Ble kåret til Årets ledertalent: – Gjorde alt fra første etasje til helikopteret

Konserndirektør Pablo Barrera (33) er Årets ledertalent 2018. «End game» er å bli sjefen.

VINNERE: Årets ledertalent Pablo Barrera holder sin takketale foran resten av topp 10-plasseringene under kåringen på Høvik fredag.
Publisert: Publisert:

Pablo Barrera (33) er konserndirektør for forsyningstjenester i Yara International, og har ansvaret for en innkjøpsportefølje som beløper seg til rundt 8,5 milliarder dollar, altså 72 milliarder norske kroner.

Han hedres i dag som vinneren i E24s kåring av ledertalenter under 35 år, som gjøres i samarbeid med rekrutteringsselskapet Mercuri Urval.

Barrera ble av Ledertalentene-juryen også kåret til «årets drivkraft» for 2018.

– I dag er jeg både stolt og ydmyk over å ha fått utmerkelsen Årets ledertalent. Jeg er veldig takknemlig over å ha blitt valgt ut over så mange flotte og talentfulle mennesker. Jeg kjenner personlig flere av kandidatene og vet at dette ikke kan ha vært lett avgjørelse for juryen, sa Barrera under sin takketale.

Ledertalentene 2018: Se hele listen her

Ikke forventet

Barrera sier direkte etter takketalen at han ble overrasket over utmerkelsen.

– Ja, helt ærlig så var jeg det, fordi jeg vet at det er så mange talentfulle folk der ute. Og som jeg sa på scenen, og det var jeg helt ærlig på, jeg kjenner mange på den lista og vet at det er så utrolig mye flink folk der ute, så for meg var det ikke forventet, sier han til E24.

«En ung og upolitisk leder som har veldig sterke verdier, og som engasjerer seg langt utenfor eget ansvarsområde i konsernledelsen. Han er like god med folkene på fabrikkgulvet som han er i Yaras styrerom eller blant topplederne i World Business Council», skriver juryen i sin begrunnelse.

– Jeg kjenner meg nok igjen i en del av beskrivelsene. Jeg prøver som leder å være veldig inkluderende og åpen, veldig ærlig, ha lite skjult agenda, og å være inkluderende. Så vil jeg veldig gjerne ha folk med meg. Av natur tror jeg mer på å lede gjennom positiv energi enn pisken, sier 33-åringen.

Fra første etasje til helikopteret

Siviløkonomen fra NHH kom til Yara i 2014 – den gang fra konsulentselskapet BCG, og startet da i Yaras avdeling for strategi og forretningsutvikling.

I januar 2017 ble han utnevnt landsjef i Chile, og ble der ansvarlig for Yaras salgs- og markedsføringsaktiviteter i landet. Da var han 31 år.

– Har du et mantra som leder?

– Det er egentlig det å sette en tydelig retning og jobbe for å få et godt team med meg. Være med å brette opp ermene. Så da jeg var landsjef i Chile var jeg og kjøpte kaffe, betalte internettregningen og gjorde alt fra første etasje til helikopteret. Det er viktig for meg å brette opp ermene sammen med teamet.

– Og det med positiv energi. Jeg er veldig glad i å stadig vekk pushe meg selv og bli bedre og bedre. Men noen ganger er det viktig å stoppe opp og si «shit, dette var bra, du gjorde en god jobb». Ordentlig anerkjennelse av de rundt deg, og deg selv er noe jeg jobber mye med.

Kan bli sjef

33-åringen utelukker absolutt ikke at han en dag kan ende opp som konsernsjef.

– Har du noe «end game»?

– Jeg synes det er utrolig kult å jobbe i Yara. Et fantastisk spennende selskap og jeg brenner ordentlig for det vi holder på med. Og akkurat nå så synes jeg det er det gøyeste i verden nesten. Å prøve meg som sjef en dag har jeg definitivt lyst til, men det er ikke noe jeg har hastverk med.

I Yara fikk han mye ansvar tidlig, og i årene før Chile-oppdraget var han først strategidirektør fra 2015, så ledet han deretter en større omstilling av organisasjonen som en følge av at konsernsjef Svein Tore Holsether tiltrådte høsten 2015.

Barrera ledet deretter arbeidet med å revidere og reetablere selskapets nye misjon, visjon og verdier, noe som involverte hele det globale selskapets organisasjon og alle dets ansatte.

Stillingen som landsjef hadde han inntil han ble utnevnt til konserndirektør våren 2018.

Publisert:

Her kan du lese mer om