at studenter har hatt en kraftig nedgang i kjøpekraft i forhold til folketrygdens grunnbeløp. Dette har vakt sterkt debatt.

Grafikk: Dine Penger/Sjur Jansen og Øyvind Røst

Studentene er blitt akterutseilt i forhold til alle andre i samfunnet, mener han.

HOLDER IKKE MÅL: – Regjeringen viser nok en gang at de ikke prioriterer høyere utdanning, sier Trine Skei Grande, leder i Venstre.

Foto: Caroline Roka

– Studentene må bruke en større andel på husleie enn før. Kjøpekraften er kraftig redusert, og gjør det umulig å overleve på studiestøtten, fortsetter han.

Samfunnsproblem. Han mener det er et problem for hele samfunnet.

– Vi må få studentene raskere gjennom studietiden og ut i arbeidslivet. Vi har ikke råd til at så mange bruker lang tid på å studere, sier Lien.

Må ta et år ekstra. Julie Ervik (21) er en av studentene som ser seg tvunget til å jobbe for å finansiere bachelorstudiene ved Handelshøyskolen i Trondheim.

– Det blir mye mer jobbing enn jeg ønsker, og det går ut over studiene, sier 21-åringen til Dine Penger. Men hun skjønner ikke hvordan hun skulle klart å overleve uten å jobbe.

UHOLDBART!: Svein Harberg i Høyre mener studiefinansieringen er uholdbar.

Foto: Tomas Moss

Nå vil hun ta bachelorgraden på fire i stedet for tre år.

– Det ble for tøft å ta graden på tre år når jeg må jobbe så mye ved siden av, sier hun.

Les også: Slik velger du riktige studier

IKKE OVERRASKET: Kjell Ingolf Ropstad i KrF mener de rødgrønne har manglet fokus på høyere utdanning.

Foto: Christian Rui

Uholdbar. Svein Harberg, talsperson for høyere utdanning i Høyre, betegner dagens situasjon som «uholdbar».

– Studenter sakker akterut i forhold til alle andre, samtidig som de opererer i et særdeles presset boligmarked, sier Harberg.

Les også:Stadig flere vil bli studenter

Venstre refser. Venstre er ikke mer nådige i kritikken:

– Her beviser den rødgrønne regjeringen nok en gang at de ikke prioriterer høyere utdanning og forskning nok, sier partileder Trine Skei Grande til Dine Penger.

Hun sitter i Utdanningskommiteen, og mener regjeringens forklaring om at den har prioritert studentboliger ikke holder mål:

– Det holder ikke når alle studentene tross alt ikke bor i studentboliger. Kjøpskraften til studenter er enormt svekket, sier Venstre-lederen.

Les også:Her er de «trygge» studiene

Manglende fokus. KrFs Kjell Ingolf Ropstad er ikke overrasket over studiestøttens bunnivå, med det manglende fokuset han mener regjeringen har hatt på høyere utdanning de siste åtte årene.

– Mens studiestøtten har stagnert, er leieprisene skutt i været. Studentene må jobbe mer for å overleve, og det går ut over studiehverdagen, sier Ropstad til Dine Penger.

Han mener SV må ta ansvaret:

– De har gitt størst løfter, og har hatt kunnskapsministeren i åtte år, sparker KrF-politikeren.

Les også: Får gratis utdanning verdt hundretusener

Minister Kristin Halvorsen: – De gjorde en elendig jobb selv

– MERKELIG: Kunnskapsminister Kristin Halvorsen mener kritikken mot regjeringens studiefinansiering er merkelig: – Da de borgerlige var i regjering, ble ikke studiestøtten engang prisregulert, påpeker hun.

Foto: Kunnskapsdepartementet

– Har dere sviktet studentene?

– Jeg synes det er merkelig at de tør å kritisere oss. Her kaster de borgerlige ikke bare stein i glasshus, her faller et helt glassmagasin over ørene på dem, sier Halvorsen.Og fortsetter:

– Vi har prisjustert studielånet og doblet bygging av nye studentboliger. Når de borgerlige partiene satt med ansvaret, ble ikke støtten engang prisjustert. De borgerlige gjorde en elendig jobb selv, sier Kristin Halvorsen til Dine Penger.

– Men uavhengig av hvor kritikken kommer fra, er det grunnløst å kritisere regjeringens innsats for studentenes økonomiske situasjon?

– Jeg har ansvar for dette området, og vil selvsagt at alle pengene hele tiden skal gå til dette området, men sånn fungerer ikke politikken.

Har prioritert studentboliger.– Hvorfor har dere ikke økt støtten så mye som dere lovte?

– Vi har prioritert studentboliger og innfritt 100 prosent på det området. Boligsituasjonen er den største utfordringen for studenter, så jeg mener det har vært en riktig prioritering.

– Du mener at studiefinansierings-ordningen for studenter er tilfredsstillende?

– Jeg er bekymret for at mange studenter har trang økonomi. På vegne av SV i neste periode mener jeg det er viktig å trappe opp studiestøtten fremover, sier hun.

Hun vedgår at det er riktig å knytte studiestøtten til utviklingen i grunnbeløpet, siden det måler den generelle velstandsveksten på en annen måte.

– Levekårsundersøkelser viser at mange studenter jobber mye. Vi må ha en studiefinansiering som sikrer at flest mulig gjennomfører på normert tid.

– Dere går til valg med løfte om å øke studiestøtten til 1,5 G. Hvorfor har dere ikke gjennomført det mens dere var i regjering?

– Det var ikke en del av Soria-Moria erklæringen, sier Halvorsen.

Les også Bergens Tidendes debattsider: – Støtten har aldri vært lavere

Følg oss på Facebook!

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Studenter jubler over 11.000 kroner mer for studenter: Øker studiestøtten til elleve måneder

  2. **NSO: Dagens situasjon er uakseptabel
    **Kunnskapsdepartementet: Vi prioriterer studentboliger: Her er krisegrafen for studenter i 2013

  3. Her er partienes student-løfter: Disse vil gi studentene 33.500 kroner mer hvert år

  4. Annonsørinnhold

  5. Studentene raser mot fjerning av 11 måneder: Studentleder: – Jeg gir ikke opp

  6. Isaksen vil ikke oppfylle NSOs studiestøtte-krav