Han er «årets samfunnsbygger» i Ledertalentene 2016: – Jobber du for oss hjelper du mennesker, samtidig er det bra for din karriere

Tamar Thorud (27) har jobbet både for Statoil og næringsdepartementet – nå hjelper han narkomane og hjemløse. – Det finnes paralleller.

ÅRETS SAMFUNNSBYGGER 2016: Tamar Thorud i Gatejuristen vant kategorien for sosiale entreprenører i årets utgave av E24s Ledertalentene-kåring. Neste fredag får han sin premie under utdelingsseansen i Oslo.

Foto: Gatejuristen
  • Eric B. Utheim
Publisert:,

– Selv i velferdsstaten Norge lever folk uten tak over hodet, nok mat eller nødvendig helsehjelp. Alle har grunnleggende rettigheter – men det er stor forskjell på å ha en rett, og faktisk få den retten.

Thorud leder 30 frivillige advokater, økonomer, sosialfagsstudenter, jusstudenter og økonomistudenter som bruker av sin egen fritid – og sine egne kunnskaper – for å hjelpe de i samfunnet som har det vanskeligst.

Gatejuristen drives av Kirkens Bymisjon – og tilbyr nå hjelp i 14 ulike norske byer.

– På landsbasis har vi 150 frivillige, og behandlet nær 3.000 saker i fjor, sier Tamar Thorud til E24.

Gatejuristen gir gratis rettshjelp til folk som har eller har hatt et rusproblem. I prosjektet Barnas Jurist gir de også gratis rettshjelp til barn og unge. Organisasjonens nyeste tilbud er Gatas Økonom, der folk med rusproblemer får gratis økonomirådgivning. Ofte har klientene liten eller ingen kunnskap om hvilke rettigheter de har eller hvordan de skal gå frem.

– Den samfunnsøkonomiske nytten av at vi legger til rette for frivillighet blant akademikere er veldig stor, sier Tamar Thorud.

Selv er hedmarkingen ansvarlig for etableringen av Gatejuristen Innlandet. Nå leder han oppbyggingen av Barnas Jurist og Gatas Økonom.

For sitt arbeid som leder og sosial entreprenør kåres han til vinner av kategorien «årets samfunnsbygger» i E24s årlige Ledertalentene-kåring.

Neste fredag skal han og de andre syv kategorivinnerne, samt selve «årets ledertalent 2016», få sine premier under et prisutdelingsarrangement i Oslo. E24 avslører én kategorivinner om dagen frem til arrangementet.

– Som på luksusfellen

– Vi lanserte nylig Barnas Jurist, et prosjekt hvor vi gir sårbare barn juridisk bistand. Behovet blant denne gruppen er veldig stort. Vi har tatt inn nær 70 saker på de første ti ukene siden etablering, sier Tamar Thorud til E24.

Barnas Jurist arbeider i likhet med Gatejuristen oppsøkende. Gjennom samarbeid med Skolehelsetjenesten, Røde Kors, Redd Barna, Ullevål, Nav og en rekke andre aktører når de ut til de barna som trenger hjelpen mest.

– Våre frivillige medarbeidere utgjør en viktig forskjell i disse barnas liv, og bidrar til å forebygge eller redusere alvorlige problemer. Frivilligheten er også viktig i Gatas Økonom der folk som har eller har hatt rusproblemer får gratis økonomirådgivning, sier han.

– Erfaringen fra Gatejuristen er at behovet for en slik tjeneste er veldig stort. Økonomiske problemer er ofte et av hindrene folk møter når de er på vei ut av rusen og ønsker seg et bedre liv. Vi hjelper dem med å rydde opp i økonomien, sier Thorud.

– Det er litt som på luksusfellen, bare uten TV, sier Thorud med et smil.

OPPSTART: Tamar Thorud sammen med Ingvild Bjørn-Hansen og Gatejurist-sykkelen. Bildet er fra 2013, og oppstarten av Gatejuristen Innlandet.

Foto: Gatejuristen

Den 27 år gamle juristens første møte med Gatejuristen kom for seks år siden, da han selv ble frivillig.

Les også

Hun er «årets innovatør» i Ledertalentene 2016: Starter masseproduksjon av roboter for å hjelpe syke barn

– I 2010 jobbet jeg som frivillig én dag i uken ved siden av studiene med å gi gratis juridisk rådgivning til Gatejuristens klienter.

Så fulgte jobb i Statoil og i næringspolitisk avdeling i Nærings- og fiskeridepartementet. Det var nemlig arbeid med næringslivets rammevilkår han hadde sett for seg.

Men han endte allikevel opp i ideell sektor.

– Jeg ble headhuntet. De ringte og spurte om jeg ville bygge opp Gatejuristen Innlandet. Da ble det slik, sier hedmarkingen.

– Det er vel forskjell på å jobbe i Statoil og med rusavhengige?

– Det er naturlig nok stor forskjell på det arbeidet jeg har gjort tidligere og det jeg gjør nå. Allikevel finnes det paralleller å trekke. Erfaringene jeg har med meg både fra privat og offentlig sektor er verdifulle også i denne jobben.

– Vi arbeider svært systematisk for å levere kvalitet i alle ledd. I Gatejuristen er det bygget opp et kvalitetssystem og måten vi arbeider både med fagutvikling og kompetanseutvikling ligner det som gjøres i store organisasjoner som departementet og Statoil. Fagligheten står dessuten sterkt blant våre medarbeidere.

Godt navn

Prosjektene Thorud leder har et tak på antall frivillige. Thorud leder i dag 30 medarbeidere der staben med ansatte består av ham selv og to rådgivere og resten er frivillige medarbeidere.

– Det er stor pågang av søkere som ønsker å være frivillige hos oss. I Barnas Jurist og Gatas Økonom har vi inntak av frivillige en gang i året og vi gjennomfører grundige seleksjonsprosesser. Konkurransen om å komme med er blitt hard. Vi skal levere kvalitet, det har vært Gatejuristens adelsmerke siden oppstart – derfor må vi sette en begrensning på antall frivillige, slik at vi både får gitt dem grundig opplæring og oppfølging, sier Thorud.

– Vi satser på unge talenter, og har mange gode søkere. Jeg oppfatter at det henger høyt i studentmiljøene å være frivillig hos oss. Mange frivillige fornyer også sine engasjementer. Et viktig fokus for meg er at de frivillige skal oppleve eierskap til oppgavene sine.

– De frivillige hos oss får utgjøre en viktig forskjell. Jobber du for oss hjelper du mennesker, samtidig er det bra for din karriere.

Thorud nevner mentorordning, tverrfaglige team, fadderordning og skreddersydde kvalitetssikringsverktøy som suksesskriterier for prosjektene han leder.

– Studentene arbeider i 20-prosentstillinger, altså fast én dag i uken. For juristene, advokatene og økonomene har vi spesialtilpassede løp som legger til rette for å være frivillig ved siden av full jobb. Samlet legges det ned mange årsverk i frivillighetstimer i Gatejuristen.

PÅ KONTORET: Tamar Thorud (bak), sammen med leder for Gatejuristen Oslo, Cathrine Moksness (til venstre i bildet). Til høyre står Hampus Jansson, rådgiver i Gatas Økonom og Ingrid Olsen, som er rådgiver i Barnas Jurist. Bildet ble tatt på kontoret fredag.

Foto: Gatejuristen

Afrika neste

– Målet fremover er å spre Barnas Jurist og Gatas Økonom. Disse ordningene er i dag Oslo-baserte. Neste store milepæl er å få disse ut til resten av landet. Modellen fungerer så godt, så vi jobber for tiden med å få til spredning også utenlands. Vi mener vi kan bidra til at sårbare mennesker også i andre land får hjelp, sier Tamar Thorud.

Les også

Leder shipping-kontor i Singapore: – Undervurderte kulturforskjell-utfordringene

Gatejuristen er derfor i ferd med å starte et prosjekt i Kenya, etter samme lest som i Norge.

– Vi er i samtaler med kenyansk organisasjon, som jobber med helserettigheter på policy-nivå. De ser behovet for konkret og gratis rettshjelp, og har derfor innledet et samarbeid med oss, hvor vi deler av våre systemer og erfaringer.

– Hva er din egen drivkraft for å gjøre dette?

– Jeg er opptatt av innovative løsninger på sosiale problemer i samfunnet. Min erfaring er at ved å se med et nytt blikk på hvordan vi organiserer oss og ved å bruke ressurser i samfunnet som eller ville ligget ubenyttet kan vi skape veldig gode resultater. Jeg motiveres av den endringen vi skaper og trigges av å nå mål sammen med mine dyktige medarbeidere. For meg er dette også en enestående mulighet til å utvikle meg selv som leder.

– Ser du for deg å vende tilbake til det private næringslivet en dag?

– Jeg utelukker det ikke, men akkurat nå er jeg svært tilfreds der jeg er, sier «årets samfunnsbygger» i Ledertalentene 2016.

Les også

Tobias (32) er mentor for Vibeke (60)

Les også

– Nå begynner kandidatene å peke seg ut

Les også

Ledertalentene-fagekspert: – Hemmende med mange eldre menn i topplederstillinger

Her kan du lese mer om

  1. Studentliv
  2. Økonomi
  3. Ledertalentene
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Marie Nielsen (35) til topps i Ledertalentene 2017

  2. Karens roboter skal hjelpe syke og ensomme barn

  3. – Det er vanskelig å forstå betydningen av Maries arbeid

  4. Annonsørinnhold

  5. Her er ledertalentjuryens begrunnelser

  6. – Magien oppstår i kontakten mellom leder og de som faktisk lager produktene