Ni av ti går rett fra studier til relevant jobb

De fleste som tar profesjonsstudier får relevant jobb etterpå, men det finnes ett unntak.

Sykepleier i jobb. Nesten alle nyutdannede sykepleiere, lærere og førskolelærere får jobb rett etter endt utdanning, viser ny rapport.

Illustrasjonsfoto: Tore Meek
  • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Ni av ti som tar utdanning som kvalifiserer dem for bestemte yrker, såkalt profesjonsutdanning, får jobb rett etter fullført utdanning, viser en fersk rapport.

De fleste nyutdannede profesjonsutøvere befinner seg i relevante yrker, ifølge rapporten som først ble omtalt av Forskning.no.

- Ser lyst ut. Aller best ut kommer sykepleiere, lærere og førskolelærere.

– Bildet er generelt lyst når det gjelder integrasjon i jobbmarkedet. Uteksaminerte studenter får relevant jobb i forhold til utdanningen de har tatt, sier Andreea Ioana Alecu ved Senter for profesjonsstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Senteret har utarbeidet en rapport basert på tallene de har hentet fra StudData, en database over profesjonsutdanningene og overgangen til arbeidslivet. Rapporten tar for seg nyutdannede høgskolestudenter med bachelorgrad.

Les også: Ledere: Født sånn eller blitt sånn? (krever innlogging)

Hovedfokus i rapporten er velferdsprofesjonene i offentlig sektor, men bildet er ganske likt for ingeniører, som tradisjonelt jobber i konkurranseutsatte sektorer.

– De fleste uteksaminerte studenter bruker mellom ett og to år på å få en stilling innenfor kjerneområdet. Dette er mest tydelig for ingeniører, sier Alecu.

I relevante stillinger. Blant lærere, førskolelærere og sykepleiere er det litt flere som går rett ut i en stilling innen kjerneområdet eller annet relevant arbeid det første året.

– Fysioterapeuter følger ganske tett etter sykepleiere og lærere, med cirka 85 prosent som er sysselsatt innenfor kjerneområdet og andre relevante yrker.

For bygningsingeniører, sosionomer og barnevernspedagoger er det litt over 80 prosent av respondentene som er i relevante yrker året etter avlagt grad.

Les også: Dette mener ekspertene om jobbsøkermytene

Gjelder ikke journalister. – Journalister er unntaket. Undersøkelsen tyder på at journalister har et tøffere møte med arbeidsmarkedet enn andre grupper, sier hun.

I denne gruppen er det litt under 55 prosent som er i relevante jobber året etter fullført utdanning.

Kilde: Arbeidsmarkedssituasjon for høyskoleutdannede, HiOA Rapport 2014 nr. 11.

Les også: Tabbene du bør unngå på jobbintervju

Flere artikler

  1. Kraftig lønnshopp for NHH-studenter

  2. Fredrik har søkt 50 jobber uten å lykkes

  3. Oljestudenten Safina (22): - Vi ble lovet gull og grønne skoger

  4. Annonsørinnhold

  5. Dette ønsker arbeidsgivere av deg som nyutdannet

  6. Hodejeger om studenter: – Flere bør få seg relevant erfaring