Fulgte lederdrømmen og flyttet til New York
Allerede på barneskolen drømte han om å jobbe i bank og bli leder. Og slik ble det. I dag er Kevin Sharma leder for internrevisjonen i DNB i Nord-Amerika.
Nå kan du nominere ditt ledertalent for 2022!
For 14. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.
Vi har nå åpnet for nominasjoner, og du kan nominere din kollega, leder eller venn her.
Født og oppvokst på Rykkinn i Bærum, med indiske foreldre. Kevin Sharma mener kombinasjonen av en flerkulturell bakgrunn og en norsk oppvekst har vært verdifull i karrieren hans til nå.
Han er tidlig bevisst på at han må jobbe litt hardere, legge inn litt ekstra innsats og vise seg litt ekstra frem for å bli lagt merke til.
– For meg har det vært en motivasjonsfaktor til å gjøre en god jobb, sier han.
I dag er Sharma leder for internrevisjonen i DNB Nord-Amerika i New York.
E24 arrangerer Ledertalentene-kåringen for 12. gang. Kåringen skal finne Norges største næringslivstalent under 35 år. I fjor var Sharma på ledertalentlisten i kategorien «Årets økonomihode». Kjenner du et talent?
Her kan du tipse oss om gode kandidater!
Hjelp oss med å finne «årets ledertalent»: Her er de nye kategoriene
Reiste verden rundt
Han bestemmer seg tidlig. Syv-åtte år gammel er Sharmas drøm å jobbe i bank og bli leder.
– Det har hele tiden sittet i meg, tror jeg.
Senere tar han en bachelor i markedsføring og ledelse på BI. Ved siden av studiene jobber han som skiftleder på McDonald’s.
– Jeg fikk anvendt det jeg lærte på skolen en torsdag, i praksis påfølgende fredag. Det var en flott arena til å utvikle lederegenskapene mine i ung alder, forteller han.
Etterpå begynner han innenfor revisjon hos Ernst & Young. Men etter to og et halvt år sier han opp jobben og leiligheten i Oslo og reiser rundt i verden i syv måneder. Blant annet jobber han to måneder i India på et barnehjem for aidssyke.
Videre tar han en mastergrad i finans i England. I mars 2014 begynner Sharma i DNB i Bjørvika. Her gjør han tidlig en god figur og deltar blant annet i finanskonsernets ledertalentutviklingsprogram, DNB Challenge. Med tilstedeværelse i flere land gir DNB gode muligheter for internasjonal erfaring, og i 2018 søker han på en intern lederstilling i New York.
Bortsett fra jobben på McDonald’s har han lite formell ledererfaring, men får jobben. Som 31-åring flytter han til millionbyen sammen med kona.
27-åringen har ansvar for 750 millioner kroner
Den amerikanske lederen
– Jeg hadde allerede lagt bak meg noen svært gode og lærerrike år i DNB og var klar for å ta fatt på nye oppgaver og utvikle meg videre som leder. Samtidig hadde jeg viktige støttespillere rundt meg som forsto at jeg hadde potensial til å gjøre en god jobb, sier han.
I dag jobber Sharma og teamet hans med områder knyttet til internkontroll og risiko. Anti-hvitvasking er også høyt på agendaen. Sharma er spesialsertifisert på området.
– I tillegg har jeg mye dialog med lokale tilsynsmyndigheter. Det er interessant og spennende å kunne utvikle seg innen områder jeg ikke ville hatt mulighet til i Norge, forteller han.
På kontoret midt på Manhattan jobber han sammen med mennesker fra ti–femten forskjellige nasjoner. For noen kunne det kanskje vært utfordrende, men for Sharma som er oppvokst mellom forskjellige kulturer, er det ikke det.
– Det er forskjellige kulturer og mennesker i Norge også. Og jeg tror alle bidrar med noe unikt i det store bildet. Det ble jeg bevisst på i ung alder, og det tror jeg er en nyttig erfaring å ha med seg hit.
Dersom noe har vært utfordrende, er det kanskje det første ordentlige møtet med den amerikanske arbeidskulturen. Den er på mange måter annerledes enn den norske.
– Man tror jo man kjenner USA ganske godt, fra feriereiser, besøk og filmer, men det er annerledes å bo og arbeide her. Jeg innså tidlig at forventningene til en leder i USA er en leder med «stor L» som kanskje er litt mer direkte i stilen enn det jeg var vant med fra Norge, sier han og fortsetter:
– Jeg måtte tilpasse meg den stilen. Samtidig har jeg over tid vært bevisst på å bevege meg mer mot den norske ledertypen jeg har lyst til å være.
NHO-sjefen om coronakrisen: – Jeg er mer optimistisk enn jeg var i slutten av mars
Erfaringer fra utlandet
Det var først og fremst for å skaffe seg ledererfaring han flyttet til New York. Blant de viktigste erfaringene han har høstet, er at det er viktig å være villig til å stadig utvikle seg, både faglig og som person.
– Utviklingen i dag går raskt. Det som var nytt i går, er kanskje utdatert i morgen. Det tror jeg er veldig viktig å forstå, sier han.
I tillegg beskriver han det som en fantastisk mulighet å få bo i New York, selv om det innimellom kan føles litt ensomt, spesielt under pandemien.
Det dukker også opp små utfordringer man ikke er klar over på forhånd, som for eksempel den gangen han måtte betale med sjekk for første gang. Han er dog klar på at de positive opplevelsene og den faglige og personlige utviklingen man opplever, veier opp. Han har aldri angret på at han dro.
– Kommer du noensinne hjem igjen?
– Ja, det gjør jeg. Vi har en liten datter som vi ønsker å oppdra i Norge. Jeg har alltid ment at Norge er det beste landet i verden å bo i. Men det er veldig spennende å få være i New York og utvikle seg blant noen av de beste hodene i verden, svarer han.