Én av tre nordmenn: - Jeg er overkvalifisert

Langt flere nordmenn mener de er overkvalifisert enn underkvalifisert for sin nåværende jobb.

OVERKVALIFISERT: Én av tre nordmenn mener de er overkvalifisert til jobben de gjør, mens 13 prosent mener de er underkvalifisert.

  • E24
Publisert: Publisert:

En ny undersøkelse gjort av bemanningsbyrået Randstad viser at 32 prosent av norske arbeidstakere mener de er overkvalifisert for jobben de gjør, skriver selskapet i en pressemelding.

Til sammenligning mener bare 13 prosent av nordmenn at de er underkvalifiserte for jobben de gjør.

- Undersøkelsen vår viser at nordmenn flest mener de har et godt grep om arbeidsoppgavene sine. Mange arbeidstakere her på berget mener til og med at deres kompetansenivå er høyere enn hva som er nødvendig, og få ser på seg selv som underkvalifiserte, sier daglig leder Camilla Grana i Randstad i en pressemelding.

- I et samfunn der høye universitetsgrader har blitt svært vanlig, er det tydelig at det ikke er rom for at alle får arbeidsoppgaver som utfordrer dem.

Overkvalifiserte Sverige

Blant våre skandinaviske naboer er det danskene som er mest beskjedne. Hos naboen i sør mener kun 25 prosent at de er overkvalifiserte, det er nest lavest i Europa etter Luxembourg.

LES OGSÅ: Historisk høy innvandring fra Øst-Europa til England

Svenskene er de mest overkvalifiserte skandinaviske arbeidstakerne, skal vi tro undersøkelsen: 34 prosent mener de har høyere kompetansenivå enn det jobben krever.

Høyere i Europa

Bare 13 prosent av norske arbeidstakere, 10 prosent av danske arbeidstakere og 16 prosent av svenske arbeidstakere mener de har lavere kompetansenivå enn det jobben krever.

- I hele Europa ser vi at det er langt flere som mener de er overkvalifiserte enn underkvalifiserte, og skandinaviske arbeidstakere er på linje med resten av Europa her.

LES OGSÅ: 18 millioner uten arbeid

- Det eneste unntaket i Europa er Italia, der nesten 46 prosent av arbeidstakerne mener de er underkvalifiserte. Mens 36 prosent mener de er overkvalifiserte, sier Grana.

Det er tyrkiske, greske, spanske arbeidstakere som i størst grad ser på seg selv som overkvalifiserte. 79 prosent av tyrkerne, 69 prosent av grekerne og 64 prosent av spanjolene mener jobben de utfører ligger under eget kompetansenivå.

LES OGSÅ: Spanjolene rømmer landet

- Det er tydelig at svært mange arbeidstakere i kriserammede land som Hellas og Spania nå må nøye seg med arbeidsoppgaver langt under deres kompetansenivå, sier Grana.

LES OGSÅ:

Publisert:

Flere artikler

  1. Seks av ti forventer økt lønn i 2014

  2. Norske arbeidstakere mest fornøyde av alle

  3. Spania vurderer å stille klokka

  4. Annonsørinnhold

  5. Nordiske ansatte er blant de mest forsiktige i verden

  6. Bare hver tredje nordmann er opptatt av å bli forfremmet