Går fra Telenor til NHO: - Timingen er ikke helt optimal

Kristin Skogen Lund sier det satt langt inne å forlate Telenor midt i en storsatsning. Men hennes brennende samfunnsengasjement gjorde at hun til slutt sa ja til sjefsjobben i NHO.

ENGASJERT: Det er et brennende samfunnsengasjement som fikk Kristin Skogen Lund til å takke ja til jobben som NHO-sjef, og dermed forlate Telenor. Her er Skogen Lund avbildet med avtroppende NHO-sjef John G. Bernander på mandagens pressekonferanse.

VG
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

- Jeg skulle gjerne vært i Telenor lenger og timingen på dette er ikke helt optimal. Vi er akkurat i oppbyggingsfasen av det nye ansvarsområdet mitt «digital services», men jeg tror Jon Fredrik Baksaas er enig med meg i at vi hvertfall har skapt et veldig godt fundament for den satsningen, sa påtroppende NHO-sjef Kristin Skogen Lund til E24 etter mandagens pressekonferanse.

Som konserndirektør for Telenor Nordic har Kristin Skogen Lund blant annet hatt ansvaret for selskapets store satsing på det digitale økosystemet rundt smarttelefoner og økende bruk av mobilt bredbånd og nettjenester.

- Det er veldig mange flinke folk som kan ta dette videre, men jeg skulle gjerne blitt med på reisen selv, sier hun.

Brennende samfunnsengasjement

Til E24 forteller Skogen Lund at sakene hun har jobbet med som NHO-president har føltes svært meningsfulle å arbeide med.

- Var det et brennende samfunnsengasjement som fikk deg til å si ja til NHO-jobben?

- Ja det var det. Jeg tok jobben fordi jeg har blitt veldig opptatt av rollen til næringslivet i Norge og NHOs betydning i det. Det er dette som gjorde at jeg tror det vil bli veldig meningsfullt å jobbe med disse temaene på heltid, sier Skogen Lund.

Les også: Flåthen: - Har stor respekt for henne

- Men jeg skal være ærlig nok til å si at det satt veldig langt inne, og det var ikke en enkel avgjørelse fra min side. Jeg føler jo at jeg gir opp veldig mye der jeg kommer fra, sier den påtroppende NHO-sjefen, som mener det også har vært krevende å kombinere konsernjobben i Telenor samtidig som hun var president i NHO.

Vil ta grep tidlig

Det er to erfaringer som Skogen Lund spesielt vil ta med seg inn i den nye jobben.

Det ene er erfaringen fra omstillinger, som hun har vært med på i Aftenposten. Det andre er å gjennomføre transformasjoner, hvor hun viser til Telenor-satsningen hun har ledet.

- Det handler om å evne å se tidlig hvordan ting utvikler seg, og å ta grep tidlig nok og faktisk flytte bedrifter og kulturer i riktig retning, sier hun og legger til hvor viktig det er å skape en forståelse for nødvendige satsninger tidlig nok i en organisasjon.

- For når «alle» skjønner det da er det for sent, sier Skogen Lund.

Utdanning blir hjertesaken

Skogen Lund har mange saksfelt hun vil kaste seg over i lederjobben i NHO, men spesielt utdanning mener hun blir spesielt viktig.

- Min aller største hjertesak blir nok utdanning og kompetanse, sier hun og mener man må se på helheten i utdanningssystemet, både på yrkesopplæringen og høyere utdanning.

Les også: Investeringstørke og tosporsøkonomi: Dette krever NHO i statsbudsjettet

- Vi har altfor få som tar realfag og vi må tilpasse utdanningssystemet til det behovet vi vil ha og det vi skal leve av fremover. For å unngå at folk faller av i videregående så må du gjøre det bedre for dem i grunnskolen. Det er der grunnlaget legges, og det er ofte de elementære regne- og leseferdighetene som avgjør om folk lykkes senere i utdanningsløpet eller ei, sier en engasjert Skogen Lund.

I tillegg til utdanning vil Skogen Lund videreføre NHOs arbeid for å bedre samferdselsutbyggingen i Norge, forenkling av skjemaveldet og rammevilkår for næringslivet, fjerning av formueskatten og videre effektivisering av offentlig forvaltning.

- Står på de to beina vi trenger

Avtroppende NHO-sjef John G. Bernander sparer ikke på godordene om hans arvtaker og sier han både har fått respekt og blitt begeistret for Skogen Lund i tiden de har jobbet sammen.

- Hva er styrkene hennes?

- HAR DET SOM TRENGS: Avtroppende NHO-sjef John G. Bernander mener Kristin Skogen Lund har erfaringen som trengs fra politiske prosesser og næringsliv for å bli en god NHO-sjef.

Helge Mikalsen / VG

- Kristin har stått midt i norsk næringsliv. Har med seg det praktiske bedriftslivets erfaringer, og så har hun som president i NHO fått lov til å komme tett på politikken. Så her står hun på de beina vi trenger, slo en fornøyd Bernander fast til E24 etter pressekonferansen.

Han mener nøkkelen er å ha en forståelse for næringspolitikk og politiske prosesser, samtidig som man har en bevissthet for hva næringslivet trenger.

- Oppgavene kommer tett som hagl

Bernander mener de økende forskjellene mellom fastlandsindustrien og petroleumssektoren vil bli en viktig jobb for Skogen Lund.

- Hvis vi ser på bildet nå planlegges det 200 milliarder i investeringer i næringslivet. Av disse skal 180 komme i petroleumssektoren, så det er en forvitring som skjer i fastlandsindustrien, sier han.

- Jeg tror skatt på arbeidende kapital blir en viktig sak frem mot valget fordi den diskriminerer norske investorer som vil investere i Norge. Kostnadsnivået er høyt, og det er vi også medansvarlige for. Det viktigste er hva vi kan gjøre på kort sikt, og skatt på arbeidende kapital er noe politikerne kan gjøre noe med, sier Bernander.

Les også: Bernander går av

Bernander annonserte den 20. juni at han trekker seg fra sjefsjobben i NHO for å lede Viking Heat Engines

Begynner i november

Skogen Lund tiltrer i direktørjobben 1. november. I mellomtiden skal NHOs direktør for næringspolitikk, Petter Brubakk, fungere som administrerende direktør.

Visepresident i NHO, Heine Wang, tar over presidentjobben etter Skogen Lund. Han er til daglig konsernsjef i sikkerhetsselskapet NOKAS i Tønsberg.

NHO opplyste på pressekonferansen at Skogen Lund vil ha en lønn på 3,1 millioner kroner i året som administrerende direktør.

Les også

Frp om NHO-tallene: Dette bør være et varsko til oljeblaserte politikere- Nordea forstår ikke en industrileders hverdag- Norge har vært flinkest til å håndtere oljerikdommenStrengere straffer for brudd på arbeidsmiljølovenFlyselskapene krever 100 millioner i erstatning

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Kristin Skogen Lund blir ny sjef i NHO

  2. Skogen Lund hisser på seg SV

  3. Flåthen: - Har stor respekt for henne

  4. Annonsørinnhold

  5. – Vi vet at vi kommer til å trenge mange teknologer

  6. Skogen Lund favoritt til å overta etter Bernander