Norwegian-streiken avblåst

- Det overordnede for oss var å få en felles avtalestruktur. Det har vi fått, sier Parat.

ENIG: Bjørn Kjos møter her leder i Norwegians kabinforening Marit Lindén og andre ansatte utenfor flyselskapets hovedkvarter tidligere i år.

Roger Neumann
  • Sigrid Moe
  • Johann D. Sundberg
  • Andreas Wolden Fredriksen
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Den siste tiden har det vært sporadisk kontakt mellom partene. Det var imidlertid først søndag kveld at enigheten var såpass bred at partene igjen valgte å sette seg til forhandlingsbordet.

- Selv om noen brikker faller på plass, er man ikke i mål før man er i mål med alt. Det ble vi i dag tidlig, sier kommunikasjonssjef Arve Sigmundstad i Parat til E24

Les også

Norwegian-rally etter at streiken ble avblåst

Gledelig

Avtalen som er inngått sikrer ifølge Parat-lederen de kabinansatte i Danmark fortsatt fast jobb i Norwegian.

- Vi har fått tariffavtaler som gir en felles overbygging for Norge og Danmark, og som er tilnærmet lik avtalen vi har hatt de siste fire årene. Prinsippet om norsk verneting, lovverk og forhandlingsordning har vært viktig for oss, dette videreføres nå også for våre medlemmer ved basen i København, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud i en pressemelding.

- Det overordnede for oss var å få en felles avtalestruktur. Det har vi fått, sier Sigmundstad.

Han forteller det var ventet at den danske forligsmanden skulle ta et initiativ i dag og at det kan ha påvirket at partene klarte å forhandle frem en avtale.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos skriver i en pressemelding at han er glad for at det nå er enighet.

- Med tanke på alle våre reisende, alle ansatte og selskapene som er berørt er det gledelig at vi har oppnådd enighet og at vi kan rette blikket fremover, sier Kjos.

Les også

- Stadig nye streiketrusler er ødeleggende for alle parter

Steile fronter

SPORADISK: Kommunikasjonssjef i Parat Arvid Sigmundstad sier at det har vært sporadisk kontakt mellom partene.

Parat

Det har vært steile fronter mellom Norwegian og parat siden NHO begjærte meglingen avsluttet. De kabinansatte har fått med seg flere store fagforeninger, som anbefalte sine medlemmer å ikke fly med Norwegian om det ble streik. Og Norwegians piloter fikk grønt lys til å utføre sympatiaksjoner med de kabinansatte.

Norwegian har på sin side fortalt at de ville sette inn andre fly, slik at passasjerene ikke ville rammes selv om det ble streik.

De har også opplyst om at de danske ansatte som gikk ut i streik ville få ansettelsesforholdet overført til Proffice, slik at de ikke lenger var ansatt i Norwegian.

Dette var en avtale danske Proffice ikke visste om.

Norwegian valgte også å trekke tilbake de ansattes rabattbilletter, såkalte ID-billetter. Parat forteller imidlertid at de nå har blitt enig med Norwegian om at ordningen med ID-billetter blir videreført, slik det var før konflikten.

Nedgang i bestillinger

Samme dag som partene melder om enighet har Norwegian avlyst 17 avganger fra Gardermoen.

Les også

Norwegian avlyser over 100 avganger

Norwegian begrunner avlysningene med at streiketruslene har ført til nedgang i antall billetter.

Det var kun en norsk Norwegian-ansatt som ble tatt ut til streiken.

René-Charles Gustavsen påpeker at samholdet gjennom konflikten har vært stor, og at støtten fra en samlet norsk fagbevegelse har vært viktig for å kunne stå i dette.

Uklart om opptrapping

Det har vært uklart når streiken eventuelt ville bli trappet opp fra den ene som ble tatt ut i streik fordi den danske forligsmanden utsatte fristen for mekling.

- Har det vært en fordel for dere i denne arbeidskonflikten at tidspunktet for utvidelse av streiken har vært uklar?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Det var ikke vi som ønsket denne situasjonen. Det er en konsekvens av selskapets disposisjoner, sier Sigmundstad.

Les også

Industri Energi oppfordrer til Norwegian-boikott

- Da NHO valgte å begjære meklingen i Norge avsluttet, så hadde vi bare et virkemiddel og det var å starte streiken. Vi har vært tydelige på at vi ikke har ønsket streik og valgte for å skåne selskapet å ta ut en i streik, sier han.

Pensjon

Parat vant imidlertid ikke fram om kravet om at ulovlig forskjellsbehandling på pensjon skal rettes opp.

– Vi har fått gjennomslag for at de kabinansatte skal ha innflytelse på egen pensjon, men har ikke klart å bli enig med selskapet om at de kabinansatte skulle holdes skadesløse for selskapets urettmessige endring av de kabinansattes pensjon. Denne saken vil nå bli gjenstand for behandling i rettssystemet, sier Parats forhandlingsleder Turid Svendsen.

Les også:

Solvik-Olsen gir Norwegian-støtte i brev til USASir Richard Branson til Bjørn Kjos: Lykke til!Grønt lys for symaptistreik for Norwegian-piloter- Kjos truet med å ødelegge karrieren minNorwegian vil ha langdistansebase i BarcelonaIndustri Energi oppfordrer til Norwegian-boikott- Stadig nye streiketrusler er ødeleggende for alle parter

Publisert:

Flere artikler

  1. Nytt streikevarsel kan utløse ny Norwegian-mekling

  2. - Stadig nye streiketrusler er ødeleggende for alle parter

  3. Norwegians flygere klare for sympatiaksjoner

  4. Mulig Norwegian-streik fra fredag

  5. Norwegian etter streiken: -Viktig at styringsretten opprettholdes