SJEFER UNDER PRESS: Dobbelt så mange sjefer uten jobb

I august er nesten dobbelt så mange ledere arbeidsløse som i samme måned i fjor, viser nye tall. - Et kraftig byks, sier ekspert.

  • Ingrid H. Indseth
Publisert:

Nesten dobbelt så mange norske ledere står uten jobb i august i år som i samme måned i fjor.

Det viser tall fra NAV.

- Det er ikke så veldig overraskende i forhold til vår medlemsmasse, men det er et veldig høyt tall og et kraftig byks, sier kommunikasjonsleder i forbundet Lederne Sverre Simen Hov til E24.

I august i år var 1049 ledere uten jobb, mot 738 i august i fjor.

Totalt har ledigheten i snitt økt med 76 prosent så langt i år.

Venter flere endringer

Størst er økningen i privat sektor, hvor lederledigheten har økt med 135 prosent i august i år sammenlignet med samme periode i fjor.

For ledere i det offentlige og interesseorganisasjoner er økningen på 30 prosent.

Forbundet Lederne organiserer 15.000 ledere fra 1.200 bedrifter, og har nylig gjennomført en undersøkelse blant sine medlemmer.

- Veldig mange av våre medlemmer har fått beskjed om eller vet at det kommer endringer i løpet av året. Det kan være alt fra oppsigelser til stillingsendringer og utflagging, sier han.

Klassisk skvis

Særlig merker de et økt press på mellomledere.

- Det er en klassisk skvis de kommer i, som budbringer både fra toppen og ned og fra de ansatte og opp. Mange må overlevere nyheter og gjennomføre endringer som går ut over dem selv, sier han.

Samtidig mistenker Lederne at flere bedrifter misbruker finanskrisen.

- En av grunnene er at noen bedrifter sliter finansmessig, men det er også en del som benytter muligheten og skylder på finanskrisen. De gjennomfører en del endringer som de ikke hadde turt å gjøre ellers, selv om de har økonomien i orden, sier Hov.

Har troen

NAV-tallene viser at det heller ikke ser så lyst ut for dem som mister jobben.

I august ble lagt ut 31 ledige lederstillinger, kun 13 av dem i privat sektor. Det er halvparten så mange som i samme måned i fjor. Totalt ligger det 635 ledige lederjobber ute.

Men Hov har troen på at det snart vil snu.

- Det er veldig vanskelig å spå, men jeg vil tro at det roer seg på et tidspunkt. Økonomien er vel over det verste og for å sette det på spissen begynner det å bli litt vanskeligere for bedrifter å rettferdiggjøre store omstillinger. Men vi har noen unntak som vil slite fremover, blant annet eksportindustrien, sier han.

Les flere nyheter på E24 Jobb.

Publisert:

Flere artikler

  1. Betalt innhold

    Veteran tar fire nye år

  2. Eldre minst populære hos sjefene

  3. - Det er galt at offentlig sektorblir lønnsledende

  4. Oljedirektørene hadde over 20 prosent lønnsvekst i fjor

  5. Fet lønnsøkningfor offentlige sjefer