Ordfører om nedleggelses-nyheten: – Vil gi markant økning i arbeidsledigheten

– Dette er utrolig trist for alle som blir berørt. I en liten kommune som vår kjenner alle noen som jobber på NOVN, sier Søgne-ordfører Astrid Margrethe Hilde til E24.

TRIST DAG: Søgne-ordfører Astrid Margrethe Hilde (Ap) sier at lokalsamfunnet vil merke jobbkuttene i National Oilwell Varco. Hovedbildet er et illustrasjonsbilde fra selskapets egen hjemmeside.

Søgne kommune / National Oiwell Varco
  • Karl Wig
  • Victoria Armstrong
Publisert:,

Oljeservicegiganten National Oilwell Varco Norway (NOVN) varslet mandag at ytterligere 900 stillinger må skrelles vekk i nedbemanningsprosessen som allerede har kostet 1500 faste og innleide ansatte jobben.

De nye kuttene innebærer at produksjonsvirksomhetene på Hjelset utenfor Molde og Søgne utenfor Kristiansand legges ned.

Venter kraftig ledighetseffekt

– Dette vil vi merke, vedgår Søgne-ordføreren. Kommunen har cirka 11.000 innbyggere.

– Det er nesten 100 arbeidsplasser. Vi er en liten kommune, og mange jobber enten i Kristiansand eller i Søgne, sier Hilde.

NOVN har i flere omganger skrelt kraftig i stillingene i og rundt Kristiansand, senest i august. På Hjelset ble det i første omgang kuttet om lag 50 stillinger, ifølge ordføreren.

– Det begynner å bli veldig mange ledige i regionen. NAV sier første runde ennå ikke har kommet med i ledighetstallene, men fra desember regner vi med å se full effekt av nedbemanningene fra august. Med nedleggelsen blir det en markant økning i ledigheten, sier Hilde.

Les også

Oljeservicegigant varsler oppsigelser og nedleggelse av virksomhet

Håper vedlikehold består

Ordføreren sier hun har kjent til nedleggelsen en stund, ettersom selskapet er pålagt å underrette kommunen.

Forrige uke satt hun i møte med fylkesmannen og Nav. Hun sier selskapets hovedkontor i Houston har gitt signaler om at Søgne likevel skal få beholde noen vedlikeholdsfunksjoner etter nedleggelsen. Hilde sier dette i så fall vil utgjøre cirka 20–25 arbeidsplasser

– Det ser ut til at noen arbeidsplasser kan beholdes i Søgne, og det er veldig positivt, sier Hilde.

Ordføreren sier hun i møter har fått opplyst at det i så fall vil være snakk om cirka 20–25 stillinger som kan beholdes til disse vedlikeholdsfunksjonene.

Les også

Nytt fall i norsk industriproduksjon

Tøffe jobbutsikter

Men resten mister altså uansett jobben.

– Hva slags arbeidsmuligheter finnes det for disse?

– Mange av dem som har jobbet på Søgne er ingeniører, industrimekanikere og andre veldig spesialiserte, høyt kvalifiserte mennesker innen kran, drift og vedlikehold. Det er ikke så veldig mange andre arbeidsplasser de kan starte i her som ikke er oljerelaterte, sier ordføreren.

– De må nok derfor seg på å enten være mobile, eller søke seg over i andre bransjer. De kan for eksempel skaffe seg tilleggskompetanse og bli anleggsarbeidere, foreslår Hilde.

E24 har også vært i kontakt med ordfører Torgeir Dahl (H) i Molde, hvor verkstedet på Hjelset altså legges ned. Det betyr et tap på 64 arbeidsplasser. Dahl kunne ikke gi en kommentar på nåværende tidspunkt.

Flere artikler

  1. Sparker 900 rett før jul: – Ingen trodde dette ville skje

  2. Oljeservicegigant varsler oppsigelser og nedleggelse av virksomhet

  3. – Dette blir nok ikke siste runde

  4. Annonsørinnhold

  5. Brasiliansk kontraktssmell

  6. Eiendomsskatten gir hodebry for Norges nye kommuner