Ledertalentene 2020

Tidligere ledertalent: Disse fordelene gir unge ledere

Vinneren av ledertalentene for to år siden deler sine opplevelser fra programmet, og forteller om verdien han ser i å ha unge ledere med på laget.

KONSERNDIREKTØR: Barrera har ansvaret for strategi og kommunikasjon i Yara.
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

For 13. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Den årlige kåringen hedrer landets dyktigste ledere under 35 år.
Nominasjonsperioden er nå avsluttet. Følg den videre prosessen på E24.

I samarbeid med
pwc
mercuri

Pablo Barrera ble utnevnt til «årets ledertalent» i 2018 da han var 33 år gammel. På daværende tidspunkt var han konserndirektør for forsyningstjenester i Yara International, hvor han hadde ansvaret for en innkjøpsportefølje som beløp seg til nær 72 milliarder norske kroner.

Tre år senere er han konserndirektør for strategi og kommunikasjon i Yara, og forteller hvilke fordeler han har ved å være ung leder.

– Jeg mener det handler om å ha mangfold i diskusjoner, og jeg tror fordelen med å være en ung leder er at jeg ser ting fra nye perspektiver, sier Barrera.

Blant perspektivene han trekker frem er hva som motiverer yngre mennesker, hva den yngre målgruppen ser etter og er opptatt av.

– Om man diskuterer et viktig tema, og alle i rommet har like lang fartstid og omtrent samme bakgrunn, tror jeg det blir en fattigere diskusjon enn om man har mer spredning i alder, kultur og erfaringer, utdyper han.

Les også

Profilerte idrettsutøvere: Dette kan næringslivet lære av idretten

– Mindre farget av historien

Barrera trekker også frem at han har opplevd det å være ung leder som et positivt element.

– Jeg tenker nok litt annerledes rundt beslutninger ettersom jeg er mindre farget av historien. Når man er ung, ny og har fått tillit er det rom for å stille nye spørsmål og utfordre det etablerte, ettersom man ikke har den samme bakgrunnen.

Han understreker likevel viktigheten av å ha kolleger med lang erfaring.

– Det jeg er opptatt av er å få et bredt mangfold av meninger når jeg selv skal ta beslutninger. Jeg er ydmyk for at man flere ganger står i en problemstilling der det å lytte til folk som har stått i lignende situasjon før er verdifullt.

Han er derfor opptatt av å ha bredde i perspektiv rundt seg, som innebærer å heie frem og utvikle unge ledere, samtidig som han også ønsker å jobbe med erfarne ledere.

– Kjekt med en klapp på skulderen

Når han tenker tilbake på ledertalentene i 2018 forteller han at opplevelsen var utelukkende positiv.

– Det var veldig hyggelig å se hvor glade kolleger, familie og venner ble da jeg vant. Og man synes jo alle det er kjekt med en klapp på skulderen. Den positive motivasjonstrykket ga giv til å kjøre på videre, fortsette å jobbe hardt og ta ansvar for å utvikle meg selv som leder.

Han trekker også frem den positive oppmerksomheten Yara fikk, for hvordan de arbeidet for å utvikle ansatte og morgendagens ledere.

Les også

Fikk toppjobb i Oslo Børs-datterselskap som 26-åring

«Hadde forventet noen som var eldre»

På spørsmål om han har støtt på noen fordommer eller utfordringer som ung leder svarer Barrera at han ikke kommer på noen konkrete hendelser i Yara, og at han ikke har blitt møtt hverken motstand eller negative holdninger internt i selskapet.

– Eksternt så merket jeg det da jeg var landssjef i Chile. Da var jeg 31 år, og merket at enkelte kunder og forretningspartnere reagerte på at jeg var ung. Enkelte sa det rett ut, at de hadde forventet noen som var eldre.

Han forklarer at lederskikkelser i enkelte kulturer er noe man blir over tid, og at «jobbe deg opp stigen»-mentaliteten er mer tilstedeværende i kulturer.

– Derfor blir en gjerne overrasket når man ser veldig unge folk som har ansvarsfulle stillinger.

Barrera legger til at det i Sør-Amerika er en «hierarkisk» kultur.

– Så når du er sjef, så er du sjef. Da er det forstått, men den initielle ryggmargsrefleksen hadde flere jeg møtte der.

Les også

Vil at hele Norge skal bli bærekraftig: – Næringslivet må ta hovedansvaret

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2020
 2. Yara
 3. Ledere
 4. Ledertalentene

Flere artikler

 1. Nå skal vi finne «årets ledertalent» - kom med tips!

 2. Betalt innhold

  Unge ledertalenter: Slik fant de sin lederstil

 3. – At jeg blir utnevnt til avdelingsleder er en refleksjon av hvem vi er

 4. DNB-toppens første lederjobb: – Det ble en skjellsettende erfaring

 5. Oljefondssjefens seks råd til unge ledere