Javad Mushtaq (30) mener nordmenn tar for lite risiko – sluttet i Aker Solutions uten å vite hvor han skulle
Javad Mushtaq har en av norske 30-åringers mest imponerende CV-er. Det hele startet som trettenåring. – Før jeg var seksten hadde jeg kjøpt og solgt 150 mobiltelefoner.
Da digitaliseringsministeren torsdag deltok på en markering av at det er 50 år siden de første pakistanerne kom til Norge, mottok 30 år gamle Javad Mushtaq pris for hvordan han har representert landets norskpakistanere og for det han har oppnådd.
Tidligere samme uke ble han premiert med en «Global Impact Award» fra Seed Forum.
Det er langt fra de første utmerkelsene Mushtaq har fått. Mer om den imponerende CV-en senere. For Mushtaq ser fremover – og han gjør det med grandiose planer.
Han vil bidra til at det norske næringslivet omfavner mangfold som et konkurransefortrinn fremfor noe som må til for å se bra ut utad. Og han vil jobbe for bærekraftige arbeidsplasser i Afrika og Sør-Asia, blant annet ved å motivere investorer til å gå inn i tidligfasebedrifter.
– Jeg ønsker å lage løsninger som kan påvirke en milliard mennesker. Når man tenker så stort, synes folk ofte at du er litt gal, men om du ikke gjør det, legger du begrensninger på deg selv, sier han.
Emelie begynte som resepsjonist – seks år senere var hun hotellsjef
Misforståelsen rundt mangfold
Javad Mushtaq har mange baller i luften. Den siste tiden har han vært involvert i investeringsorganisasjonen Katapult samt drevet organisasjonene MAK (Mangfold, Ambisjon og Kompetanse) og MinMentor, som han har stiftet.
30-åringen er også en del av World Economic Forums nettverk Global Shapers og leder deres Oslo-avdeling. I tillegg til det skal han til høsten prøve å få tid til å skrive bok, rettet mot unge.
Nå skal «årets ledertalent» kåres – kom med tips!
– Jeg har sett meg ut noen hovedområder der jeg ønsker å skape en endring. Det ene er utdanning og unge. Gjennom MinMentor jobber vi for å redusere frafallsraten ved skolene og fremme høyere utdannelse. De to siste årene har vi møtt over 1000 elever.
– Det andre som har vært en sterk driver for meg er mangfold. Jeg har hele min oppvekst blitt fortalt at bakgrunnen min kommer til å være en ulempe i arbeidslivet. Det trodde jeg på – helt til jeg dro til utlandet. At jeg har en mangfoldig bakgrunn, en flerkulturell forståelse og snakker fem språk ble snarere et stort konkurransefortrinn. Det er det vi har misforstått i Norge og det er det jeg ønsker å endre på, sier Mushtaq.
Saken fortsetter etter bildet.
Føler ansvar for å gi tilbake
Ambisjonene til 30 år gamle Mushtaq er skyhøye. Det kan gå ut over fritiden, men han stopper ikke å kaste seg over nye prosjekter av den grunn.
– Generelt vil jeg si at vi må tørre å ta mer risiko. Mange føler seg bundet fast til en jobb fordi de har lån og barn og det som er. Men du må tørre å sette seg i ukomfortable posisjoner iblant, om det er det som skal til for at du skal nå drømmene dine.
Han snakker av egen erfaring. I fjor sluttet Mushtaq i Aker Solutions etter over fem år i oljeserviceselskapet.
– De siste par årene følte jeg at jeg var der fordi jeg hadde en god posisjon og en fin lønn. Samtidig føltes det på det tidspunktet ikke helt rett, så til slutt leverte jeg inn oppsigelse uten å ha noen ny jobb å gå til. Jeg visste ikke hva jeg ville, jeg visste bare hva jeg ikke ville og det var å fortsette i et stort etablert konsern.
– Hva er det som driver ambisjonsnivået ditt?
– Det startet med at jeg ville motbevise dem som mente at min etnisitet ville bli et for stort hinder på veien mot suksess. Nå handler det mer om å bruke den privilegerte situasjonen jeg er i til å hjelpe generasjonene som kommer etter oss. Hvis ikke faren min hadde pakket kofferten og dratt fra Pakistan til Norge som 21-åring, ville jeg vokst opp med helt andre forutsetninger for å lykkes. Så jeg føler jeg har et ansvar for å bruke posisjonen jeg har til å gi tilbake til samfunnet.
Beste BI-student og Harvard-pris
Javad Mushtaq vokste opp i Halden som én av åtte søsken. Forretningsinstinktet viste seg fra tidlig alder.
– Jeg begynte å jobbe som avisbud som 13-åring og kjøpte min første mobiltelefon, en Nokia 3510, med pengene jeg tjente. Så mistet jeg den i vannet etter kort tid. Da gikk jeg på Finn og kjøpte en brukttelefon som jeg fikk prutet ned til en god pris. Et halvår senere solgte jeg den med gevinst. Det la grunnlaget for min første venture. De neste to årene kjøpte og solgte jeg 150 telefoner.
Er du opptatt av ledelse, karriere og talent? Meld deg inn i Facebook-gruppen «E24 Ledertalentene – for alle som er opptatt av ledelse, talent og karriere»
Etter videregående gikk veien til BI. Fra dag én var han bestemt på å være noe mer enn en vanlig student.
– I Halden hadde jeg opplevd at jeg måtte jobbe ekstra hardt for å overbevise de rundt meg, jeg fikk til stadighet beskjed om å redusere ambisjonene mine. Så da jeg flyttet til Oslo sa jeg til meg selv at jeg måtte eksponere meg så mye som mulig.
Det ble fem år på BI – med deltagelse i studentforeninger, casekonkurranser og oppstartsselskaper, i tillegg til å ha to deltidsjobber i stedet for å ta opp studielån. Men det hindret ikke Mushtaq fra å utmerke seg faglig.
– Viktigere med konkurransedyktig begynnerlønn for økonomistudenter
I 2010 ble han kåret til landets beste økonomistudent på tvers av alle skoler. Året etter vant gruppen hans diplom for beste prosjektoppgave i regi av eliteuniversitetet Harvard.
– Skeptiske lærere har tatt kontakt i ettertid og beklaget til meg. Forhåpentligvis har jeg bidratt til å bryte ned en del fordommer.
Ville bli rik
Mushtaq legger ikke skjul på hva som var motivene hans da han startet på BI for tolv år siden.
– Jeg skulle bli styrtrik. Den tankegangen har endret seg mye de siste årene, spesielt etter en bilulykke i 2011 som kunne gått mye verre. Det er ikke noe galt å tjene penger, men det er ikke mitt hovedformål.
– Samtidig er jeg sikker på at man kan tjene godt samtidig som man arbeider for en bedre verden. Jeg har tro på at konsekvensen av «pursuing excellence» er suksess også på det økonomiske plan.