Berit Svendsen om toppjobben: – Jeg var 37 og vettskremt

Mangeårig Telenor-topp Berit Svendsen skulle aldri jobbe i det offentlige. Men hva annet finner man på når studiene avsluttes midt i en finanskrise?

Vipps-topp Berit Svendsen er ukens gjest i Mitt voksenpoeng.
Publisert: Publisert:

Et digert gult skjerf. Olajakke med «no fear» i store bokstaver på det ene ermet. En topp med gult leopardmønster.

Det er slik vi er blitt vant til å se tidligere Telenor-topp, nå sjef for betalingstjenesten Vipps’ internasjonale satsing. Det er lenge siden hun gadd å «kle seg som en mann», slik hun selv beskriver klesstilen hun fikk av å være alene i Telenors konsernledelse med bare dresskledde menn.

Mørke dresser gjør henne trist. Farger gjør henne glad.

Ville bli flyvertinne

Det kunne fort blitt et liv i mørk dress på Svendsen, som helst ville bli flyvertinne som ung. Faren syntes det var en sånn passe idé, forteller hun i E24s podkast Voksenpoeng.

– Han var liksom ikke helt klar for det, for han syntes det gikk veldig bra med meg på skolen i matte og fysikk og sånt, sier Svendsen.

Hør hele intervjuet med Berit Svendsen i Voksenpoeng der du vanligvis lytter til podkast, eller i spilleren under.

Flyvertinnedrømmen ble lagt på hylla til fordel for sivilingeniørstudier ved NTNU i Trondheim. Hun ville gjerne jobbe med «fremtidsting». Det var der hun oppdaget og ble fascinert av internett for første gang – lenge før internett egentlig var en greie for folk flest.

– I databoka på fjerdeåret var det et appendiks som het «Arpanet», og det var for veldig spesielt interesserte studenter. Så hadde vi en gjesteforeleser fra Televerket som snakket om den første mobilteknologien. Da tenkte jeg at jeg skulle lese det kapittelet om arpanet, og tenkte «jøss, det er noen som tar i bruk den datakommunikasjonen jeg lærer om», sier Svendsen.

– Skal jeg jobbe i staten, da?

Televerket, i dag langt bedre kjent som Telenor, var dog ikke drømmearbeidsgiveren da hun var ferdig utdannet. Før børsnotering var selskapet heleid av staten.

– Jeg hadde veldig lyst til å gå ut i næringslivet og gjøre karriere, det syntes jeg var veldig spennende. Men akkurat da kom finanskrisen, den kom vel rundt 1988, og da begynte mange av de jeg gikk sammen med å slite med å få jobb. Inkludert meg. Det var ikke så enkelt, sier Svendsen.

Berit Svendsen mener hun kledde seg «som en mann» for å passe inn i Telenors konsernledelse. Det ble det slutt på – den fargeglade lederen er som oftest lett å få øye på i mengden. Har hun på seg noe svart, må det helst kombineres med sterke farger.

Den eneste jobben hun fikk, var i Televerkets forskningsavdeling. Hennes daværende kjæreste jobbet i Norsk Data som den gang var en stor og lønnsom produsent av minidatamaskiner, og Svendsen minnes at han syntes det var «superkult».

– Jeg diskuterte det med ham den gangen, «skal jeg begynne i staten, da??». Han sa at jaja, du kan jo være der noen år og så kan du søke deg til næringslivet. Det var planen og gjennomgangstonen i de diskusjonene vi hadde, sier hun.

37 og vettskremt

Det ble langt ifra «noen år» i Televerket. Telenor ble Svendsens arbeidsplass i vel 30 år. På de syv årene i forskningsavdelingen oppdaget hun en interesse for ledelse, og tok videreutdanning i teknologiledelse, blant annet ved amerikanske MIT.

Der fikk hun et gjensyn med internett.

– Der satt jeg på labben og leste VG på nett for første gang. Jeg husker jeg ringte hjem til min mor og fortalte det. Hun sa «hvordan i all verden har den avisen kommet inn der?». Da hadde jeg en lang forklaring på det, for dette var noe av det jeg syntes var veldig gøy å jobbe med, sier Svendsen.

Bla i galleriet eller sjekk ut Voksenpoeng med Nora på Instagram for å lese Berit Svendsens skoledagbok.

Hun fikk muligheten til å jobbe med Telenors tidlige internettsatsinger, og ble da synlig for konsernledelsen. Da teknologidirektør Ole Petter Håkonsen sluttet i jobben, fikk Berit en telefon fra daværende konsernsjef Tormod Hermansen. Hun husker fremdeles akkurat hvor hun var da telefonen kom, og hvordan møtet var.

– Jeg husker han satt der med kaffekoppen sin og lurte på om jeg hadde noe imot at han spiste matpakka si mens jeg var der – for han hadde jo matpakke med brun- og gulost. Det sa jeg var helt fint. Så lurte han på om jeg ville være kandidat til å ta over jobben som teknologidirektør. Jeg kunne jo ikke si nei, jeg var 37 år og vettskremt, og jeg tror også han var skremt.

Konsernsjefen satte «konstituert» foran tittelen, og fortalte henne at nå hoppet hun etter Wirkola. Respekt, det kom hun bare til å få ved å gjøre en fantastisk jobb. Etter et halvt år ble «konstituert» borte fra tittelen.

– Plutselig sto det bare noe annet på lønnsslippen, liksom?

– Haha, ja, plutselig var det liksom «oi, nå står det ikke konstituert lenger. Da har jeg sikkert fått jobben».

Vil ikke tilbake

Etter flere tunge lederverv, sluttet Svendsen i Telenor på dagen. Exiten fikk voldsom oppmerksomhet i mediene.

– Det er jo veldig rart, det blir nesten som en skilsmisse, ikkesant? Det var litt vondt. Ikke nødvendigvis fordi jobben ikke var der lenger, men mer alle de kollegene jeg var så veldig glad i, som jeg visste jeg ikke kom til å treffe den dagen jeg gikk ut, og som hele tiden har stått der brask og bram med meg.

Vipps-toppen har ingen planer om å komme tilbake til Telenor.

Det ble tilbake til start for Svendsen. Hva skulle hun finne på nå? Hun tenkte ikke at de nye spennende tilbudene kom til å komme rekende på en fjøl. Det ble noen måneder pause, blant annet til å skrive ned reisen gjennom Telenor-systemet. Så dukket det opp et tilbud fra Vipps som viste seg å være akkurat det hun ville etter 30 års Telenor-ekteskap.

– Telekom har jo sluttet å vokse, det dreier seg mye om omstrukturering og kostnader. Jeg ville inn i en bransje hvor Norge lå langt fremme og hvor det hvor det var stor vekst. Da var det naturlig å tenke fintech, sier Svendsen.

Hun bedyrer at å gå tilbake til «eksen» Telenor dermed er uaktuelt.

– Hvis du fikk tilbud om jobben som konsernsjef i Telenor nå, hadde du tatt den?

– Jeg har jo verdens mest spennende jobb i Vipps, og jeg vil jobbe med innovasjon.

– Så det blir et nei der?

– Ja.

Hør hele intervjuet om Berit Svensens vei til toppen i Telenor, hvordan hun håndterte «gutteklubben», og hva hennes mest minneverdige jobbtabbe i E24s podkast Voksenpoeng. Du finner den overalt hvor du vanligvis lytter til podkast, eller i spilleren lenger oppe i artikkelen.

Publisert:
Gå til e24.no