Andelen kvinnelige ledere opp 11 prosentpoeng på ni år

Siden begynnelsen av 2000-tallet har norske kvinner for alvor begynt å klatre på karrierestigen.

TIL TOPPS: Elisabeth Rustand er en av stadig flere kvinner som har fått jobb som toppleder. I mars i år ble hun ansatt som daglig leder i den mellomstore bedriften i Ludens Reklamebyrå.

Ludens Reklambyrå
  • Ida Hanstad
Publisert: Publisert:

En fersk lederundersøkelse fra Administrativt forskerforbund ved Norges Handelshøyskole (AFF) viser at andelen kvinnelige ledere i 2011 var oppe i 31,5 prosent.

Det er en økning på nesten 11 prosentpoeng fra 2001, da kvinneandelen lå på 20,9 prosent. Dette tilsvarer en økning på 50 prosent.

Undersøkelsen er en representativ undersøkelse av ledere i bedrifter med mer enn ti ansatte, skriver Ukeavisen ledelse.

En av kvinnene som er med på å føre til en økning i kvinneandelen, er Elisabeth Rustand. Hun har nylig blitt ansatt som daglig leder i det mellomstore byrået Ludens Reklambyrå.

Selv mener hun at årsaken til at hun har nådd toppen, er at hun har grepet de sjansene hun har fått.

- Jeg var den eneste jenta som satt i studentforeningen på Handelsakademiet på 80-tallet. Siden har det ballet på seg med blant annet oppstart av firmaet Radar reklame og rådgivning og verv i ulike styrer, sier hun til E24.

Var beste kandidat

Styreformann Jon Ihlen i Ludens sier at de er opptatt av kjønnsbalanse, men understreker at de aldri ansetter folk fordi de har «riktig kjønn».

- Det er ingen tvil om at Rustand fikk jobben fordi hun var den best kvalifiserte søkeren og ikke fordi hun var kvinne, sier han til E24.

Han har vært i reklamebransjen siden tidlig på 80-tallet. Spesielt de ti siste årene har han merket en økning i antall faglig dyktige kvinner.

- Slik er det vel stort sett i alle bransjer, hvilket er et produkt av likestillingen i samfunnet. Forholdene er bedre lagt til rette i dag enn da jeg var liten. Mulighetene for at også kvinner skal få seg en karriere, blir stadig bedre, sier han.

Les også: Få kvinner når toppen i revisorbransjen

Har ventet på resultatet

Rektor Tom Colbjørnsen ved handelshøyskolen BI mener økningen er imponerende.

BI-rektor Tom Colbjørnsen

BI

- Jeg har siden tidlig på 90-tallet sett at flere og flere kvinner har kommet inn i utdanninger som fører til slike stillinger. Jeg har sett hvor arbeidsomme og ambisiøse disse studentene er, og har sagt at det bare er snakk om tid før vi ser dem ute i arbeidslivet, sier han til E24.

Han legger til at han har valgt å smøre seg med tålmodighet mens han har ventet på at kvinnene i større grad skulle innta lederstillinger, fordi svært få studenter går rett inn i en lederstilling etter endt utdanning.

- Og nå ser vi altså resultatene. 11 prosentpoeng på ni år er mye sammenlignet med utviklingen i en del andre ting i samfunnet, sier Colbjørnsen, som også har omtalt temaet i på BIs hjemmesider.

Når ikke toppen

På kvinnedagen 8. mars foretok E24 en gjennomgang av antall kvinnelige ledere hos de fire største revisjons- og rådgivningsselskapene i Norge.

I snitt er nesten hver andre medarbeider på nivået under partner, en kvinne.

På partnernivå er tallene langt fra like jevne. KPMG, Deolitt, PWC og Ernst & Young har har henholdsvis 13, 17, 11 og 10 prosent kvinnelige partnere.

Også ifølge AFFs undersøkelse er det en større kvinneandel blant mellomledere enn i de høyeste posisjonene. Ifølge 2011-undersøkelsen er 75 prosent av de kvinnelige lederne mellomledere.

Går fortere lei

Rustand synes nyheten fra AFF er hyggelig, men skulle gjerne sett at statistikken var enda bedre.

- Jeg tror jo at det går riktig vei, men det går litt langsomt. Det er vanskelig å si hvorfor det er slik, men noe av grunnen er nok at mange kvinner ikke er like flinke som menn til å bruke albuer og å stikke seg frem, sier Rustand.

- Mange spør seg nok også om det er verdt å satse på karrieren, eller om de bør prioritere andre ting, legger hun til.

Colbjørnsen gjennomførte i 2002 en undersøkelse med et representativ utvalg av kvinnelige ledere.

- Den viste at kvinner går fortere lei av lederjobber, fordi det stjeler for mye tid av privatlivet deres, sier han.

Colbjørnsen sier at selv om de fleste kvinner med lederjobber i dag befinner seg på mellomledernivå, men at han tror man i fremtiden i større grad vil se at de klatrer videre oppover på pyramiden.

- Jeg tror vi vil se et generasjonsskifte og at kvinnene som nå kommer på banen vil være mer sultne på karriere og i større grad prioriterer dette, mener BI-rektoren.

Les også:

  • Mangel på kvalifiserte kvinner
Publisert:

Flere artikler

  1. To av tre har ambisjoner om å bli sjef

  2. Flere kvinner til NHH: – Økonomi er jo det som får verden til å gå rundt

  3. – Ikke putt oss kvinner i hjørnet

  4. Kvinner sitter fast i mellomlederklisteretEkspert: - Må bli tøffere

  5. Fersk undersøkelse: Stor lønnsskjevhet blant økonomer